FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Nieuwsarchief
Artikelen van vrijdag 11 maart 2011

Japan: Tsunami veroorzaakt door maan

De ramp in Japan is nog maar net begonnen en nu al zijn er mensen aan het nadenken over theorieën waardoor de tsunami is ontstaan. Bloggers op het internet vermoeden namelijk dat de ramp is veroorzaakt door de zogenaamde 'supermoon'.

Als er een 'supermoon' is, betekent het dat de maan dichter bij de aarde is dan gebruikelijk. Mensen zagen de ramp hierdoor vorige week al aankomen. Wat wel zorgwekkend is, is dat de supermoon voor het laatst in 2005 verscheen. Vlak nadat de aardbeving van 9 op de schaal van Richter in Indonesië plaats vond.

Een jaar ervoor konden we dit verschijnsel ook zien, vlak voor de tsunami in Azië. We kunnen dit verschijnsel op 19 maart zien, dan staat de maan het dichtst bij de aarde sinds 18 jaar.

Noorwegen verbiedt olieboringen in paaigebieden

De Noorse regering heeft vrijdag besloten geen olieboringen toe te staan in een ecologisch kwetsbaar gebied ten noorden van de poolcirkel. De beslissing werd deels genomen vanwege de zorgen van vissers over een potentiële olieramp, zoals die zich vorig jaar in de Golf van Mexico voordeed.

Milieuactivisten en vissers zijn gekant tegen olieboringen in de buurt van de Lofoten en de Vesteralen, een groep eilanden voor de noordkust van Noorwegen, omdat het belangrijke paaigebieden zijn voor kabeljauw. De centrumlinkse regering besloot daarom geen milieueffectrapportage te laten uitvoeren. Een dergelijke rapportage is de eerste stap richting exploratie van het gebied.

De olie-industrie was niet blij met het besluit. De maatschappijen zijn naarstig op zoek naar nieuwe productiegebieden, omdat de olievelden in de Noordzee steeds minder opleveren. Het gebied bij de Lofoten en Vesteralen bevat mogelijk 3,4 miljard vaten olie.


Noorwegen verbiedt olieboringen in paaigebieden (Foto: Novum)

Obama: Behandeling WikiLeaks-verdachte gepast

De Amerikaanse militair die ervan verdacht wordt geheime informatie te hebben doorgespeeld aan WikiLeaks wordt op 'passende' wijze vastgehouden. Dat heeft president Barack Obama vrijdag gezegd.

De advocaat van Bradley Manning zei eerder dat zijn cliënt iedere avond gedwongen wordt zijn kleren in te leveren, omdat hij eens een sarcastische opmerking zou hebben gemaakt over het plegen van zelfmoord met een onderbroek. Volgens de advocaat is de behandeling van Manning vernederend.

Ook Amnesty International liet weten dat de behandeling van Manning, die vastzit in een legergevangenis nabij Washington, mogelijk in strijd is met de mensenrechten.

Obama zei vrijdag dat hij het Pentagon heeft gevraagd of de wijze waarop Manning wordt vastgehouden gepast is.

Testdag Barcelona 11 maart

Michael Schumacher heeft op de voorlaatste testdag in de Formule 1 de snelste tijd gereden. De Duitser kwam met de MGP W02 tot een tijd van 1.21,268 en was hiermee de snelste van de week. Hij bleef Ferrari-rijder Fernando Alonso en teamgenoot Nico Rosberg ruim voor.

Ferrari bewees ook vandaag in Barcelona weer over een zeer betrouwbare bolide te beschikken, want Fernando Alonso legde maar liefst 141 ronden af. drie meer dan Team Lotus-rijder Heikki Kovalainen. Voor Mercedes zou alleen Schumacher in actie komen, maar omdat voor morgen regen verwacht wordt is besloten om ook Rosberg nog enkele ronden te gunnen. Red Bull Racing hield zich kalm, waardoor Sebastian Vettel slechts tot een achtste tijd kwam.

Morgen zullen Ferrari, Mercedes GP, Williams, McLaren en Hispania Racing nog in actie komen in Spanje.

Uitslag 11 maart

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 1:21.268 67
2 Fernando Alonso Ferrari 1:21.614 141
3 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 1:21.788 22
4 Nick Heidfeld Renault 1:22.073 67
5 Rubens Barrichello Williams 1:22.233 89
6 Kamui Kobayashi Sauber 1:22.315 98
7 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:22.675 72
8 Sebastian Vettel Red Bull 1:22.933 64
9 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:23.437 138
10 Paul di Resta Force India F1 1:23.653 42
11 Adrian Sutil Force India F1 1:23.921 26
12 Pastor Maldonado Williams 1:24.108 11
13 Jenson Button McLaren 1:25.837 57
14 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 1:27.375 46

Uitslag FC Utrecht - FC Groningen

Vanavond stond in de Eredivisie om 20:45 uur het duel tussen FC Utrecht en FC Groningen op het programma. Hieronder vind je de uitslag van deze wedstrijd.

FC Utrecht

1 - 0

FC Groningen

 60' Demouge
 
 
 Gele kaart: Van Wolfswinkel (FC Utrecht), Hiariej, Holla (FC Groningen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Cornelisse
Vorstermans
Wuytens
Nesu (Lensky/87)
Duplan
Siberbauer
Van Wolfswinkel
Strootman
Mertens
De Kogel (Demouge/57)
  Luciano
Kieftenbelt
Ivens
Granqvist
Stenman
Enevoldsen
Holla (Mamedov/71)
Hiariej
Sparv
Tadic
Bacuna (Post/87)

Advocaat heeft Bulykin niet nodig

Ondanks zijn productieve seizoen bij ADO Den Haag hoeft Dimitri Bulyikin niet te rekenen op een uitnodiging voor de Russische nationale ploeg. Advocaat meldt tegen Sport-Express dat zijn selectie genoeg capabele aanvallers herbergt.

"Sorry hoor, maar als onze fans kennis van zaken hebben zullen ze zich realiseren dat we genoeg aanvallers als Bulykin hebben", doelt de Kleine Generaal op de aanwezigheid van spitsen als Pavel Progrebnyak, Roman Pavlyuchenko en Aleksandr Kerzhakov.

Advocaat heeft dus spitsen genoeg, maar weet ook wat zijn selectie ontbeert. "We hebben vleugelspelers als Aleksey Ionov nodig. We hebben behoefte aan dat type, zoals Bystrov (Vladimir)", aldus de Hagenaar. "Snel, scherp en goed in de ruimte. Ik volg hem al een tijdje en hij heeft nu ook meer rust. Tegen FC Twente liet hij zien ook rustig te blijven. Daarom heb ik hem gebeld."

