FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van donderdag 21 november 2024

Kabinet waarschuwt voor spionage: Temu is gewoon troep - Temu ontkent

De populaire koopjes-app Temu blijft overheden en consumentenorganisaties wereldwijd bezighouden. Met extreem goedkope producten trekt de app veel gebruikers, maar de werkwijze roept grote zorgen op. Nederlandse politici, privacy-experts en toezichthouders slaan alarm.

In Nederland maken bedrijven zich zorgen over oneerlijke concurrentie door Temu. VVD-Kamerlid Kisteman vraagt de minister hoe hij bedrijven wil beschermen tegen de extreem lage prijzen van de app, vooral tijdens de feestdagen. CDA’er Krul is zelfs uitgesproken: "Het is gewoon troep. Kunnen die apps niet gewoon op zwart?" De minister geeft aan dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het probleem onderzoekt, maar benadrukt dat het blokkeren van apps niet zomaar kan.

Technologie-expert Vincent Nys lichtte eerder de werkwijze van Temu toe. Bij installatie vraagt de app om uitgebreide rechten, zoals toegang tot camera’s, contacten en zelfs toestemming om ‘s nachts audio op te nemen. Privacy-onderzoeker Matthijs Koot waarschuwt dat dergelijke apps een groot risico vormen, zeker omdat het moederbedrijf valt onder Chinese wetgeving. "Medewerkers kunnen worden gedwongen samen te werken met Chinese inlichtingendiensten," stelt Koot.

De Europese Consumentenbond heeft in mei, samen met zestien andere organisaties, een klacht ingediend tegen Temu. Ze beschuldigen de app van het gebruik van zogenoemde dark patterns — misleidende technieken om gebruikers te beïnvloeden. Volgens de ACM moet Temu binnen een maand voldoen aan Europese regelgeving of boetes riskeren.

Internationaal staan ook andere landen op scherp. Indonesië heeft Temu in oktober al laten verwijderen uit appstores, om lokale bedrijven te beschermen. Vietnam overweegt eenzelfde stap, terwijl de app ondanks obstakels blijft proberen om markten te betreden. "Hun strategie is simpel: de wereld veroveren," zegt een analist.

Hoewel consumenten genieten van de lage prijzen, roepen de privacy- en concurrentieproblemen steeds meer weerstand op. Het is afwachten of strengere regelgeving en boetes Temu kunnen afremmen.

Update 21-11-2024

Een woordvoerder van Temu heeft ons gecontacteerd met de volgende officiële verklaring:

"Over Temu’s Data Privacy Beleid:

Temu heeft geen toegang tot de contacten, foto's, het klembord, of de microfoon op de telefoons en andere apparaten van klanten en gebruikers. Temu’s app kan geen screenshots maken en kan ook niet de apparaten van gebruikers ontgrendelen. Suggesties en beweringen dat Temu dit wel zou kunnen, zijn ongefundeerd en simpelweg niet waar.

Onze app-machtigingen zijn duidelijk vermeld en zijn consistent met standaardpraktijken in de hele sector, ook in Nederland en in de Europese Unie. We verzamelen alleen de essentiële gegevens die nodig zijn om onze diensten te leveren en te verbeteren. Onze werkwijze is op transparante wijze beschreven op Temu’s website en in onze app. Gebruikers kunnen de specifieke machtigingen bekijken en aanpassen onder 'Instellingen' of op https://www.temu.com/permission.html

Temu heeft de Chinese overheid nog nooit voorzien van gebruikersdata. Temu zal dat ook nooit doen, ook niet indien gevraagd."

Aldus de woordvoerder.

Update 21-11-2024 21:40: screenshots App Store Temu App

Privacy Details Temu Apple App Store
Privacy Details Temu Apple App Store

Privacy Details Temu Apple App Store
Privacy Details Temu Apple App Store

Privacy Details Temu Apple App Store
Privacy Details Temu Apple App Store

Wilders doet aangifte, Veldkamp woedend: MiBu zo lek als een vergiet

Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt de laatste tijd zo lek als een vergiet, wat heeft geleid tot een uitbarsting van woede bij minister Caspar Veldkamp. Tijdens een debat in de Tweede Kamer werd bekend dat de reisplannen van de minister naar Israël waren uitgelekt, evenals andere vertrouwelijke stukken die zijn ministerie in verlegenheid brachten. Veldkamp reageerde furieus, stelde zijn reis uit en sprak van een breuk in het vertrouwen in zijn eigen ambtenaren. Dit incident is beslist niet het eerste voorbeeld van lekken uit het ministerie en de gevolgen zijn zowel nationaal als internationaal voelbaar.

Het lekken begon eerder deze week, toen RTL Nieuws stukken publiceerde waarin ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken harde taal gebruikten over de humanitaire situatie in Gaza. Termen zoals ‘ongekend, qua menselijk leed’ en ‘uithongering door Israël’ leidden tot opschudding in de Kamer. Daarnaast onthulde de publicatie details over EU-onderhandelingen over mogelijke sancties tegen twee Israëlische ministers, wat volgens Veldkamp het vertrouwen in Nederland als diplomatieke partner schaadt. “Als Nederland de vertrouwelijkheid niet kan waarborgen, gaan de deuren in Brussel dicht,” waarschuwde hij tijdens het Kamerdebat. Hij noemde de situatie ‘buitengewoon ernstig’ en benadrukte dat dit de slagkracht van de Nederlandse diplomatie direct aantast.

Tijdens hetzelfde debat kwam het lekken van Veldkamps eigen reisplannen aan het licht. Kamerlid Kati Piri van GroenLinks-PvdA vroeg naar de implicaties van het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Daarbij verwees zij naar een aanstaande reis van Veldkamp naar Israël en de Palestijnse gebieden. De minister reageerde geschokt en vroeg herhaaldelijk hoe zij aan die informatie was gekomen. Hij benadrukte dat zijn reis om veiligheidsredenen strikt geheim had moeten blijven. “Ik kan op deze manier niet functioneren als minister,” verklaarde hij zichtbaar geëmotioneerd. Andere Kamerleden, waaronder Eric van der Burg (VVD), reageerden kritisch op Veldkamps harde woorden richting Piri. Zij benadrukten dat de minister zijn woede moest richten op zijn eigen ministerie en niet op de Kamer.

De onthulling van Veldkamps reisplannen was niet het enige voorbeeld van lekken. Ook het geplande bezoek van PVV-leider Geert Wilders aan Israël kwam voortijdig in de openbaarheid. NRC meldde eerder dat Wilders van plan was illegale nederzettingen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever te bezoeken. Wilders reageerde woedend en kondigde aan aangifte te doen wegens het lekken van deze informatie. Volgens hem brengt dit niet alleen zijn eigen veiligheid, maar ook die van zijn beveiligers in gevaar. Wilders liet weten dat het lek vermoedelijk is ontstaan kort nadat de Nederlandse ambassade in Israël op de hoogte was gesteld van zijn plannen. Op X noemde hij het lekken ‘totaal onacceptabel’. Hij kondigde aan aangifte te gaan doen bij de Rijksrecherche.

