Internet via kabel in 2 jaar vrij?

Wouter (WouterB)
Binnen twee jaar moeten kabelbedrijven verplicht hun netwerk open stellen voor andere aanbieders van Internet. Dat wil het kabinet. Eerder deze week had de Tweede Kamer al op openstelling aangedrongen.

Staatssecretaris Van der Ploeg (Media) schrijft namens het kabinet dat er gestreefd wordt naar concurrentie op het terrein van internettoegan. Daarmee krijgen de fracties van D66 en VVD,die daar al eerder voor pleitten, hun zin.

Staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat sprak dinsdag de vrees uit dat kabelaars geen investeringen meer zullen doen indien ze anderen op hun duur aangelegde netwerk moeten toelaten. Aanbieder Casema heeft laten weten heeft inmiddels inderdaad gedreigd te stoppen met investeren als dit besluit door gaat. Het zegt nog minstens drie à vier jaar nodig te hebben om de gedane investeringen terug te verdienen.

Concurrent UPC meldt niet te vrezen dat het zijn netwerk binnen twee jaar daadwerkelijk zal moeten openstellen. Het bedrijf put moed uit de brief van Van der Ploeg waarin staat dat naar de machtspositie van de kabelbedrijven zal worden gekeken. Aangezien internet ook 'gewoon' via de telefoon kan worden doorgegeven,kan er van een monopoliepositie geen sprake zijn.