Rusland gaat aan de leiding in poule B met negen punten. De overige teams die in die groep strijden om kwalificatie voor het EK 2012 zijn Armenië, Ierland, Slowakije, Macedonië en Andorra. Zaterdag 26 maart staat de wedstrijd tegen nummer twee Armenië op het programma.

Nieuwe baan bij HEMA voor vrouw met hoofddoek

De HEMA biedt de Belgische uitzendkracht die geen verlenging van haar contract kreeg omdat zij een hoofddoek draagt een nieuwe baan aan. De warenhuisketen geeft vrijdag aan te vinden niet juist naar de vrouw toe te hebben gehandeld door haar eerst wel toe te staan een hoofddoek te dragen en later niet meer.

De uitzendkracht werkte bij een filiaal in Genk. Het Belgische filiaal had er in eerste instantie mee ingestemd dat de uitzendkracht een hoofddoek kon dragen tijdens haar werk, maar hier reageerden volgens de HEMA veel klanten negatief op.

Hierop is de uitzendkracht, een autochtone vrouw die is bekeerd tot de islam, gevraagd haar hoofddoek niet meer te dragen. Dat weigerde zij, waarna haar contract niet werd verlengd.

De warenhuisketen, die onderdeel werd van een politieke discussie rond hoofddoekjes, stelt dat de beslissing werd genomen op basis van wat als de gewoonte en cultuur van een land wordt gezien. In België is het volgens de HEMA niet gebruikelijk in openbare ruimten een hoofddoek te dragen.

Japan: Tientallen miljarden schade door beving

De krachtige zeebeving die vrijdag de noordoostkust van Japan trof, heeft waarschijnlijk voor tientallen miljarden euro's schade aangericht. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse geologische dienst gezegd.

De beving met een kracht van 8,9 was de zwaarste in het gebied in bijna 1200 jaar. Over een oppervlakte van 240 bij 80 kilometer ontstonden er scheuren in het aardoppervlak.

[WK] Huldiging gaat weer de mist in

De organisatie van het WK afstanden in Inzell is vandaag opnieuw in de fout gegaan. Kreeg Ireen Wüst gisteren na haar winst op de 3.000 meter de verkeerde medaille omgehangen, nu was de 5.000 meter bij de mannen aan de beurt.

Voor winnaar Bob de Jong werd niet het Wilhelmus, maar een ander volkslied ingestart, al zullen weinigen dit gemerkt hebben, omdat er snel ingegrepen werd. Daarnaast zal de nummer drie, de Rus Ivan Skobrev, zich nog eens achter zijn oren hebben gekrabt, toen hij niet het wit, blauw en rood van de Russchische vlag zag wapperen, maar de Franse driekleur.

Anita: "Ik focus me alleen op Ajax"

Olympique Marseille wil Ajacied Vurnon Anita maar al te graag aan de selectie toevoegen. De speler zelf sluit een vertrek uit Amsterdam niet uit.

"Ja, ik sta open voor Marseille", bevestigt Anita tegen AT5. "Ook omdat ik na dit seizoen nog maar een jaar onder contract sta bij Ajax. Maar ik focus me totaal niet op die randzaken, ik wil me gewoon focussen op Ajax."

Anita houdt zich er echter niet veel mee bezig. De Ajacied wil zich volledig richten op zijn huidige club. "Ik heb hier nog een jaartje en ik wil mijn best doen en minuten maken voor Ajax."

"Ik heb zelf nog niet met Ajax om de tafel gezeten. Mijn zaakwaarnemer had eind vorig jaar een gesprek. Ajax zou in januari terugkomen, maar tot op heden hebben we nog niks gehoord. Maar dat is niet erg natuurlijk, want het was erg hectisch bij Ajax. Ik blijf in de tussentijd mijn best doen en maak mijn minuten."

Bod op Messi levert Franse amateur schorsing op

Lionel Messi heeft de schorsing van de voorzitter van een Franse amateurclub veroorzaakt. Cedric Enroljas van het kleine FC Borne had een transferverzoek naar FC Barcelona gestuurd om de Argentijnse spits over te nemen. De Franse voetbalbond FFF zag de humor er niet van in en schorste Enroljas voor zes maanden. Het verzoek was te frivool, vond de bond.

Enroljas deed zijn transferverzoek op 4 februari de deur uit, maar het bereikte Barcelona nooit. De FFF onderschepte het schrijven. "Ik weet de reden van mijn schorsing niet. Ik geloof dat mijn grap niet gewaardeerd werd. Veel mensen vonden het leuk, maar de FFF niet."

Enroljas mag tot 7 juni geen voetbalactiviteiten ontplooien. Een groot probleem voor Borne, dat op het tweede niveau van een regionale competitie in de Auvergne uitkomt, want de voorzitter is ook de doelman van het eerste elftal. Enroljas gaat niet in beroep tegen de beslissing. "Dat kan ik niet, want daar heeft de club het geld niet voor. Ik wil mijn club niet hinderen."

Of Messi een overstap naar Borne had zien zitten, valt te betwijfelen. "Hoeveel fans we hebben? Ongeveer tien. Iets minder dan Camp Nou", lacht Enroljas die een latere huurperiode van de baltovenaar 'met groot plezier' verwelkomt.


Messi naar FC Borne? (Foto: Novum)

De Vrij: "Ik teken niet zomaar bij"

Stefan de Vrij weet nog niet waar zijn toekomst ligt. De verdediger van Feyenoord gaat niet zomaar zijn contract bij de Rotterdammers verlengen.

Feyenoord wil maar al te graag het contract van De Vrij, dat loopt tot de zomer van 2012, verlengen. "Ik sta er ook zeker voor open", reageerde de talentvolle verdediger in gesprek met RTV Rijnmond. "Hier speel ik elke week en word ik steeds beter. Ik ben ook zeker nog niet uitgeleerd."

De Vrij heeft echter nog geen definitieve beslissing gemaakt. "Maar voorlopig heb ik nog niks van de club gehoord. Het is natuurlijk ook niet zo dat ik zomaar alles teken. De voorwaarden moeten wel goed zijn."

De verdediger noemde de interesse van Arsenal 'onzin'. "Al streelt het je wel. Dat er ook niet om gelachen wordt, toont aan dat men het serieus neemt en dat ik op de goede weg ben. Maar nu is het nog te vroeg voor zo'n stap. Eerst wekelijks in de Eredivisie goed spelen."

HRT toont F111 in Barcelona

Hispania Racing heeft vandaag op het circuit in Barcelona de F111 voor het eerst aan het publiek getoond. De bolide is een doorontwikkeling van de F110 die vorig seizoen geen hoge ogen kon gooien.

Narain Karthikeyan en Vitantonio Liuzzi zullen de bolides gaan besturen die opvallen door de haaienvin en hoekige neus. De livery van de auto is ontworpen door Hollywood-ontwerper Daniel Simon.