Het kabinet uitte ondertussen kritiek op de plannen van Wilders. Veldkamp verklaarde dat Wilders’ voorgenomen reis ‘haaks staat op het kabinetsbeleid’ en dat dergelijke reizen moeten worden besproken in de ministerraad. Tegelijkertijd erkende de minister dat het kabinet geen formele bevoegdheid heeft om Kamerleden te verbieden dergelijke bezoeken af te leggen. PVV-Kamerlid Raymond de Roon bevestigde de reisplannen van Wilders en verklaarde dat deze bedoeld zijn om zich te oriënteren op de situatie in het gebied.

Ondertussen blijft het ministerie van Buitenlandse Zaken kampen met toenemende interne spanningen. Veldkamp liet tijdens het Kamerdebat duidelijk merken dat hij zijn vertrouwen in zijn ambtenaren inmiddels kwijt is, wat zijn werk vrijwel onmogelijk zou maken. Het is niet de eerste keer dat gevoelige informatie uit het ministerie naar buiten komt. De onthullingen over de situatie in Gaza en de EU-onderhandelingen hebben niet alleen nationaal voor opschudding gezorgd, maar ook de internationale geloofwaardigheid van Nederland als diplomatieke speler onder druk gezet. Veldkamp kondigde aan dat er een onderzoek komt naar de herkomst van de lekken en dat hij aanvullende maatregelen overweegt om de vertrouwelijkheid van gevoelige informatie te waarborgen.

In de Tweede Kamer is de kwestie voorlopig nog wel even onderwerp van discussie. Oppositiepartijen benadrukken dat het ministerie orde op zaken moet stellen en wijzen op het patroon van lekken dat de laatste tijd steeds vaker zichtbaar wordt. Coalitiepartijen steunen Veldkamp in zijn oproep om strengere interne controles in te voeren, maar waarschuwen ook dat de minister de balans moet bewaren tussen het beschermen van vertrouwelijkheid en het respecteren van parlementaire democratie.

Het ministerie heeft inmiddels bevestigd dat de reis van Veldkamp naar Israël is uitgesteld in overleg met zijn Israëlische ambtgenoot. Een nieuwe datum voor de reis is nog niet vastgesteld. Wilders heeft zich nog niet uitgelaten over zijn eigen reisplannen. Intussen blijft de vraag hangen hoe het ministerie het vertrouwen kan herstellen en verdere schade aan de Nederlandse diplomatieke positie kan voorkomen. Het lekken van gevoelige informatie raakt niet alleen de minister persoonlijk, maar werpt ook een schaduw over de effectiviteit en integriteit van het ministerie als geheel.

NHL: Eerste goal Sprong na terugkeer bij Seattle

IJshockeyer Daniël Sprong is onlangs van de Vancouver Canucks overgestapt naar de Seattle Kraken. Daar kende hij vooral in het seizoen 2022/23 flink wat succes, met 21 goals en 25 assists in 66 wedstrijden, maar hij vertrok vervolgens naar de Detroit Red Wings.

In Detroit ging het ook prima: hij speelde 76 wedstrijden en noteerde 18 goals en 25 treffers. Dit seizoen kwam hij echter bij de Canucks terecht, maar na negen wedstrijd - waarin hij één treffer noteerde - kwam Sprong als onderdeel van een transferdeal weer terug bij de Kraken.

Thuis tegen de Nashville Predators speelde Sprong woensdagnacht voor de derde keer weer mee en met succes: in de tweede periode opende hij de score. Goals van Brandon Montour en Yanni Gourde hielpen de Kraken uiteindelijk naar een 3-0 zege, de tiende overwinning van het seizoen.

Plakbanaan levert 6,2 miljoen op

Een banaan die met ducttape aan een muur is bevestigd, heeft voor maar liefst $6,24 miljoen (€5,87 miljoen) een nieuwe eigenaar gevonden tijdens een veiling in New York. Het werk, getiteld Comedian en gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, werd gekocht door Justin Sun, de oprichter van het cryptocurrency-platform TRON. Sun omschreef het werk als een ‘cultureel fenomeen dat de werelden van kunst, memes en de cryptogemeenschap overbrugt’. Hij voegde eraan toe dat hij van plan is de banaan in de komende dagen op te eten als onderdeel van een unieke artistieke ervaring.

Het kunstwerk maakte zijn debuut in 2019 op Art Basel Miami Beach, waar het direct voor ophef zorgde. Destijds werd een van de drie edities verkocht voor bedragen tussen de $120.000 en $150.000 (€113.000 en €141.000), terwijl een andere editie later werd gedoneerd aan het Guggenheim Museum in New York. De banaan die in Miami te zien was, werd beroemd toen een performancekunstenaar het van de muur haalde en ter plekke opat, wat hij verdedigde als een eigen artistieke uiting. Het werk, dat een combinatie van humor en kritiek op de kunstwereld biedt, trok zoveel publiek dat het uiteindelijk om veiligheidsredenen van de muur werd gehaald.

Tijdens de recente veiling bij Sotheby’s, die werd voorafgegaan door een internationale tentoonstelling van het kunstwerk, begon het bieden bij $800.000 (€752.000). Binnen enkele minuten steeg het bedrag tot ver boven de geschatte waarde van $1 tot $1,5 miljoen (€941.000 tot €1,41 miljoen). Uiteindelijk werd de verkoopprijs vastgesteld op $5,24 miljoen (€4,93 miljoen), exclusief $1 miljoen (€940.000) aan veilingkosten.

Het werk wordt geleverd met een certificaat van echtheid en instructies om de banaan zelf te installeren. Omdat Comedian een conceptueel kunstwerk is, wordt de fysieke banaan steeds vervangen. Een woordvoerder van Sotheby’s benadrukte dat noch de banaan, noch de ducttape die bij de veiling werden getoond, origineel zijn. Dit benadrukt de aard van het werk, dat draait om ideeën en niet om de fysieke materialen.

De verkoop van Comedian vond plaats een dag na een recordbrekende veiling van René Magrittes schilderij The Empire of Light, dat voor $121,2 miljoen (€114,1 miljoen) werd verkocht bij Christie’s. Met deze verkoop behoort Magritte nu tot de exclusieve groep van kunstenaars wiens werken meer dan $100 miljoen (€94 miljoen) hebben opgebracht, een lijst met onder meer Leonardo da Vinci, Pablo Picasso en Andy Warhol. Het schilderij, een surrealistische voorstelling van een nachtelijk straatbeeld onder een blauwe daghemel, was onderdeel van de collectie van interieurontwerpster Mica Ertegun, die vorig jaar overleed.

Hoewel Comedian door sommigen wordt gezien als een speelse provocatie, plaatsen critici het in de traditie van conceptuele kunst die de waarde van kunst en de perceptie ervan uitdaagt. De controverse rondom het werk, samen met de exorbitante verkoopprijs, bevestigt dat het een blijvende impact heeft op zowel de kunstwereld als het bredere culturele landschap.

Raisa Blommestijn hoort 40 uur werkstraf eisen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in de rechtbank in Den Haag een werkstraf van veertig uur geëist tegen Raisa Blommestijn, presentatrice van de omroep Ongehoord Nederland (ON!), wegens groepsbelediging en smaad. Blommestijn, een 30-jarige radicaal-rechtse opiniemaker, wordt beschuldigd van twee controversiële berichten op het sociale medium X (voorheen Twitter).

