Doe-het-zelver sluit water aan op gas

Ramon (WebMan)
Jork de Wit had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het personeel van Electrabel (B) moest woensdagnacht en donderdag flink uit zijn pijp komen. Door een stommiteit van een doe-het-zelver was de hele gasdistributie in vijf straten in de Boomse wijk Noeveren ontregeld en zaten 380 gezinnen zonder gas. De bewoner uit de Nielsestraat had het water aangesloten op de gasleiding.

De bewoners van de Nielsestraat, Noeveren, Blauwe Pan, Plantsoenstraat en Diepestraat zaten woensdagavond plots zonder gas. Omstreeks 23u stelde Electrabel de panne vast en stuurde meteen arbeiders ter plaatse om aan het euvel te verhelpen.

De oorzaak was al snel gevonden. Een of andere doe-het-zelver had blijkbaar de waterleiding aangesloten op de gasleiding. Daardoor waren de gasbuizen vol water gelopen. Kachels gingen uit en koken kon niet langer meer.

De Electrabel-werknemers waren woensdagnacht zoet met het wegpompen van het water. Daarna moest de grootste klus nog beginnen. Huis voor huis moesten ze de gasmeter dichtzetten. Waren de mensen niet thuis, dan moest een putje voor de deur worden gegraven om zo de leidingen af te sluiten.

"Dat is noodzakelijk, omdat anders als we de leidingen weer opendraaien, het risico té groot is. De kachels zijn uitgegaan en zo kan ongemerkt gas binnenkomen. Wanneer we de leidingen op straat weer onder gas hebben gezet, moeten we opnieuw in alle woningen de meter opendraaien en de toestellen aansteken", aldus Arnold Van der Fraenen.

De bewoner die het defect heeft veroorzaakt, loopt groot risico dat de kosten op hem worden verhaald. "Het principe is dat wie de fout begaat er moet voor opdraaien. De verzekeringen zullen dat in een later stadium onderling moeten regelen. Hoeveel het nadeel bedraagt, weten we momenteel nog niet. Het is alleszins héél veel", besluit Arnold Van der Fraenen.