Fret 'ziet' met oren na geslaagde operatie

Danny (FOS4)
Wetenschappers in de VS zijn erin geslaagd de visuele input van jonge dieren 'om te leiden' naar een deel van de hersenen dat doorgaans gebruikt wordt om geluid te interpreteren. Deze operatie wordt een doorbraak genoemd en zou er in de toekomst voor kunnen zorgen dat blinden en mensen met hersenbeschadigingen beter behandeld kunnen worden.

"Ons werk toont aan dat de signalen van de ogen door andere delen van de hersenen geïnterpreteerd kunnen worden," zegt Professor Mriganka Sur van het Institute of Technology in Massachussets (MIT). "Dit betekent dat het mogelijk moet zijn om blindheid die optreed vanwege een beschadiging van het visuele cortex van de hersenen genezen kan worden door de ogen in verbinding te stellen met een ander deel van de hersenen."

Beschadigde hersencellen kunnen niet gerepareerd of vervangen worden, maar het onderzoek van het MIT toont aan dat andere hersencellen de functie van de beschadigde hersencellen over kan nemen.
Onderzoek heeft al aangetoond dat bij mensen die vanaf hun geboorte blind zijn het deel van de hersenen dat normaliter visuele input verwerkt gebruikt wordt voor andere functies zoals een verbeterd gehoor en een verbeterde tastzin.

De onderzoekers zeggen overigens wel dat, hoewel het experiment met de Fret geslaagd is het nog vele jaren zal duren voor dit soort ingrepen bij de mens mogelijk zijn.

Hmm, zouden ze me ook Röntgenogen kunnen geven ?