De zaak draait om een tweet van 10 mei 2023, waarin Blommestijn reageerde op een video van een mishandeling. Ze schreef: “Wéér een blanke man op straat in elkaar getrapt door een groep negroïde primaten. Hoeveel weerloze blanken moeten nog slachtoffer worden? Talloze waarschijnlijk: de open grenzen-elite importeert dit volk met bosjes, met alle gevolgen van dien.” Het OM beschouwt deze uitlatingen als groepsbelediging, omdat ze volgens justitie mensen met een zwarte huidskleur ontmenselijkt en hen als agressieve apen neerzet.

Daarnaast wordt Blommestijn vervolgd voor smaad. In een andere tweet noemde ze advocaat en voormalig D66-Kamerlid Sidney Smeets ‘kleuterneuker’, verwijzend naar de beschuldigingen uit 2021 dat Smeets ongepaste berichten stuurde naar minderjarige jongens. Deze tweet kwam kort nadat een andere persoon al veroordeeld was voor een soortgelijke uitspraak over Smeets.

De officier van justitie benadrukte dat Blommestijn door haar publieke functie een extra verantwoordelijkheid draagt en dat haar uitlatingen niet beschermd worden door de vrijheid van meningsuiting. “Ze heeft mensen met een zwarte huidskleur gekwalificeerd als agressieve apen. Daarmee heeft ze een hele bevolkingsgroep ontmenselijkt en zet ze groepen mensen tegenover elkaar,” aldus het OM. Haar positie als publiek figuur, met tienduizenden volgers, werd als strafverzwarend aangemerkt.

In haar verdediging stelde Blommestijn dat haar opmerkingen verkeerd werden geïnterpreteerd. Ze benadrukte dat de term ‘negroïde primaten’ specifiek verwees naar het gedrag van de mannen in de video en niet naar alle zwarte mensen. “Het is nooit mijn intentie geweest om iedereen met een negroïde uiterlijk weg te zetten als primaten. Ik vind dat niet en ik vind dat erg,” zei ze in de rechtszaal. Ze voegde toe dat de bewoordingen bedoeld waren als politiek commentaar en als opiniemaker zag ze het als haar plicht om maatschappelijke kwesties aan te kaarten. “Een tweet geeft helaas geen ruimte voor een heel essay. Als ik het idee had gehad dat het zo uitgelegd had kunnen worden, had ik misschien meer toelichting gegeven.”

Blommestijn verdedigde zich ook tegen de smaadzaak rondom Smeets. Ze noemde haar woordkeuze ironisch en overdrachtelijk bedoeld, terwijl haar advocaat betoogde dat opiniemakers ruime vrijheid van meningsuiting genieten. “Belangrijke thema’s raken mensen. Wen er maar aan. Dit hoort bij samenleven,” aldus haar advocaat Hakan Külcü.

Tijdens de zitting verwees Blommestijn naar Gideon van Meijeren, Kamerlid voor Forum voor Democratie, die in mei 2023 de term ‘negroïde primaten’ gebruikte tijdens een debat in de Tweede Kamer. Volgens Blommestijn was haar tweet een verwijzing naar Van Meijeren. De term leidde destijds tot controverse en Van Meijeren werd het woord ontnomen.

Blommestijn ziet de rechtszaak als een politieke aanval en beschreef het als ‘de overheidsmachine die tegen mij als opiniemaker wordt ingezet’. Ze vroeg sympathisanten om naar de rechtbank te komen om ‘een vuist te maken tegen het totalitaire overheidsbeleid’. Onder de aanwezigen waren hoogleraar Paul Cliteur en FvD-Kamerlid Van Meijeren.

Blommestijn stapte begin 2023 op bij ON! na een conflict met oprichter Arnold Karskens, die haar had gevraagd te stoppen met het plaatsen van tweets. Toen Karskens deze zomer werd ontslagen, keerde ze terug als presentatrice. Haar publieke profiel en scherpe commentaren hebben haar zowel bekendheid als controverse opgeleverd. Ze promoveerde in april 2022 aan de Universiteit Leiden met een proefschrift over de ondergang van de Weimarrepubliek en profileert zich sindsdien als criticaster van overheidsbeleid, met name tijdens de coronapandemie.

De officier van justitie benadrukte dat een werkstraf passender is dan een geldboete, omdat deze duidelijk maakt dat er grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting. Volgens het OM is er een dringende maatschappelijke noodzaak om in te grijpen. Blommestijn gaf aan dat de rechtszaak een zware tol eist. “Privé is het soms lastig, omdat mensen afstand van me nemen. Ik heb ook veel te maken met bedreigingen,” zei ze. Ze voegde toe dat ze door haar publieke profiel nauwelijks meer anoniem over straat kan.

De rechtbank doet binnenkort uitspraak in de zaak.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 47

Hugh Grant houdt je deze week gegijzeld zodat hij eens een goed gesprek kan voeren, de Ierse hiphopact Kneecap speelt zichzelf, historische drama's en documentaires leren je meer over de wereld en een klassieker uit 1984 kreeg de 4K-behandeling voor een re-release. Dat zijn je nieuwe opties voor deze week.

Heretic

Twee jonge missionarissen worden gedwongen om hun geloof te bewijzen wanneer ze aankloppen bij de verkeerde deur, begroet worden door de duivelse Mr. Reed (Hugh Grant) en vervolgens verstrikt raken in zijn dodelijke kat-en-muisspel. 

Small Things Like These

Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Claire Keegan, speelt Small Things Like These zich af in Ierland tijdens de jaren '80. Het kleine havenstadje waar kolenhandelaar Bill Furlong (Cillian Murphy) woont, wordt gecontroleerd door de katholieke kerk. Terwijl de man hard werkt om zijn gezin te onderhouden, ontdekt hij verontrustende geheimen in een tuchthuis dat wordt gerund door de katholieke Magdalenazusters onder leiding van Sister Mary (Emily Watson). Hier worden ‘gevallen’ vrouwen en meisjes uitgebuit en mishandeld in de wasserijen. Door de onthullingen wordt Furlong ook geconfronteerd met zijn eigen verleden en gedwongen zijn stilzwijgen te doorbreken. 

Kneecap

Als het lot de verveelde muziekleraar JJ samenbrengt met de vrienden Naoise en Liam Óg, blijkt dit het begin van een ongekende Ierse hiphopact. Rappend in hun moedertaal breekt het rebelse raptrio Kneecap in Belfast door en worden ze al snel het boegbeeld van een burgerrechtenbeweging die als doel heeft de Ierse taal te redden. Terwijl de discussie hierover in de publieke arena losbarst, doen politie en politici hun uiterste best het anarchistische trio de mond te snoeren. In deze razend originele seks-, drugs- en hiphopbiopic speelt Kneecap zichzelf en laten ze een wereldwijde strijdkreet horen ter verdediging van hun cultureel erfgoed.