Morgen zal de bolide voor het eerst het asfalt kiezen. Vandaag was nog niet mogelijk omdat er nog enkele onderdelen bij de Spaanse douane lagen.

Egypte sluit hoge politiemensen op

De Egyptische justitie heeft vier hoge officieren van de politie in hechtenis genomen. Zij worden ervan beschuldigd de oproerpolitie tijdens de opstand tegen president Hosni Mubarak opdracht te hebben gegeven te schieten op betogers, zo is vrijdag bekendgemaakt.

De verdachten zijn het voormalige hoofd van politie in Caïro, het hoofd van de staatsveiligheidsdienst en de hoofden van de algemene veiligheidsdienst en de oproerpolitie. Zij zijn de hoogste politieofficieren tot nog toe die in verband met het geweld aan het begin van de opstand zijn opgepakt.

Tijdens de opstand zijn meer dan driehonderd mensen omgekomen. De verdachten worden beschuldigd van 'aanzetten tot, assisteren bij en instemmen met het doden van betogers op bevel van hun meerderen', zei plaatsvervangend procureur-generaal Adel al-Said. Zij volgden klaarblijkelijk directieven op die 'in tegenspraak waren met orders van de regering om de openbare orde te handhaven'.

Activisten toonden zich verheugd over de arrestaties, die zij als een stap beschouwen naar beëindiging van de cultuur van straffeloosheid waarmee de gehate en gevreesde veiligheidsdiensten konden opereren. De veiligheidsdiensten telden zo'n vijfhonderdduizend leden, iets meer dan de strijdkrachten.

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adly, tijdens de protesten verantwoordelijk voor de politie, zegt dat een ondergeschikte tot het geweld heeft aangezet. El-Adly is zelf beschuldigd van corruptie en witwassen, maar wordt in verband met de protesten vooralsnog alleen ondervraagd.

Het Openbaar Ministerie verhoort ook het voormalige hoofd van de staatsveiligheidsdienst Hassan Abdel-Rahman. Hij geeft toe dat hij na het aftreden van Mubarak duizenden officiële documenten heeft laten vernietigen, omdat ze geheimen bevatten en betrekking hadden op de nationale veiligheid. Kopieën zouden echter bewaard zijn gebleven op het centrale computersysteem van het ministerie.

Duizenden betogers bestormden eerder deze week kantoren van de veiligheidsdienst toen bekend werd dat er documenten werden vernietigd.

Waxinewerper dinsdag voor de rechter

De man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide moet zich dinsdag voor de rechtbank in Den Haag verantwoorden. Dan wordt de zaak tegen de man inhoudelijk behandeld, meldt de rechtbank in Den Haag vrijdag. De zaak gaat om 13.00 uur van start.

De verdachte, Erwin L., zit sinds Prinsjesdag vast. Hij gooide met de waxinelichthouder om aandacht te vragen voor de positie van de koningin. Hij betwijfelt of koningin Beatrix wel echt koningin is, zo bleek tijdens een eerdere zitting in de zaak.

Volgens L. was koning Willem III, de vader van koningin Wilhelmina, onvruchtbaar. Als dat zo was, kan Wilhelmina niet zijn dochter zijn en is Beatrix niet door erfopvolging koningin geworden. De verdediging beredeneerde dat als dit met DNA-onderzoek bewezen zou worden, L. niet kan worden vervolgd voor het beledigen van de koningin, omdat Beatrix dan geen koningin zou zijn. De verdachte vroeg eerder om een DNA-onderzoek om dat aan te tonen, maar dat werd geweigerd.

De rechtbank verwacht dat er veel belangstelling is voor de zaak. Daarom wordt een videozaal ingericht. Belangstellenden die een plekje weten te bemachtigen kunnen de zitting in deze zaal rechtstreeks volgen op een scherm.

Binnen uur met de bus bij verstoring op spoor

Bij verstoringen op het spoor moeten de vervoerders reizigers voortaan binnen een uur een alternatief bieden. Bij de NS, die de meeste reizigers vervoert en daarom veel bussen nodig heeft, moet tijdens de spits binnen een uur het vervangende vervoer worden opgestart en nog een kwartier later op volle sterkte zijn.

Dat heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) afgesproken met spoorbeheerder ProRail, de NS, regionale vervoerders, en regionale en lokale overheden. De minister informeerde de Tweede Kamer vrijdag in een brief over de afspraken. De Tweede Kamer had om deze afspraken gevraagd.

Het vervangend vervoer hoeft niet per se busvervoer te zijn. Ook mag een alternatieve route per trein worden aangeboden. Als reizigers stranden, moeten zij met vervangend vervoer op hun eindbestemming, dus voor de deur, worden afgeleverd, aldus de minister.

Van der Pluijm naar Dutch Lions

Marvin van der Pluijm is de volgende Nederlander die komend seizoen uitkomt voor het Amerikaanse Dayton Dutch Lions. Die club heeft in Erik Tammer en Mike Mossel twee Nederlandse eigenaren. Er wordt jaarlijks nadrukkelijk gezocht naar Nederlandse spelers en trainers. Van der Pluijm is afkomstig van NAC Breda.

In Brabant speelt de 22-jarige Rotterdammer vooral in het beloftenteam. Dit seizoen viel hij één keer in voor NAC in de Eredivisie. In de wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen wist hij direct de gelijkmaker te scoren. Eerder speelde Van der Pluijm twaalf duels in de Jupiler League namens FC Den Bosch en kwam hij uit in de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. De vleugelaanvaller werd door Sparta ontdekt bij Alexandria '66.

[Upd] Japan: Naschok van 6,6 treft Tokio

Japan is na de zware aardbeving van vrijdag getroffen door meer dan tachtig naschokken. Tot middernacht lokale tijd heeft de Amerikaanse geologische dienst USGS 74 bevingen geregistreerd. In het eerste uur na middernacht zijn ook al zeker zeven naschokken geweest. De zwaarste naschok had een kracht van ongeveer 7,1 op de schaal van Richter.

De aardbeving zelf had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter. Daarmee is het een van de zwaarste bevingen die ooit zijn geregistreerd. Het epicentrum lag ten oosten van de Japanse kust, ongeveer 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad Tokio.

Update 20.03 uur
Als gevolg van de aardbeving zijn er scheuren in de aardkorst ontstaan in een gebied van 290 kilometer in de lengte en 80 kilometer in de breedte, zo heeft de USGS bekendgemaakt na verdere analyse.

Update 20.14 uur
Een naschok met een voorlopig geschatte kracht van 6,6 op de schaal van Richter heeft zojuist centraal Japan getroffen. Persbureau AP meldt dat gebouwen in Tokio stonden te wankelen.

