Ongeregeldheden in Alphen na winst Oranje

Danny (FOS4)
Met ME-inzet heeft de politie vrijdag 16 op zaterdag 17 juni op de President Kennedylaan de orde hersteld. Ongeveer driehonderd jongeren hadden zich na afloop van de EK-wedstrijd van Nederland op de laan verzameld om de overwinning te vieren. Een deel van deze jongeren, ongeveer honderd, ging over tot het plegen van baldadigheden en het blokkeren van een kruising van de weg.
Nadat de situatie uit de hand dreigde te lopen werd de ME-ingezet, het feest beëindigd en de jongeren verspreid. De politie hield hier twaalf jongeren aan.
Elders in Alphen hield de politie nog eens acht jongeren aan voor baldadigheid en vernieling.

In navolging van eerste wedstrijd van het Nederlands elftal verzamelde zich direct na afloop de jongeren op de President Kennedylaan. Gemeente en politie hadden voor deze viering een deel van de laan met hekken afgezet en liet, om de feestvreugde te verhogen, een dweilorkest optreden.
De ongeveer driehonderd jongeren vermaakten zich in eerste instantie opperbest. Later scheidde zich een groep van ongeveer honderd jongeren af die zich buiten de hekken begaven en een kruispunt blokkeerden.
In eerste instantie lukte het agenten zonder ME de jongeren weer binnen de hekken te krijgen en het kruispunt vrij te maken. Toch keerden de jongeren zich even later weer tegen de agenten. Met vuurwerk, flessen en ander materiaal werden zij bekogeld. Nadat de situatie bedreigend werd en uit de hand dreigde te lopen werd de ME-ingeroepen.

Met ongeveer vijftig man van de mobiele eenheid werd vervolgens het feest beëindigd, werden de jongeren uiteengedreven en de rust herstelt. Er werden twaalf jongeren opgepakt voor baldadigheden, het gooien van vuurwerk of het niet voldoen aan een bevel of vordering van de politie. De jongeren waren in de leeftijd tussen 15 en 25-jaar en velen verkeerden onder invloed van alcohol.

De politie en gemeente beraden zich de komende dagen op eventueel aanvullende maatregelen voor de komende wedstrijd van het Nederlands elftal.