Soundtrack to a Coup d'État

16 februari 1961. Twee jazzmuzikanten, Abbey Lincoln en Max Roach, bestormen de VN Veiligheidsraad en protesteren tegen de moord op Patrice Lumumba, de eerste democratisch verkozen premier van Congo. Het is zes maanden na de toelating van zestien nieuwe onafhankelijke Afrikaanse landen tot de VN, een politieke aardbeving die de meerderheid van de stemmen wegschuift van de koloniale Westerse machten. Terwijl Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov uit verontwaardiging met zijn schoen slaat over de medeplichtigheid van de VN aan de omverwerping van Lumumba, zoeken de VS hun toevlucht in de jazz. Bang om het Congolese uranium kwijt te raken, sturen ze muzieklegendes als Louis Armstrong, Nina Simone, Dizzy Gillespie en Duke Ellington naar Afrika om de aandacht af te leiden van de door de CIA gesteunde staatsgreep. Intussen worstelen Armstrong en anderen met een pijnlijk dilemma: hoe kunnen ze een land vertegenwoordigen waar rassensegregatie nog springlevend is? 

Alles Goed

De documentaire Alles Goed volgt drie gevluchte Oekraïense vrouwen tijdens hun verblijf in een opvang in Weesp. Natasha, Svitlana en Zoia delen een groot gemis met elkaar: het verlies van hun vaderland, de plek waar ze thuis zijn en de scheiding van hun geliefden.

Como el Viento

Tijdens de overtocht van Marokko naar Spanje kruisen drie verhaallijnen, verbonden met de angst voor verlies en de liefde van de personages ten opzichte van elkaar. Iris, Wouter en hun twee zonen nemen de veerboot van Marokko naar Spanje, op weg naar huis. De vakantie heeft de relatieproblemen van het Nederlands echtpaar niet opgelost. Toch vinden Iris en Wouter elkaar in een moment van passie, maar dan raakt hun achtjarige zoon Peter zoek. Voor de Marokkaanse veerbootkapitein Bukhim is deze overtocht anders dan andere. Hij brengt samen met zijn vrouw in het geheim zijn zwangere dochter Yamila naar Spanje, in de hoop op een betere toekomst voor haar en haar bastaardkind. Zijn dochter heeft echter andere plannen. Luis en Raul, twee Spaanse kustwachtmedewerkers, vinden een lichaam in de Spaanse haven; één te veel voor Raul. Hij wil niet eindigen zoals Luis, afgesloten van alle gevoelens. Luis op zijn beurt durft zijn liefde voor Paloma niet te volgen. Vertwijfeld proberen de personages de oversteek naar de ander te maken. Maar hun geheimen reizen met hen mee en houden hen gevangen. De onmacht hiervan los te komen laat ruimte voor het onvermijdelijke. Het lot verandert het tij. 

Ni chaînes ni maîtres

In Ni chaînes ni maîtres volgen we de tot slaaf gemaakte Mati, die droomt van een vrij leven, ver weg van de suikerrietplantage. Volgens de overlevering zou er ergens op Île de France (het huidige Mauritius) een plek bestaan waar voormalige slaven in vrijheid leven. Mati’s vader Massamba gelooft daar niets van, en vindt dat ze zich beter kan schikken in haar lot. Dat is immers de enige kans om te overleven. Wanneer Mati toch ontsnapt, en de plantagehouder de beruchte slavenjager Madame de la Victoire inhuurt om haar te vangen, ziet Massamba geen andere mogelijkheid dan zijn ketenen af te gooien en zijn dochter te vinden, voor het te laat is. 

Paris, Texas (4K Restoration, 1984)

Pionier van de New German Cinema, Wim Wenders (Der Himmel Über Berlin) bracht zijn scherpe oog voor het landschap naar het Amerikaanse zuidwesten met Paris, Texas, een diep ontroerende karakterstudie, gepend door Pulitzer Prize-winnende toneelschrijver Sam Shepard. Bijgestaan door een inmiddels iconische score van Ry Cooder volgt Paris, Texas de mysterieuze einzelgänger Travis (een indringende rol van Harry Dean Stanton, wiens gezicht een landschap op zich vormt) terwijl hij weer contact probeert te leggen met zijn jonge zoon, die bij zijn broer (Dean Stockwell) in Los Angeles woont, en zijn vermiste vrouw (Nastassja Kinski). 

ICC vraagt arrestatie van Netanyahu, Gallant en Hamasleider Mohammed Deif

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de voormalige minister van Defensie Yoav Gallant en Hamasleider Mohammed Diab Ibrahim al Masri.

Volgens het ICC hebben Netanyahu en Galant zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord en het inzetten van honger als oorlogswapen in Gaza.

Hamasleider Mohammed Diab Ibrahim al Masri, beter bekend onder de naam Mohammed Deif, is afgelopen zomer door het Israëlische leger omgebracht.

De rechtbank verwierp daarmee de betwistingen van de jurisdictie door Israël. De erkenning door Israël van de jurisdictie van het Internationale Strafhof is niet nodig omdat het ICC zijn jurisdictie kan uitoefenen op basis van de territoriale jurisdictie van Palestina, zo redeneerde het hof. 

Hoofdaanklager Karim Khan heeft in mei de arrestatiebevelen aangevraagd. Destijds noemden Netanyahu en andere vooraanstaande Israëlische politici de aanvraag antisemitisch. De Amerikaanse president Joe Biden uitte ook kritiek op aanklager Khan en sprak zich uit voor het recht van Israël om zich tegen Hamas te verdedigen.

De beslissing van de rechtbank zou de Israëlische regering internationaal verder kunnen isoleren.

Arrestatiebevelen voor Netanyahu, Gallant en Deif (@ AlJazeera on YouTube 21-11-24)
Arrestatiebevelen voor Netanyahu, Gallant en Deif (@ AlJazeera on YouTube 21-11-24)

Chinese Starlink-concurrent tekent contract met Brazilië

De Chinese internetsatellietoperator SpaceSail betreedt de Braziliaanse markt. De concurrent van Starlink tekende een overeenkomst met het staatstelecommunicatieconcern Telebras voor satellietcommunicatie en breedbanddiensten.

De overeenkomst werd gesloten tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping met zijn Braziliaanse collega Luiz Inacio Lula da Silva, meldt persbureau Reuters. De bijeenkomst volgde op een topconferentie van de twintig belangrijkste geïndustrialiseerde en opkomende landen (G20) in Rio de Janeiro.

De bekendste aanbieder van internetsatellietdiensten is momenteel Starlink van SpaceX van Tesla-baas Elon Musk. Dit netwerk beschikt over meer dan 6.000 satellieten die worden gebruikt door particulieren, bedrijven en overheden.

Volgens persbureau Xinhua heeft China momenteel 1.059 satellieten in een baan om de aarde, waarvan 492 commerciële. Chinese militaire onderzoekers hebben de afgelopen twee jaar het gebruik van Starlink in de oorlog in Oekraïne onderzocht – en gewaarschuwd voor de risico’s voor de Volksrepubliek als er een gewapend conflict met de VS uitbreekt.