ADO en Dordrecht willen samenwerken

ADO Den Haag en FC Dordrecht zijn in verregaande onderhandeling over een samenwerkingsverband. ADO Den Haag denkt dat talentvolle spelers zich goed kunnen ontwikkelen in de Jupiler League en heeft goede ervaringen met de Dordtenaren. Vier spelers stemden dit seizoen al in met een verhuurperiode aan de Krommedijk.

Raily Ignacio keerde in de winterstop weer terug, nadat hij in de zomer samen met Tom Beugelsdijk naar Dordrecht ging. Beugelsdijk doet het erg goed bij de Schapenkoppen, terwijl ook de sinds januari in Dordrecht actieve Kai van Hese en Santy Hulst prima voldoen. "Van daaruit ontstonden goede contacten tussen ons en met name technisch directeur Marco Boogers en zijn we gaan kijken of we de samenwerking niet structureel konden maken," geeft ADO-trainer John van den Brom aan.

Van den Brom heeft ook al een beeld van de invulling van het samenwerkingsverband: "Het zou kunnen dat er straks vier, vijf of misschien zes spelers van ons jaarlijks de oversteek naar Dordrecht gaan maken. Maar zo’n aantal moet je niet vastleggen in een contract, het moet niet zo zijn dat wij lukraak spelers gaan stallen. We moeten het per seizoen en per positie goed gaan bekijken. Beide clubs moeten hier baat bij hebben. Ik denk dat we er snel uitkomen met elkaar. Dordrecht is een club met een duidelijke voetbalvisie en de Jupiler League is een goede leerschool voor jonge spelers. De stap naar de Eredivisie en, zeker op dit moment, het eerste van ADO is hartstikke groot. We hebben veel jongens die een tussenstap nodig hebben in hun ontwikkeling."

Makelele: "Mourinho is gemeen"

Paris Saint Germain-middenvelder Claude Makelele heeft een boekje open gedaan over zijn voormalig trainer Jose Mourinho. De Fransman zegt tegen El Confidencial dat Mourinho niet zo'n goed motivator is voor al zijn spelers. "Het is een goede coach, een echte winnaar. Het punt is echter als je er naast staat, dat hij dan niet meer naar je omkijkt."

"Mourinho houdt zijn spelers buiten schot, maar niet omdat hij ze wil beschermen. Hij doet dat omdat hij zelf alle eer wilt opstrijken", vervolgt Makelele zijn verhaal. "Hij vergeet dat zijn spelers belagnrijk zijn. Niemand binnen de selectie mag belangrijker zijn dan Mourinho", volgens de middenvelder. "Hij is ambitieus, maar ook erg gemeen."

Makelele en Mourinho werkten samen bij Chelsea, toen de Portugees in de zomer van 2004 neerstreek bij de Londenaren. The Special One was meteen succesvol; in 2005 en 2006 wisten The Blues beslag te leggen op de landstitel. Het gewenste succes in de Champions League bleef echter uit, waarna Mourinho in 2007 zijn congé kreeg.

[Upd] Japan: Landen bieden helpende hand

Na de aardbeving en de tsunami die Japan vrijdag troffen, hebben verscheidene landen hulp aangeboden. Onder meer de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Frankrijk hebben een helpende hand uitgestoken.

De Amerikaanse president Barack Obama condoleerde Japan met de slachtoffers en stelde dat zijn land bereid was te helpen. Ook Zuid-Korea beloofde 'elke mogelijke steun, waaronder het sturen van een ploeg reddingswerkers', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Seoul.

Ook Rusland, dat de laatste tijd in de clinch lag met Japan, biedt hulp aan. "We zijn natuurlijk bereid onze buren te helpen de gevolgen van de aardbeving het hoofd te bieden", zei de Russische president Dmitri Medvedev tegen persbureau RIA Novosti. Frankrijk is bereid 'in te gaan op elk mogelijk verzoek van Japan', schrijft president Nicolas Sarkozy in een brief aan de Japanse premier Naoto Kan. Zuid-Afrika bracht eenzelfde boodschap over aan Tokio.

De Verenigde Naties zeggen tientallen teams van hulpverleners paraat te hebben, die kunnen worden ingezet in de zwaarst getroffen gebieden.

Nederland
Het kabinet leeft mee met het door een aardbeving en tsunami getroffen Japan. "We leven mee met het lot van de Japanners. Het is verschrikkelijk wat daar is gebeurd'', zei minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag voor het begin van de wekelijkse ministerraad.

Minister Hans Hillen van Defensie sprak over 'spectaculaire maar verschrikkelijke beelden'. Er zijn nog geen verzoeken binnengekomen voor hulp, maar het kabinet zal daar naar kijken, gaf De Jager aan. "We zullen zien wat we eventueel kunnen doen en daarover eerst contact opnemen met de Japanse autoriteiten", aldus De Jager.

Premier Mark Rutte is 'geschokt' door de beelden van de aardbeving en de daaropvolgende tsunami. De premier 'leeft zeer mee met degenen die hierdoor getroffen zijn, en naar te vrezen valt, nog getroffen zullen worden'. Nederland zal, ook in EU-verband, 'alles doen wat mogelijk is om de slachtoffers te helpen', zo liet hij weten op de EU-top in Brussel. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaf eerder vandaag al een reactie.

Update 19.40 uur
300 vliegtuigen en 40 schepen van het Japanse leger staan klaar om noodhulp te bieden, aldus de Japanse minister van Defensie Toshimi Kitazawa. De Amerikaanse marine heeft op verzoek van Japan acht schepen gestuurd die hulp kunnen bieden aan het land. Deze schepen zijn onderweg.

Heidfeld baalt van technische problemen

Tijdens de vierde testdag in Barcelona vandaag wist coureur Nick Heidfeld de vierde tijd te rijden. De Duitser baalt echter wel van de problemen met de versnellingen. .

"We hebben tijdens onze laatste dag in Barcelona wat aan de balans gewerkt om klaar te zijn voor Barcelona. Dat werk was erg nuttig en we hebben veel geleerd", aldus Heidfeld. "We hadden graag wat meer ronden willen rijden en ik had gehoopt op het kunnen voltooien van een raceafstand, maar de problemen met de versnellingsbak zorgden ervoor dat we te veel tijd in de garage doorbrachten."

"We hebben in het laatste uur nog wel wat kunnen doen en hebben toen wat runs met veel brandstof gedaan."

SOCOM 4: Special Forces krijgt releasedatum

SOCOM 4: Special Forces heeft eindelijk een officiële Europese datum, het is vanaf 20 april te koop. De 'third-person tactical shooter' is ontwikkeld door Zipper Interactive, het is de eerste SOCOM ontwikkeld door Zipper voor de PS3, eerder brachten ze de online first-person shooter MAG.

