De nieuwe omroep niet in publiek bestel

Danny (FOS4)
De toetreding van De Nieuwe Omroep tot het publieke bestel is vrijwel zeker van de baan. De Raad voor Cultuur heeft donderdag een negatief advies uitgebracht over de aspirant-omroep, waarvan Aad van den Heuvel en Walter Etty de initiatiefnemers zijn. Staatssecretaris Van der Ploeg heeft zich over DNO laten adviseren door de raad, de NOS en het Commissariaat van de Media.

De omroep wilde programma's laten zien over milieuvervuiling, mensenrechten en de relatie tussen rijke en arme landen. Volgens de Raad van Cultuur is die programmering weliswaar sympathiek maar voldoet de omroep niet aan de eisen van de Mediawet. Zo zou DNO niets toevoegen aan de diversiteit van het publieke bestel en geen vernieuwende bijdrage leveren.

De raad oordeelde bovendien dat uit het beleidsplan de identiteit van de omroep niet genoeg naar voren komt. Initiatiefnemer Aad van den Heuvel is het alvast niet eens met het advies. DNO wordt beoordeeld op programma's die er nog helemaal niet zijn. Aan bepaalde rubrieken wordt pas een inhoud gegeven als de toestemming om uit te zenden er is, aldus Van den Heuvel. Hij blijft optimistisch en vestigt zijn hoop op de politiek.