Starlink-eigenaar Musk is een actief medestander van Donald Trump en is een naaste vertrouweling van de Amerikaanse president-elect geworden. Nadat hij het online netwerk X had overgenomen, stopte hij met een deel van de eerdere maatregelen tegen desinformatie en complottheorieën.

Het Braziliaanse rechtssysteem heeft X onlangs geblokkeerd vanwege het niet nakomen van voorwaarden die de overheid stelde aan X. Na een geschil van een week en een boete heeft justitie het online netwerk in het Zuid-Amerikaanse land weer vrijgegeven.

Minder werkenden in oktober

In oktober 2024 waren er bijna 9,8 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar met betaald werk. Dit aantal is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 11 duizend per maand gedaald. Het percentage werkenden kwam hiermee in oktober uit op 72,8. Drie maanden eerder was dit nog 73,3 procent.

De werkloosheid bleef in oktober vrijwel gelijk. Er waren 376 duizend werklozen, dat is net als in september 3,7 procent van de beroepsbevolking. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind oktober 179 duizend lopende WW-uitkeringen.

Ruim 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar hadden in oktober 2024 geen betaald werk. Naast de 376 duizend werklozen waren er 3,3 miljoen mensen die niet kort geleden naar werk hebben gezocht en/of daarvoor niet direct beschikbaar waren. Dit zijn vooral mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden groeide deze groep mensen buiten de beroepsbevolking met 20 duizend per maand.

UWV: aantal WW-uitkeringen steeg in oktober met 3,9 procent
Het aantal WW-uitkeringen nam in oktober 2024 toe met 6,7 duizend naar 179,0 duizend. Dat is een stijging van 3,9 procent. Er kwamen in oktober 27,6 duizend nieuwe uitkeringen bij, en er werden 20,9 duizend WW-uitkeringen beëindigd.

UWV: toename uitkeringen vanuit bedrijfstakken met seizoensarbeid
Het aantal WW-uitkeringen nam toe in alle bedrijfstakken, maar het meest in de sectoren landbouw, groenvoorziening, visserij (13,5 procent), horeca en catering (9,4 procent) en vervoer en logistiek (5,4 procent). Met name de eerste twee bedrijfstakken hebben meer werkgelegenheid in de zomer en zorgen voor meer instroom in de WW na de zomer.

Nettoarbeidsparticipatie in oktober gedaald
In de eerste helft van 2024 nam het percentage werkenden nog toe, tot 73,4 in juni. Vervolgens zette een daling in, naar 72,8 procent in oktober. Deze daling was bij alle leeftijdsgroepen te zien, maar het sterkst bij 15- tot 25-jarigen. In het derde kwartaal daalde vooral het aantal werkenden met minder complexe taken. Bij beroepen met complexe of zeer complexe taken nam het aantal werkenden nog toe.

Rechercheurs van de marechaussee onderzoeken oorlogsmisdrijven in Oekraïne

Twee digitale rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee doen onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdrijven in Oekraïne. Dat gebeurt nu voor de 5e keer sinds mei 2022 en wederom op verzoek van Oekraïne. De forensisch experts zijn vandaag begonnen. Ze voeren hun werk uit onder de vlag van het Internationaal Strafhof.

De forensisch experts zijn 19 november 2024 begonnen. Ze voeren hun werk uit onder de vlag van het Internationaal Strafhof. De werkzaamheden bestaan uit het veiligstellen van gegevens uit inbeslaggenomen digitale middelen die zijn aangetroffen op crime scenes.

De forensisch experts blijven ongeveer 4 weken aan de slag in Oekraïne. Ze leveren een bijdrage aan de strafrechtelijke vervolging van daders van oorlogsmisdrijven. Deze mogen volgens het kabinet niet onbestraft blijven.

OM eist 2 maanden gevangenisstraf in doxingzaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag een gevangenisstraf van 2 maanden geëist tegen een 56-jarige man uit Katwijk. De man wordt verdacht van doxing: het verspreiden van persoonsgegevens met het doel om iemand te intimideren. Verdachte deed dit via zijn X-account.

Op 22 januari 2024 deed de hoofdofficier van justitie van het Arrondissementsparket Den Haag aangifte van doxing. In berichten die verdachte op 22 en 23 december 2023 op X plaatste, werd een officier van justitie bij naam genoemd. In die berichten stonden onder andere een foto, adres en telefoonnummer.

Het doel van het plaatsen van deze posts is volgens het OM duidelijk: intimidatie. Verdachte heeft met het plaatsen van de posts beoogd om de officier vrees aan te jagen, ernstige overlast aan te doen, of hem in de uitoefening van zijn beroep ernstig te hinderen.

Doxing is sinds 1 januari 2024 strafbaar gesteld. Verdachte heeft de posts ongeveer één week daarvoor geplaatst, en de posts na 1 januari 2024 niet verwijderd. Hij wist wat doxing is en wat dat met iemand kan doen.

De officier van justitie ging hier tijdens het requisitoir op in: “Het OM vindt dat verdachte deze posts heeft verspreid en ter beschikking gesteld met het oogmerk van intimidatie. Voor verdachte was al vóór 1 januari 2024 in voldoende mate voorzienbaar dat zijn gedragingen eind 2023 aanleiding konden geven tot strafbaarheid na 1 januari.”

De officier maakte een parallel met de offline wereld. In die vergelijking zijn de posts op X te vergelijken met twee posters achter ramen in de woning van verdachte, die vanaf de straat leesbaar zijn. Deze posters zijn op 22 en 23 december opgehangen, en hangen er na 1 januari 2024 nog steeds, terwijl verdachte weet dat er honderden mensen naar de posters kijken of hebben gekeken. Door het laten hangen van de poster wordt de inhoud verspreid en aan anderen ter beschikking gesteld.

Ondermijnend
“Doxing maakt een inbreuk op iemands privéleven”, zei de officier van justitie tijdens de zitting. “Dat kan tot online en tot offline gevolgen voor de betrokkene leiden. Dit komt doordat het publiceren van persoonlijke gegevens tot actie van anderen kan leiden.”

De officier sprak ook over een potentieel ondermijnend effect op de democratische rechtsstaat. “Het online delen van persoonsgegevens kan tot een groot bereik leiden. Dit betekent dat er een bron is voor kwaadwillenden die zouden willen escaleren met uitingen van een mogelijk nog meer intimiderend karakter. In dit geval is niet gebleken dat dit effect zich heeft voorgedaan. Gelukkig maar. Dat is echter niet aan verdachte te danken. Het had anders kunnen aflopen.”

Yeşilgöz: ‘Religie hoort niet thuis in het openbare leven’

Woensdagavond kwamen zo’n honderd VVD-leden samen in de Koningszaal van dierentuin Artis om te praten met partijleider Dilan Yeşilgöz over haar visie op vrijheid en integratie. Yeşilgöz kreeg zowel applaus als kritiek op haar harde standpunten.

Ze sprak zich fel uit tegen buitenlandse financiering van moskeeën en weekendscholen en pleitte voor het inperken van de vrijheid van onderwijs. "Religie hoort niet thuis in het openbare leven," stelde ze, waarbij ze waarschuwde voor de gevaren van islamistisch extremisme.