De game ondersteunt net als vele andere PS3-exclusives 3D televisies en de Move-controller. Voor diegenen die de game eerder willen proberen, is er binnenkort een bèta. PlayStation Plus-leden krijgen als eerste toegang tot de bèta, namelijk op 23 maart. Niet-betalende klanten kunnen vanaf 6 april de bèta (eigenlijk stiekem een demo) gratis downloaden van PSN.


SOCOM 4 met Move-demo

Oranje oefent deze zomer in Zuid-Amerika

Het Nederlands voetbalelftal gaat deze zomer op oefenstage in Zuid-Amerika. Oranje speelt eerst in en tegen Brazilië. Daarna gaat de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk op bezoek in Uruguay. De twee duels staan voor respectievelijk 4 en 8 juni gepland. Eerder vandaag maakte de KNVB bekend dat Nederland in november tegen Duitsland oefent.

De oefentrip voert Oranje eerst naar de binnenlanden van Brazilië. In Goiânia, ruim tweehonderd kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Brasilia, neemt Nederland het op tegen het gastland. Vervolgens reist Van Marwijks keurkorps af naar de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. Daar wordt geoefend tegen Uruguay.

De twee Zuid-Amerikaanse landen gebruiken de oefenduels tegen Nederland als voorbereiding op de Copa America. Het Zuid-Amerikaans kampioenschap wordt in juli in Argentinië afgewerkt. Op het afgelopen WK speelde Oranje ook al tegen beide Zuid-Amerikaanse landen.

Ibrahim per direct naar PSV

PSV is er in geslaagd om Rabiu Ibrahim vast te leggen. Dit heeft Thijs Slegers, PSV-watcher voor Voetbal International, zojuist op Twitter gemeld. Het Nigeriaanse talent, dat tot medio 2014 heeft getekend, was in de afgelopen week op stage bij de club en maakte indruk op de technische staf.

Ook de zaakwaarnemer van Ibrahim, Tony Harris, heeft de transfer inmiddels bevestigd. De Nigeriaan, die volgend week twintig wordt, zal zich op korte termijn al bij de selectie voegen. Het is echter nog niet duidelijk of de aanvallende middenvelder dit seizoen op het hoogste niveau zal spelen. "Hij gaat bij mij trainen. Of hij dit seizoen nog speelt in het eerste is afwachten," aldus trainer Fred Rutten.

Ibrahim heeft al flink wat internationale ervaring. Hij kwam namelijk uit in het Nigeriaanse elftal voor spelers onder de zeventien jaar. Ook gaf hij al acte de presénce in Jong Nigeria. In beide ploegen kwam hij tot zeven optredens en drie doelpunten.

PSV hoeft voor de komst van Ibrahim geen vergoeding op tafel te leggen, aangezien hij transfervrij is.

[Upd] Japan: Dertig Nederlanders onbereikbaar

In het noordoosten van Japan, dat vrijdag getroffen werd door een grote aardbeving, bevinden zich ongeveer vijftig Nederlanders. Dat heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld.

De ambassade in Tokio doet verwoede pogingen met de Nederlanders in contact te komen, maar dat is moeilijk doordat de elektriciteit is uitgevallen en de telefoonverbindingen nauwelijks werken, zegt een woordvoerder. In heel Japan bevinden zich voor zover bekend ruim duizend Nederlanders.

Buitenlandse Zaken heeft ook contact met de Nederlandse ambassades in de landen die als gevolg van de aardbeving mogelijk getroffen zullen worden door een tsunami. De kans dat dat daadwerkelijk gebeurt, is nog moeilijk in te schatten.

De beving had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter en vond plaats op ongeveer 125 kilometer uit de oostkust van de Japanse archipel, een kleine 400 kilometer ten noordoosten van Tokio. De Japanse televisie toonde beelden waarop is te zien hoe boten, auto's, trucks en hele gebouwen door een grote vloedgolf werden weggespoeld. Inmiddels zijn al tientallen doden en veel gewonden gemeld.

Update 17.36 uur
De Nederlandse ambassade in Japan heeft contact gehad met elf Nederlanders die wonen in het deel van het land dat het zwaarst is getroffen door de aardbeving. Zij zijn ongedeerd. Dat heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten.

In het gebied wonen voor zover bekend nog zo'n veertig andere Nederlanders. Het is nog niet gelukt contact met hen op te nemen. "We doen er alles aan om erachter te komen hoe het met ze gaat", zegt Nienke Trooster, hoofd van het crisisteam van de ambassade. Communicatie met het noordoosten van Japan is echter moeilijk.

De ambassade heeft ook contact gehad met ruim twintig Nederlanders die tijdelijk in het gebied verblijven. Ook zij zijn ongedeerd.

Bij de alarmcentrales voor toeristen in nood zijn vrijdag negen meldingen binnengekomen van mensen die geen contact konden krijgen met familieleden of vrienden in het rampgebied, zegt een woordvoerder van alarmcentrale Eurocross. Zeven van deze mensen zijn terecht. Met twee is nog geen contact geweest.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een telefoonlijn geopend voor mensen die zich zorgen maken over familieleden of vrienden die in Japan zitten. Het nummer is 070-3487770.

Eurocross gaat samenwerken met Buitenlandse Zaken om te voorkomen dat beide instellingen werken met een andere lijst van mensen die vermist of juist terecht zijn. De alarmcentrale heeft ook een team klaarstaan dat hulp kan organiseren voor mensen die dat nodig hebben.

Update 19.14 uur
De Nederlandse ambassade heeft contact kunnen leggen met tien van de veertig Nederlanders met wie nog geen contact was gelegd. Hiermee is het aantal van onbereikbare Nederlanders in de regio teruggelopen tot dertig.


Vijftig Nederlanders in getroffen gebied (Foto: Novum)

Pardon voor stelende carnavalsjeugd

De burgemeester van Nuth heeft vrijdag een eenmalig pardon afgekondigd voor dieven onder de plaatselijke carnavalsjeugd. In verschillende optochten in de Zuid-Limburgse stad doken officiële plaatsnaamborden op die kort daarvoor waren gestolen. Als alle borden terugkomen, trekt de burgemeester de aangifte van diefstal in.

Nog voordat carnaval voorbij was, voerde de politie een indringend gesprek met carnavalsgroepen die officiële plaatsnaamborden op hun wagen hadden. De jongeren betuigden tijdens dat gesprek oprechte spijt, laat de gemeente weten.

Wie het kunstje volgend jaar denkt te kunnen herhalen, zal van een koude kermis thuiskomen. Volgende keer is de gemeente minder coulant, benadrukte de burgemeester. Het vervangen en terugplaatsen van gestolen plaatsnaamborden loopt behoorlijk in de papieren. Wie nog niet teruggegeven plaatsnaamborden en andere verkeersborden uit de gemeente Nuth heeft, kan die deze maand nog zonder consequenties terugbezorgen.

