Mannen aan de lippenstift?

Joost ([Efink])
Ted meldde ons via de newssubmit het volgende:

Het internationale trendwatch-bureau Sarv heeft bekeken wat jonge mannen en vrouwen, tussen de 15 en de 26 jaar, vinden van 'persoonlijke verzorging', oftewel: wassen, verzorgen en optutten. Mannen in die leeftijd blijken een veel grotere belangstelling voor die persoonlijke verzorging aan de dag te leggen dan hun oudere seksegenoten traditioneel doen.

Voor den jonge man van tegenwoordig houdt het leven allang niet meer op bij stevig boenen, scheren en hooguit nog een geurtje op de wangen. Ze zijn ijdel en willen dat weten. De man van de toekomst gebruikt alles wat in zijn bereik ligt om zichzelf mooier te maken en is niet te beroerd daar een flink bedrag voor te betalen.

Het clichébeeld van de vrouw die zich mooi maakt voor de man, geldt volgens het Sarv-onderzoek niet meer. Volgens onderzoekster Annemarie Gans zijn mannen bezig aan een inhaalslag. "Vrouwen zijn broeken gaan dragen en aan het werk gegaan. Mannen grijpen prompt naar de make-updoos." Praktisch blijven de mannen wel. Dat gedoe voor de spiegel mag wél geld, maar zeker niet te veel tijd kosten. Hoe sneller hoe beter. Waar de jonge vrouwen nogal sceptisch staan tegenover 2-in-1-producten omdat ze niet geloven dat het echt werkt, vinden mannen zulke spullen handig. Lekker makkelijk. En hun shampoo laten de jongere mannen die nog thuiswonen, gewoon door hun moeder aanschaffen. Wat ze koopt, maakt niet zoveel uit.
Hun gel is een ander verhaal. Daarin zijn ze heel kieskeurig: die kopen ze liever zelf.

Wat jonge mannen en vrouwen gemeen hebben, is hun voorliefde voor parfums van topmerken. "Ook jonge meisjes kopen rustig geurtjes van 80 gulden. Luxe wordt steeds normaler", stelt Gans vast. Wel is er een verschil in intentie waarmee de dure druppels achter de oren worden gedept. Gans: "Vrouwen hebben de neiging zichzelf met een fijn parfum te plezieren. Mannen willen vooral goed overkomen bij vrouwen."

Om het aantrekkelijke uiterlijk ook voor de toekomst veilig te stellen, zien de jonge mannen veel in wallen- en bruiningscrèmes, make-up en plastische chirurgie. Sarv voorspelt aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek dat mannen de komende jaren steeds meer zullen grijpen naar dergelijke meer en minder drastische ingrepen in hun uiterlijk.

Een bijzondere ontwikkeling zullen we maar zeggen.