Tijdens haar toespraak haalde Yeşilgöz de recente rellen in Amsterdam aan, waarbij Joodse supporters van Maccabi Tel Aviv werden aangevallen. Ze benadrukte dat een groot deel van de relschoppers een migratieachtergrond heeft en stelde dat dubbele nationaliteit ingetrokken moet kunnen worden bij ernstig wangedrag. "Wie hier alles probeert te vernietigen, verliest wat mij betreft het recht op Nederlanderschap," zei ze onder luid applaus.

De reacties uit de zaal waren gemengd. Veel VVD-leden uitten steun voor Yeşilgöz’ aanpak. Een aanwezige noemde haar "de juiste leider om het straattuig in Amsterdam aan te pakken." Anderen stelden kritische vragen, zoals over hoe de vrijheid van onderwijs praktisch ingeperkt kan worden.

Toch klonken er ook zorgen. Een lid uit Leiden waarschuwde dat de VVD met haar taalgebruik gevaarlijk dicht bij de PVV lijkt te komen. Hij kreeg zowel applaus als boegeroep, terwijl Yeşilgöz zich fel verweerde tegen de beschuldiging. "De VVD vertelt al decennia het vrijheidsverhaal," antwoordde ze.

De avond toonde een partij die enerzijds overtuigd lijkt van een strenger integratiebeleid, maar anderzijds worstelt met het vinden van de balans tussen ferme taal en het vermijden van associaties met extreemrechts. Yeşilgöz benadrukte dat haar partij vanuit eigen principes spreekt, niet vanuit ideologieën van andere partijen.

Vrouwen FC Twente uitgeschakeld in Champions League na thuisnederlaag

De vrouwen van FC Twente zijn in de groepfase van de Champions League uitgeschakeld. Na vier van de zes speelrondes heeft de ploeg drie punten verzameld, alleen de openingswedstrijd tegen Celtic werd gewonnen. Woensdagavond was Real Madrid in de Grolsch Veste te sterk.

Het begon nog goed voor Twente, dat na een klein half uur op voorsprong kwam doordat Jaimy Ravensbergen een vrije trap het doel in tikte. Op slag van rust tekende Linda Caicedo uit een rebound echter voor de gelijkmaker en met twintig minuten te spelen zorgde Signe Bruun met een mooi uitgespeelde aanval voor 1-2.

Alba Redondo gooide het in blessuretijd uit de counter definitief op slot, hoewel Sophie te Brake de eer nog een beetje redde met een heerlijk afstandsschot in blessuretijd. Chelsea won in de andere wedstrijd in de groep met 3-0 van Celtic, onder meer door een treffer van Wieke Kaptein.

VfL Wolfsburg won met 5-0 van Galatasaray en deed dat met Lynn Wilms, die twee asissts op Alexandra Popp gaf, en Lineth Beerensteyn in de basis - Fenna Kalma mocht invallen. Het Olympique Lyon van basisspeelsters Damaris Egurrola en Daniëlle van de Donk won met 4-1 van AS Roma.

Politie Las Vegas schiet man dood die politie belde vanwege indringer

De 43-jarige Brandon Durham (43) uit Las Vegas belde in de nacht van 12 november de politie voor hulp bij een inbraak. Hij werd in zijn eigen huis door een agent doodgeschoten. Beelden van de bodycam tonen Durham, die shirtloos was, terwijl hij vocht om een mes met Alejandra Boudreaux (31), de vermeende indringer. Boudreaux droeg een rode hoodie. Op het moment van het incident was Durham's 15-jarige dochter thuis en verstopte zich in een van de aangelegen kamers.

Toen agent Alexander Bookman arriveerde, riep hij beide personen op het mes te laten vallen. Volgens de beelden schoot hij vervolgens op Durham, die direct neerviel. Daarna schoot de agent nog vijf keer op de man. Durham overleed ter plekke. Zijn familie eist nu opheldering en spreekt van een onbegrijpelijke daad van geweld. "Mijn vader belde voor veiligheid, maar hij werd vermoord," zei zijn dochter Isabella tijdens een persconferentie. Ook Durham’s moeder gaf aan antwoorden te willen: "Waarom is mijn zoon er niet meer?"

Bookman is met betaald verlof terwijl de Las Vegas politie onderzoekt of zijn handelen gerechtvaardigd was. De zaak kan volgens de officier van justitie tot drie maanden duren. Felipe Rodriguez, een oud-rechercheur en expert op het gebied van politie-optreden, noemde het snelle vuurgebruik verdacht. "Elke keer dat een agent geweld gebruikt, moet hij dat kunnen verantwoorden. En hier moet sowieso uitgelegd worden waarom er na de eerste schoten nog vijf keer werd geschoten."

Boudreaux, die na het incident werd gearresteerd, wordt aangeklaagd voor meerdere misdrijven, waaronder huisvredebreuk met een dodelijk wapen, mishandeling met een dodelijk wapen, en kindermisbruik. Volgens een arrestatierapport kenden Boudreaux en Durham elkaar en hadden ze een seksuele relatie. Op de dag van de inbraak verklaarde Boudreaux dat ze wilde dat de politie haar zou doodschieten. Ze heeft sinds haar arrestatie geweigerd aanwezig te zijn bij twee rechtszittingen.

De schokkende gebeurtenis roept vragen op over politiegebruik van geweld en de veiligheid van mensen die hulp zoeken. De familie van Durham blijft strijden voor gerechtigheid en vraagt zich af hoe een noodoproep kon eindigen in een tragedie.

Australië wil verbod op social media voor kinderen onder de 16

De Australische overheid wil kinderen onder de 16 verbieden sociale media te gebruiken, een maatregel die premier Anthony Albanese omschrijft als 'wereldleidend.' Het wetsvoorstel, dat platforms zoals TikTok, Facebook en Instagram omvat, moet kinderen beschermen tegen de schadelijke effecten van sociale media. Maar critici vragen zich af of dit haalbaar of zelfs wenselijk is.

De aanleiding voor de maatregel ligt in ervaringen zoals die van James, een 12-jarige jongen die werd bedreigd op Snapchat. Na een conflict met een vriend kreeg hij dreigende berichten van oudere tieners, inclusief video’s met een machete. Zijn moeder ziet de ban als noodzakelijk om kinderen te beschermen, maar experts betwijfelen of een dergelijk verbod effectief zal zijn.

Het wetsvoorstel bevat nog weinig details. De eSafety Commissioner, Australië’s internetwaakhond, moet bepalen hoe de regels worden geïmplementeerd. Platforms die niet voldoen, riskeren boetes tot 50 miljoen Australische dollar. Bepaalde diensten, zoals YouTube en berichtenapps, vallen buiten de ban. Dit roept vragen op over de reikwijdte en uitvoerbaarheid van de regelgeving.

Critici, waaronder meer dan 100 Australische academici, noemen de ban 'te bot' en in strijd met VN-adviezen om jongeren veilig toegang tot digitale omgevingen te geven. Ze vrezen dat kinderen zullen uitwijken naar gevaarlijkere online plekken. Sommigen pleiten in plaats daarvan voor strengere regelgeving voor techbedrijven en betere educatie over veilig internetgebruik.

