Rode kaart mogelijk einde van EK voor Latal

Danny (FOS4)
De rode kaart die Radek Latal zondag in het duel met Nederland opliep, kan voor de Tsjech tot een vroegtijdig vertrek van het EK leiden.
Scheidsrechter Collina gaf de al gewisselde Latal de rode kaart nadat deze vanaf de reservebank fel protesteerde tegen de aan Nederland toegekende strafschop. Volgens John Blankenstein, hoofd scheidsrechterszaken bij de KNVB, heeft een dergelijke kaart dezelfde gevolgen als een 'gewone' rode prent. "Collina had hem formeel gezien alleen niet moeten laten zien, want dat kan alleen aan een deelnemer van het spel."

Collina heeft van het voorval echter een speciale rapportage opgesteld. Dat betekent dat de tuchtcommissie van de UEFA gaat beslissen over de lengte van de schorsing. Mocht die de Tsjech minimaal twee wedstrijden uitsluiting opleggen en Tsjechië de voorronde niet overleven, dan is het toernooi voor Latal in feite al over.

Iets dergelijks overkwam hem ook vier jaar geleden op het EK in Engeland. Toen werd Latal wegens een rode kaart voor twee duels geschorst en miste hij de halve finale tegen Frankrijk en de finale tegen Duitsland.