Eerste zwaargewonde bij rellen in Charleroi

Wouter (WouterB)
Met dank aan Digger.

Het eerste incident van Euro2000 heeft zich inmiddels voorgedaan. Vooraf was de wedstrijd Engeland-Duitsland getipt als meest risicovolle in de eerste ronde. Aan de vooravond van deze wedstrijd heeft zich het eerste gevecht afgespeeld. Een Engelse supporter werd in Charleroi neergestoken. Het slachtoffer is zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht. Volgens de Engelse zender Sky was de dader van Turkse afkomst.Het was de hele avond al onrustig in Charleroi, dat een grote Turkse gemeenschap heeft. In april werden twee Engelse supporters bij een wedstrijd in Turkije doodgestoken. Sindsdien staan Engelsen en Turken op voet van oorlog.

Hoewel EURO2000 en het stadsbestuur van Charleroi nog altijd zeggen "een feest te verwachten", heerst in de stad een gespannen sfeer. De winkeliers in het centrum en de bewoners van een nabijgelegen arme migrantenwijken leven in angst voor vechtpartijen tussen Britse hooligans en Duitse ’Schlachtenbummler’. Veel winkeliers zeggen hun zaak vroeger te sluiten dan gebruikelijk, of hem zelfs te barricaderen.

De kans dat rivaliserende supportersgroepen elkaar rondom het stadion treffen is gering. Tot in verre omgeving zijn de toegangswegen met hekken afgezet. Alle Duitsers worden vanaf een camping en grote centrale parkeerplaatsen in Montignies-Sur-Sambre, aan de zuidzijde van de stad, naar het stadion (be)geleid. Engelsen en neutrale bezoekers komen vanaf Jumet aan de noordzijde. De afzetting bij de vier ingangen van het stadion loopt een flink eind door tot in de stad. Wie de opponent wil ’treffen’ zal een groot eind om moeten lopen en dan vermoedelijk op politie te paard stuiten.

Het centrum van Brussel was gisteravond ook al het toneel van ernstige ordeverstoringen. De politie voerde charges uit tegen Engelse hooligans en gebruikte daarbij traangas. Ruim 200 Engelsen zijn opgepakt, waarvan zeker 35 zullen worden voorgeleid. Er is veel politie op de been. Enkele straten in het centrum zijn afgezet,een deel van de cafes heeft de deuren gesloten. Volgens de politie begonnen de rellen toen dronken Engelsen zich provocerend gedroegen tegenover allochtone jongeren uit Brussel.

Overigens zijn er al 22 Britse hooligans teruggestuurd naar huis. De hooligans stonden bij de Duitse douane bekend en konden direct na aankomst op het vliegveld van Düsseldorf alweer rechtsomkeert maken. De Engelsen probeerden zich er nog uit te praten door aan te geven een vrijgezellenfeestje te vieren. Hun uiteindelijke bestemming konden ze echter niet noemen. Ook vonden de douanebeambten treinkaartjes naar Amsterdam en Nederlands geld. Dit versterkte het vermoeden dat de Engelsen op weg waren naar Charleroi voor een treffen met Duitse supporters.