De technologie voor leeftijdsverificatie vormt een extra uitdaging. Hoewel de overheid belooft privacy centraal te stellen, twijfelen experts aan de veiligheid van de benodigde systemen. Anonieme verificatiemethoden worden onderzocht, maar de praktische haalbaarheid blijft onzeker.

Andere landen hebben vergelijkbare maatregelen overwogen of ingevoerd, vaak met gemengde resultaten. Frankrijk stelde een leeftijdsgrens van 15 jaar, maar veel kinderen omzeilden dit eenvoudig. In de VS blokkeerde een rechter een vergelijkbare wet in Utah wegens ongrondwettelijkheid.

Hoewel Albanese erkent dat het verbod niet waterdicht zal zijn, benadrukt hij het belang van verantwoordelijkheid nemen. Voor ouders zoals Emma en Amy Friedlander is de symbolische boodschap van de wet minstens zo belangrijk: kinderen beschermen tegen de schadelijke invloed van sociale media en ze de kans geven een meer offline jeugd te hebben.

James, die zijn Snapchat-account heeft verwijderd, ziet het als een positieve verandering. Hij brengt nu meer tijd buiten door met vrienden en hoopt dat anderen hetzelfde zullen doen. Maar of deze wet daadwerkelijk effect zal hebben, blijft onzeker.

Terugleverkosten zonnepanelen soms hoger dan besparing

Zonnepaneeleigenaren betalen sinds kort terugleverkosten voor stroom die ze niet zelf gebruiken. Dit geldt bij vrijwel alle energieleveranciers en is bedoeld om de kosten voor het verwerken van zonnestroom te dekken. Ondanks deze heffingen verdienen de meeste eigenaren nog steeds aan hun panelen, dankzij de salderingsregeling die tot 2027 loopt. Hiermee mogen klanten hun teruggeleverde stroom verrekenen met hun eigen verbruik. Toch is er een kleine groep klanten die onbedoeld de dupe is en netto moet betalen voor hun teruggeleverde energie.

Bij Essent en dochterbedrijf Energie Direct speelt dit probleem voor klanten die meer stroom terugleveren dan ze verbruiken. Zij hebben bijvoorbeeld meer panelen dan nodig of een laag energieverbruik. Uit een analyse blijkt dat deze groep tientallen tot honderden euro’s per jaar kwijt is aan terugleverkosten, terwijl ze tegelijkertijd minder of geen vergoeding krijgen. Volgens Essent betreft dit slechts 3 procent van de klanten, met een gemiddelde extra last van 20 euro per jaar.

Essent en Energie Direct erkennen dat deze situatie ‘onwenselijk’ is en komen met een coulanceregeling. Klanten die hier last van hebben, krijgen binnenkort bericht en eventuele financiële nadelen worden rechtgezet. Hiermee hopen de bedrijven de schade voor getroffen klanten te beperken. Daarnaast wordt de terugleververgoeding binnenkort verhoogd, wat ervoor moet zorgen dat klanten in de toekomst niet meer in de min eindigen.

De vraag blijft echter hoe deze situatie zich ontwikkelt na 2027, wanneer de salderingsregeling verdwijnt. Vanaf dat moment zullen eigenaren van zonnepanelen minder kunnen profiteren van hun teruggeleverde stroom. Het kabinet wil voorkomen dat terugleverkosten de voordelen van zonnepanelen volledig tenietdoen, maar volgens ministeriële uitspraken kan een verbod op deze kosten ‘onmogelijk’ worden ingevoerd.

De Consumentenbond luidt inmiddels de noodklok en roept met een petitie op tot een nieuw subsidiestelsel. Hiermee zouden zonnepanelen ook zonder salderingsregeling aantrekkelijk blijven voor consumenten. Ondertussen blijft de energierekening voor zonnepaneeleigenaren een complexe rekensom, waarin kosten en opbrengsten nauwgezet in balans moeten worden gehouden.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Herman den Blijker doodgewenst vanwege afslankmiddel Ozempic

Herman den Blijker heeft naar eigen zeggen duizenden bedreigingen ontvangen sinds hij open was over het gebruik van het afslankmiddel en diabetesmedicijn Ozempic. In een interview met LINDA. vertelt de bekende chef dat hij 45 kilo verloor, deels dankzij het medicijn.

Dit leidde echter tot een storm van kritiek. "Mensen wensen me dood of schelden me uit omdat hun moeder geen diabetesmedicatie meer kan krijgen door mensen zoals ik," zegt de 66-jarige.

Den Blijker benadrukt dat hij het medicijn nodig had vanwege ernstige diabetesklachten. "Mijn suikerziekte liep compleet uit de hand, en dit was een laatste redmiddel." Hij neemt de verantwoordelijkheid voor zijn gewichtstoename en geeft toe dat zijn ongezonde levensstijl hem naar de 155 kilo bracht. "Ik at te veel dierlijke vetten, gebruikte volop boter en dronk regelmatig alcohol. Door mijn dieet om te gooien, verloor ik twintig kilo, maar daarna stond ik stil."

Sinds het gebruik van Ozempic merkt hij dat zijn eetlust drastisch is afgenomen. "Voor het eerst in mijn leven heb ik minder honger. Ik bestel nog steeds van alles als ik uit eten ga, maar na een paar happen ben ik al klaar. Het gaat me snel tegenstaan." Hoewel hij nu gezonder leeft, blijft het gebruik van het medicijn een beladen onderwerp. "Ik snap de kritiek, maar voor mij was er geen andere optie."

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)

Worstelmagnaat Linda McMahon (78) wordt Trump's nieuwe minister van Onderwijs


Donald Trump heeft Linda McMahon, een van de co-voorzitters van zijn transitieteam, benoemd tot minister van Onderwijs. Trump kondigde de keuze dinsdagavond aan, kort nadat CNN meldde dat McMahon over het hoofd was gezien voor de post van minister van Handel. Die functie gaat naar Howard Lutnick, CEO van Cantor Fitzgerald, die eerder ook in de race was voor het ministerie van Financiën.

McMahon, voormalig hoofd van de Small Business Administration (SBA) tijdens Trump’s eerste termijn, heeft een indrukwekkende achtergrond als zakenvrouw en Republikeinse grootdonor. Ze staat momenteel aan het roer van het America First Policy Institute, een denktank die als voorbereiding dient voor een mogelijke tweede termijn van Trump. Onder haar leiding is de organisatie uitgegroeid tot een invloedrijke speler in Republikeinse beleidsvorming.

Trump wil met McMahon de federale invloed op onderwijs drastisch inperken. Hij streeft naar een decentralisatie, waarbij staten meer zeggenschap krijgen over onderwijsbeleid en financiering. Het opheffen van het ministerie van Onderwijs blijft een controversieel speerpunt, maar experts wijzen erop dat dit zonder goedkeuring van het Congres vrijwel onmogelijk is. Waarschijnlijker is een verschuiving van taken naar andere federale agentschappen, met minder strenge voorwaarden aan financiering.