[Upd] Tsunami bereikt westkust VS

De eerste vloedgolven na de zeebeving bij Japan hebben vrijdag bij Oregon het Amerikaanse vasteland bereikt. Langs de hele westkust van de Verenigde Staten waren bewoners al uren van tevoren gewaarschuwd laaggelegen gebieden te verlaten.

Experts verwachten de hoogste golven, rond de 2 meter, bij Crescent City in Californië. In Alaska veroorzaakte de tsunami een golf van iets meer dan 1,50 meter bij Shemya in de Aleoeten, 1900 kilometer ten zuidwesten van Anchorage.

Update 18.40 uur
De tsunami als gevolg van de zeebeving bij Japan bedreigt de Amerikaanse westkust en komt dichterbij. De bevolking is opgeroepen schuilplaatsen op te zoeken.

De Amerikaanse staten Californië en Oregon hebben de alarmfase afgekondigd. De eerste vloedgolven zullen waarschijnlijk in de komende uren de kust van Noord-Californië bereiken. Zoek- en reddingsteams zijn standby om te helpen

Ook Canada heeft een waarschuwing uitgevaardigd, voor de noordkust van British Columbia. De regering rekent op een kleine tsunami die gebouwen aan de kust kan bedreigen.

Update 19.04 uur
Een plaatselijk radiostation in Crescent City, CA, heeft gemeld dat volgens de nooddiensten de haven van de stad is weggeslagen door de tsunami. 35 boten zijn vernield, zo meldt de zender KGO Radio.

[PL darts] Barney verslaat Wade

Raymond van Barneveld heeft zijn vijfde partij tijdens de Premier League Darts 2011 eenvoudig weten te winnen. James Wade werd met 8-2 aan de kant geschoven. Gary Anderson leed zijn eerste nederlaag van het toernooi.

Van Barneveld had zijn overwinning vooral te danken aan het matige spel van Wade, die zijn draai in het toernooi maar niet kan vinden. The Machine miste veel dubbels en noteerde weinig hoge scores. Van Barneveld was een stuk scherper op de finishes en dit resulteerde in zijn ruime 8-2 overwinning.

Phil Taylor heeft koploper Gary Anderson met 8-6 verslagen en werd door dit resultaat mede-koploper van de Premier League Darts 2011. De partij ging lange tijd gelijk op. In de dertiende leg kreeg Anderson twee darts om een break te pakken. De Schot faalde echter en zag een break later Taylor wel breaken. Daardoor won The Power de partij met 8-6.

Terry Jenkins heeft een knappe winst geboekt op Mark Webster. Jenkins, het gehele toernooi niet in vorm, won met 8-4 van Webster, die juist wel in een goede vorm verkeerde. De Welshman wist vorige partij nog een gemiddelde van 110 te gooien. Tegen Jenkins kwam Webster tot een gemiddelde van 90. Vooral in het eerste gedeelte van de partij was Jenkins ijzersterk. Vervolgens liet hij Webster wel terugkomen, maar bij een stand van 7-4 wist Jenkins zijn matchdart toch raak te gooien.

Adrian Lewis weet weer wat winnen is. De regerend PDC-wereldkampioen won met maar liefst 8-2 van Simon Whitlock. Op de beslissende momenten faalde Whitlock op de dubbels, iets wat normaal zijn sterke wapen is. Lewis wist de dubbels wel te raken en won daardoor opvallend eenvoudig met ruim verschil.

Uitslagen Ronde 5 - 10 Maart - M.E.N. Arena, Manchester

Naam Naam Uitslag
Terry Jenkins Mark Webster 8-4
Phil Taylor Gary Anderson 8-6
James Wade Raymond van Barneveld 2-8
Simon Whitlock Adrian Lewis 2-8

Stand

# Speler Gesp Winst Gelijk Verloren Legsaldo Punten
1. Gary Anderson 5 4 0 1 +17 8
2. Phil Taylor 5 4 0 1 +10 8
3. R v Barneveld 5 3 0 2 +6 6
4. Adrian Lewis 5 2 0 3 +2 4
5. Mark Webster 5 2 0 3 -3 4
6. Simon Whitlock 5 2 0 3 -4 4
7. Terry Jenkins 5 2 0 3 -11 4
8. James Wade 5 1 0 4 -17 2

Programma Ronde 6 - 17 Maart - S.E.E.C., Glasgow

Naam Naam
Terry Jenkins James Wade
Raymond van Barneveld Mark Webster
Simon Whitlock Phil Taylor
Gary Anderson Adrian Lewis

Test Drive Unlimited 2 krijgt patches op Xbox 360

Vandaag is de eerste patch voor Test Drive Unlimited 2 online gegaan voor de Xbox 360. De tweede patch die voor de game zal uitkomen komt maandag naar de Xbox 360. De PS3-patch ligt nog voor goedkeuring bij Sony. De patch van vandaag zal het corrupte-savegame probleem oplossen.

De patch zal oude savegames ook weer herstellen en toekomstige problemen voorkomen. De patch van maandag zal netwerkproblemen, inlogproblemen, vriendenlijsten en uitnodigingen aanpakken. Daarnaast zullen de clubs ook weer online gaan en de casino-bug zal ook gemaakt zijn.

Daarnaast is er ook nog een aantal exploits aangepakt om cheaten tegen te gaan. Eden Games heeft de eerste premium-DLC van het spel gratis gemaakt vanwege deze problemen. De DLC zal binnenkort uitkomen.

Boussoufa kijkt uit naar FC Anzhi Makhachkala

Mbark Boussoufa kijkt uit naar zijn nieuwe avontuur in Dagestan. De 26-jarige Marokkaanse international kwalificeert zijn overstap van Anderlecht naar FC Anzhi Makhachkala tegenover Sporza als "nieuwe sportieve uitdaging waar ik ook financieel veel beter van word".

Boussoufa baarde gisteravond opzien met zijn aankondiging dat hij niet naar Terek Grozny overstapt, zoals werd verwacht, maar naar FC Anzhi Makhachkala. De aanvaller houdt de redenen voor zich. "Dat houden Grozny en ik onder elkaar. Ik kan alleen melden dat we niet tot een akkoord zijn gekomen."

De in Amsterdam geboren Boussoufa speelde bijna vijf jaar bij Anderlecht. Hij speelde 147 competitiewedstrijden en maakte 48 doelpunten voor de club.


Boussoufa kijkt uit naar FC Anzhi Makhachkala (Foto: Novum)

Indonesische vulkaan barst uit

Eén van de meest actieve vulkanen in Indonesië is enkele uren na de aardbeving in Japan krachtig uitgebarsten. De vulkaan Karangetan op het eiland Siau spuugt lava en gaswolken uit.

