Ook poen in de herhaling

Danny (FOS4)
The Animated Gif*Friends (drukke baasjes ) had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Acteurs en actrices uit diverse Nederlandse series willen bovenop hun honorarium een vergoeding voor herhalingen, verkoop aan het buitenland of van cd's en video's. Sterren uit series als GTST, Baantjer, Onderweg naar Morgen en In de Vlaamsche Pot hebben een intentieverklaring van de vakbond FNV Kiem ondertekend.

De bond is het actiejaar 'Naburige rechten zijn van jou: niet afstaan, wel verkopen' begonnen. De ondertekening van de verklaring is het begin van de actie. In de contracten die de acteurs nu hebben, kan niet worden nagegaan of en hoeveel er voor de naburige rechten wordt betaald. Krachtens de Wet op de naburige rechten hebben zij recht op een vergoeding. Met de actie en een proefproces wil de bond afdwingen dat werkgevers de afkoop van de rechten duidelijk vermelden in contracten.

De acteurs die meedoen zullen dat in hun contractbesprekingen aan de orde stellen. De actie wordt met stickers en gesprekken in kleedkamers verbreed. Bij FNV Kiem zijn ongeveer 1200 van de bijna 4000 acteurs in Nederland aangesloten.

Hier het hele verhaal...