McMahon’s benoeming heeft ook een symbolische lading. Haar achtergrond in de worstelindustrie, waar ze samen met haar man Vince McMahon WWE omvormde tot een mediagigant, en haar politieke ervaring tonen haar veelzijdigheid. Critici vragen zich echter af of haar zakelijke en politieke ervaring voldoende is om de complexe onderwijssector aan te sturen, vooral gezien Trump’s plannen om de federale rol daarin te verminderen.

Onder McMahon zou er ook een mogelijke herziening van Title IX-regels komen, die vrouwen in sport beschermen tegen oneerlijke deelname door transvrouwen. Dit is een thema waarop Trump campagne voerde en dat onder de liberalen waarschijnlijk veel controverse zal oproepen. Of haar benoeming echt leidt tot het hervormen van de Amerikaanse onderwijsstructuur, zal afhangen van politieke dynamiek en steun in het Congres.

Linda McMahon
Linda McMahon

Hongarije blij met de toon van het nieuwe Nederlandse kabinet

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, heeft in een gesprek met RTL Nieuws zijn tevredenheid uitgesproken over het verbeterde contact tussen Hongarije en Nederland sinds Dick Schoof premier is. Onder voormalig premier Mark Rutte was er vaak kritiek op Hongarije, vooral vanwege zorgen over de rechtsstaat en persvrijheid. Nu lijkt de toon zachter. Szijjártó merkt op dat de grootste regeringspartij in Nederland, de PVV, een bondgenoot is van Hongarije, en benadrukte de persoonlijke vriendschap tussen PVV-leider Geert Wilders en de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Wilders heeft Orbán eerder geprezen als een moedig leider die opkomt voor joods-christelijke waarden en zijn land beschermt tegen illegale immigratie. Dit contrast met de harde kritiek van Rutte op bijvoorbeeld de anti-homowet uit 2021 is opvallend. Hoewel het nieuwe kabinet volgens minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) niet schroomt om kritiek te uiten, benadrukt hij dat de relatie constructiever is geworden.

Szijjártó zelf onderschrijft het belang van samenwerking, ook bij meningsverschillen. Volgens hem bewijst het huidige overleg dat landen niet alles met elkaar eens hoeven te zijn om op een beschaafde manier samen te werken.

Musk wil hele departementen en federale agentschappen schrappen

Elon Musk en Vivek Ramaswamy hebben een ambitieuze missie: delen van de Amerikaanse overheid simpelweg 'deleten', net als een stukje overbodige code. Als co-leiders van het nieuwe Department of Government Efficiency (DOGE) in de tweede termijn van president Donald Trump, beloven ze drastisch te snijden in federale uitgaven en onnodige instanties. Maar experts zien grote obstakels. Het DOGE is geen officiële overheidsinstantie en kan alleen aanbevelingen doen. Bovendien vereist het afschaffen van agentschappen een wet door het Congres, iets waar zelfs een Republikeinse meerderheid waarschijnlijk niet snel mee akkoord gaat.

Ramaswamy noemde in interviews een paar vage doelen, zoals "bepaalde instanties verwijderen", maar bleef onduidelijk over welke precies. Tijdens zijn presidentscampagne flirtte hij met ideeën als het afschaffen van de FBI, ATF of zelfs de IRS. Trump zelf heeft eerder interesse getoond in het opheffen van het ministerie van Onderwijs. Toch leidt dit tot nieuwe vragen: wie neemt de verantwoordelijkheden van deze instanties over? Experts noemen het vooral een "herindeling van de organisatiekaart" zonder echte efficiëntie.

Politieke steun ontbreekt grotendeels. Historisch gezien hebben presidenten zelden succes gehad met het elimineren van ministeries of agentschappen, mede door weerstand van Congresleden die deze instellingen verdedigen namens hun kiezers. Zelfs als een instantie wordt opgeheven, blijven veel programma’s en verantwoordelijkheden bestaan, wat het idee van een kleinere overheid grotendeels een illusie maakt.

Daarnaast zou het ontslaan van grote aantallen ambtenaren een logistieke nachtmerrie zijn. Voorstanders van het plan zien echter kansen nu de Republikeinen het Congres en de presidentiële macht controleren. Sommige conservatieven hopen dat het team van Musk en Ramaswamy minstens één minder bekende instantie weet te schrappen, puur om een signaal af te geven.

Ondanks Musk's reputatie als ondernemer die tegen alle verwachtingen in succes behaalde, blijven experts sceptisch. Het afschaffen van een ministerie of agentschap lijkt politiek complexer dan een startup redden. Zelfs als het DOGE slaagt in het schrappen van kleine onderdelen, verandert dat weinig aan de kern van de Amerikaanse federale bureaucratie.

FOK! Wat een weer: opnieuw code geel vanwege winters weer

herfstbanner


Goedemorgen! 

Waarschuwing:
Door buien met sneeuw en hagel is het in de noordelijke helft van het land plaatselijk glad. Deze buien houden in het noorden en vooral het noordoosten de hele dag aan. Verder komt tot 10 uur vanochtend in het midden en zuiden tot ongeveer landinwaarts gladheid voor door bevriezing van natte wegen. Vooral het verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van het winterse weer. Vandaag overdag kan door de sneeuwbuien in het noordoosten van het land plaatselijk een sneeuwdek van 3-5 cm ontstaan. 

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt met vooral in het noorden (winterse) buien. Landinwaarts is het plaatselijk glad door bevriezing en ook kan het door winterse neerslag glad worden. In het zuiden is de zon vaak te zien en is het overwegend droog. Er staat een matige wind uit west tot zuidwest. Aan zee is de wind (vrij) krachtig uit west tot noordwest, windkracht 5-6.

Vanmiddag komen er in de noordelijke helft van het land winterse buien voor. Vooral in het noordoosten zijn dit soms stevige sneeuwbuien en daar kan plaatselijk een sneeuwdek van 3-5 cm ontstaan. In de zuidelijke helft is het meest droog met wat zonneschijn. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 2°C plaatselijk in het oosten tot rond 6°C aan zee. De westelijke wind is boven land matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond zijn er in het noordoosten enkele winterse buien. Elders is het op de meeste plaatsen droog. Aan het einde van de avond bereiken nieuwe winterse buien het noordwesten. Plaatselijk kan gladheid ontstaan door hagel en (natte) sneeuw, later in de avond landinwaarts ook door bevriezing van natte weggedeelten. De zuidwestenwind is zwak tot matig. Aan zee staat een matige tot vrij krachtige wind uit west tot noordwest.

Vannacht komen er in het hele land weer buien voor, soms met hagel, (natte) sneeuw en mogelijk ook een klap onweer. Plaatselijk is het glad door hagel of sneeuw, of door bevriezing van natte wegen. De minimumtemperatuur ligt op veel plaatsen rond -1°C, in de kustgebieden wordt het niet veel kouder dan 4°C. De zuidwestenwind is zwak tot matig, aan de kust waait de wind uit het westen en is krachtig tot hard, windkracht 6-7. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Speelplaatsje in de sneeuw (Foto: MrXian)
Speelplaatsje in de sneeuw in Zuid-Limburg (Foto: MrXian)

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1453
special
VrijMiBabes #237 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1452
special
Random Pics van de Dag #1451
review
LEGO Horizon Adventures
special
Random Pics van de Dag #1450
©FOK.nl e.a.