2e fase staking treurige vertoning

Joost ([Efink])
Vandaag is de 2e fase staking geweest in Den Haag. Volgende de politie en LAKS kwamen er zo'n 20.000 scholieren op af. Jammer genoeg draaide het geheel uit op een diep treurige vertoning.

Alles verliep in een gemoedelijke sfeer totdat rond 2 uur opstootjes ontstonden. Tijdens het aanbieden van de petitie op het Malieveld werd staatsecretaris van Onderwijs, mevrouw Adelmund, bekogeld met tomaten, eieren en flessen. Onbegrijpelijk was echter dat ook voorstander van de staking Paul Rosemoller werd bekogeld. Jongeren trokken daarna massaal naar het Binnenhof, waar vernielingen werden aangericht. Ruiten werden ingegooid, plantsoenen vernield en auto's werden omvergegooid. Hierna kwam het tot een treffen met de Mobiele Eenheid en de politie. Een politieman en een fotograaf raakten bij de ongeregeldheden gewond, 29 jongeren werden opgepakt.

Bij een staking op de Dam in Amsterdam, waaraan zo'n1000 scholieren deelnamen, werd de wethouder van Onderwijs ook bekogeld met eieren.

Wat mij betreft is dit echt onbegrijpelijk vanuit het oogpunt van de scholieren. Zo'n zielige vertoning werkt waarschijnlijk alleen maar averechts. Ik denk in ieder geval niet dat Rosemoller, nadat hij zo bekogeld werd, een stapje harder zal doen voor de ontevreden scholieren.
Bovendien zullen de scholieren er na zo'n actie niet serieuzer op worden genomen. Kortom, een treurige, maar vooral ook domme afloop, van wat een mooie en nuttige dag had kunnen worden.

Overigens moet nog wel even gezegd; de Mobiele Eenheid schept op deze manier hoop en vertrouwen voor het Europees Voetbalkampioenschap, EURO2000, volgend jaar zomer. *NOT* Als een paar scholieren al niet in de hand kunnen worden gehouden, dan begrijp ik niet hoe dat wel zou moeten gebeuren met hooligan-legers vanuit heel Europa.