Volgens vulcanoloog Agus Budianto zijn de autoriteiten bezig met de evacuatie van bewoners op de hellingen van de vulkaan. De vulkaan spuugde afgelopen augustus ook al vuur en kostte toen vier mensen het leven. Bij deze uitbarsting zijn nog geen doden gerapporteerd.

Meer nieuws over vulkanen vind je op het FOK!forum.

[Upd] Japan: Honderden doden, duizenden vermist

De aardbeving en de tsunami in Japan hebben alleen in de zwaar getroffen stad Sendai en omgeving al tweehonderd tot driehonderd mensenlevens geëist.

De stoffelijke overschotten werden aangetroffen langs de kust in het gebied in het noordoosten van Japan. Dat meldde het persbureau Kyodo vrijdagavond laat (lokale tijd).

Ofunato
Zeker driehonderd huizen zijn weggespoeld of ingestort in de Japanse stad Ofunato, ruim 500 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Tokio. De stad heeft meer dan 40.000 inwoners. De politie meldde enkele uren na de ramp zeventien doden in de stad. Gevreesd wordt dat nog meer stoffelijke overschotten gevonden zullen worden.

Op tientallen plaatsen in Japan zijn gebouwen en wegen beschadigd door het natuurgeweld. De muur van water die volgde op de beving, was op sommige plekken wel 10 meter hoog.

Buitenlandse Zaken
Nederlanders die zich zorgen maken over familie en kennissen kunnen contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het crisistelefoonnummer 070-34 86 945. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie vrijdag gezegd.

Update 18.31 uur
Het Kyodo persbureau verwacht dat het dodental snel boven de 1000 zal stijgen. Er wordt gesproken over meer dan 88.000 vermisten. Een trein, boten en huizen zijn meegesleurd door de tsunami. Japan zet zijn leger in om hulp te bieden aan de burgers.

 

Releasedatum Batman: Arkham City bekendgemaakt

Er is weer reden voor een feestje, met The Joker als onbetwiste gastheer. Wat vieren we? De releasedatum van Batman: Arkham City natuurlijk. Warner heeft bekendgemaakt dat de game op 19 oktober zal verschijnen. Het wordt ongetwijfeld een druk eindseizoen, met zo veel toffe games op komst.

Er zijn met deze aankondiging wat screens bij geleverd, die we voor jullie gemak hier opgesomd hebben. In Arkham City is de boel een stuk grimmiger geworden, want Gotham heeft noodgedwongen een stukje van de stad moeten inleveren om al die criminelen en gestoorden te huisvesten. Arkham City is geboren en we kunnen The Joker, Two-Face, Harley Quinn, Calendar Man, Hugo Strange, The Riddler en nog veel meer schurken erin verwachten.

Batman:arkham city

[WK] De Jong pakt wereldtitel op 5.000 meter

Bob de Jong is in Inzell voor de tweede keer wereldkampioen geworden op de 5.000 meter. De Leimuidenaar liet de klok na 6.15,41 minuten stilstaan. Daarmee was hij ruim twee tellen sneller dan de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee die met 6.17,45 het zilver haalde voor Ivan Skobrev. De Rus, die het in de slotrit tegen De Jong aflegde, had 6.17,47 nodig. De Jong won in 2001 ook al eens de titel op de vijf kilometer.

Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel deden niet mee om de prijzen. Blokhuijsen reed tegen Lee en gaf meer dan twee seconden toen in 6.19,82. Omdat hij echter een blokje had geraakt, werd Blokhuijsen gediskwalificeerd. Olde Heuvel kwam niet verder dan 6.24,27 en werd zevende.

Jordy van Loon wil laten zien wat hij kan

Jordy van Loon hoopt mensen met zijn nieuwe single te laten zien wat hij in huis heeft. De 17-jarige zanger scoorde twee jaar geleden een hit met Verliefdheid, maar zat daarna een tijdje diep in de put.

Met Het Spel van Cupido bezingt Van Loon opnieuw de liefde. "Nu is de sensatie eraf en moet ik ervoor knokken, opnieuw beginnen", vertelt de zanger in een interview in De Telegraaf. "Ik wil een kans krijgen mensen te laten zien wat ik kan en wie ik echt ben: iemand die graag muziek wil maken en niet gelijk een stempel hoeft te krijgen."

Nadat de jonge zanger in april 2009 verscheen in het BNN-programma Doe maar Normaal, waarin hij schunnige opmerkingen maakte, werd hij op straat nageroepen, bedreigd en kreeg hij zelfs klappen. "Het is een vervelende periode geweest, maar ik heb er nooit over gedacht te stoppen met zingen", zegt Van Loon. "Op het podium staan, daar heb ik plezier in. De leuke dingen tellen voor mij het meest."


Kent u zijn éérste single nog?

Nederland erkent fout met helikopter in Libië

Het kabinet erkent dat Nederland Libië toestemming had moeten vragen voor de evacuatievlucht met een marinehelikopter bij het Libische Sirte, nu twaalf dagen geleden. "Feitelijk is het zo dat toestemming gevraagd had moeten worden", zei vicepremier Maxime Verhagen vrijdag na de wekelijkse ministerraad. "Op het moment dat dat erkend wordt, kunt u dat opvatten als een excuus."

Nederland heeft tegenover Libië duidelijk gemaakt, of zal dat nog doen, dat het in strijd met de 'normale gebruiken' handelde toen een marinehelikopter twaalf dagen geleden probeerde een Nederlander en een Zweedse uit Libië te evacueren, zei Verhagen.

"Ik acht het denkbaar dat Nederland kenbaar maakt of heeft gemaakt dat er geen toestemming was gevraagd en dat dat in strijd was met de normale gebruiken", zei Verhagen.

Nederland erkent fout met helikopter in Libië
Nederland erkent fout met helikopter in Libië (Foto: ANP)

Duo chanteert prostituee met baby

De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een man en een vrouw in hun woning in Nijmegen aangehouden. Zij worden ervan verdacht een 19-jarige vrouw gedwongen te hebben als prostituee te werken, meldt de politie vrijdag.

De verdachten, een 31-jarige man en een 21 jarige vrouw, zouden de baby van het slachtoffer hebben vastgehouden toen ze aan het werk was. De vrouw vreesde dat haar zes maanden oude baby iets zou overkomen en bracht haar ouders op de hoogte.

Deze zagen hun dochter achter een raam op de Nieuwe Markt en belden de politie. De baby bleek bij het duo in de wijk Neerbosch-Oost te verblijven. Agenten vielen de woning in en arresteerden de verdachten. De rechter-commissaris besluit na hun verhoor of ze worden opgesloten.

Japan: Nederlandse reddingswerkers staan klaar

Nederland heeft twee teams klaarstaan die in Japan kunnen gaan helpen bij het vinden en identificeren van slachtoffers van de aardbeving. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Japan heeft nog niet om hulp gevraagd, maar mocht dat wel gebeuren dan kunnen de teams snel afreizen. Het gaat om het Rampen Identificatie Team (RIT) en het Urban Search and Rescue Team (USAR).

Het RIT is gespecialiseerd in het identificeren van slachtoffers van rampen en zware ongevallen. Het kwam eerder in actie na onder meer de tsunami van 2004 en de vliegtuigcrash in de Libische hoofdstad Tripoli van vorig jaar. Het USAR is een speciale eenheid voor het vinden en redden van slachtoffers van rampen.


'Nederlandse hulp staat klaar' (Foto: Novum)

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 28 februari 2011 tot en met 6 maart 2011. De tweede week van de 3DS is gearriveerd maar de verkopen zijn iets gezakt voor de nieuwe handheld. De PSP blijft het net als de afgelopen tijd goed doen met stijgende verkopen en een nieuwe nummer één.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Dissidia: 012 (Duodecim) Final Fantasy 286.117
2 PS3
Way of the Samurai 4 70.380
3 3DS
Professor Layton and the Mask of Miracle 59.138
4 PSP
SD Gundam G Generation: World 45.989
5 3DS
Nintendogs + Cats: French Bulldog / Shiba / Toy Poodle & New Friends 44.699
6 PSP
Phantasy Star Portable 2: Infinity 42.302
7 DS
Digimon Story: Super Xros Wars - Blue / Red 35.752
8 3DS
Samurai Warriors: Chronicles 30.112
9 PSP
Monster Hunter Freedom 3 26.210
10 PSP
Star Driver: Kagayaki no Takuto - Ginga Bishounen Densetsu 21.353

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.
Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 3DS
209.623 -165.141
2 PSP
76.246 +28.291
3 PS3
25.918 +2.264
4 Wii
11.654 -505
5 DSi XL
8.951 -142
6 DSi
7.388 -414
7 Xbox 360
2.353 -1.013
8 PS2
1.750 -23
9 PSPgo
1.080 +4
9 DSL
757 +94
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.
Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 421.971 77.326
DS 35.752 17.096
3DS 133.949 209.623
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 492.351 104.994
Microsoft - 2.353
Nintendo 169.701 238.373
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 453.746 16.943.534
Wii 177.867 11.457.502
PS3 267.169 6.354.659
DSiXL 136.890 2.084.473
DSi 113.708 5.657.432
DS Lite
13.505 18.087.426
Xbox 360
24.648 1.445.145
PS2
16.898 21.712.990
PSPgo 10.656 171.080
3DS 584.387 584.387
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  
Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 464.402 17.114.614
DS 264.103 32.414.802
3DS 584.387 584.387
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Homo gemolesteerd met fietsslot

Een man op een bromfiets is donderdagmiddag in de buurt de Nieuwe Meer in Amsterdam ernstig mishandeld. De mishandeling bij een homo-ontmoetingsplaats werd voorafgegaan door een scheldpartij van de dader. Het slachtoffer moest voor behandeling naar een ziekenhuis en moet geopereerd worden.

Het incident vond plaats op de Riekerweg. Het slachtoffer reed op een bromfiets langs een man op een kinderbakfiets. De bestuurder van de bakfiets deed een aantal homo-onvriendelijke uitlatingen. Toen het slachtoffer korte tijd later zijn bromfiets parkeerde, ontstond een vechtpartij, waarbij hij meerdere klappen met een zwaar fietsslot kreeg.

De politie is op zoek naar de dader, een donkerharige man van ongeveer 35 jaar. Ook roept ze getuigen op zich te melden. Een fietsster en meerdere automobilisten zouden hebben gezien wat er is gebeurd.

De mishandeling is de volgende in een reeks incidenten waarbij homoseksuelen in Amsterdam het slachtoffer worden van geweld. Vorige week kondigde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan dat nog voor de zomer de strafeis bij geweld tegen homo's wordt verhoogd.

Martin slaat dubbelslag in Parijs-Nice

Tony Martin heeft de macht gegrepen in Parijs-Nice. De Duitser van HTC Highroad won de zesde etappe, een individuele tijdrit van 27 kilometer over geaccidenteerd terrein. Martin nam de leiderstrui ook over van landgenoot Andreas Klöden.

Lieuwe Westra was de beste Nederlander. De 28-jarige Fries van Vacansoleil eindigde als zesde op een kleine minuut van Martin. In het algemeen klassement heeft Martin 36 seconden voorsprong op Klöden en 39 seconden op Bradley Wiggins.

"Xbox 360 zal de Wii voorbij gaan"

Analist Doug Creutz gelooft dat de Xbox 360 aan het einde van maart de Wii voorbij zal gaan in Amerika. Creutz heeft de cijfers bekeken en eerst verkocht de Wii twee stuks waar de Xbox 360 er één verkocht. Dit was in december 2009, per oktober 2010 wordt er nog maar anderhalve Wii verkocht per Xbox 360.

Aan het einde van de maand zal volgens Creutz de Xbox 360 beter gaan verkopen dan de Wii. De hardware-verkopen blijven de afgelopen tijd op hun normale cijfers zitten, ondanks dat de Wii slechter verkoopt. Het aandeel van de Xbox 360 en PS3 is dus gestegen volgens Creutz.

Creutz geeft daarna aan dat dit een positieve wending is voor de Amerikaanse uitgevers, die verdienen namelijk het meeste geld aan games voor de Xbox 360 en de PS3. Volgens Microsoft was februari de beste maand tot nu toe zonder feestdagen, ze verkochten er zo'n 535.000 stuks.

Unicef: Kindsoldaten geronseld in Libië

De legertroepen van de Libische leider Moammar Gadhafi ronselen kindsoldaten om deel te nemen aan de strijd tegen de opstandelingen. Dat heeft Unicef vrijdag gezegd. Als de berichten kloppen, maken de ronselaars zich schuldig aan oorlogsmisdaden.

Er is reden voor ernstige zorg dat zich onder de door Gadhafi betaalde huurlingen kindsoldaten bevinden, zei Unicef-woordvoerster Marixie Mercado. De huurlingen zijn afkomstig uit Tsjaad, Niger, de Centraal-Afrikaanse Republiek en de Sudanese regio Darfur, allemaal plekken waar gebruik wordt gemaakt van kindsoldaten.

Volgens de speciale VN-gezant voor kinderen in conflictgebieden Radhika Coomaraswamy druppelen er inderdaad berichten binnen van mensenrechtenorganisaties en burgers dat gewapende kinderen in Libië zijn gedood of verwond.

 
Kindsoldaten geronseld in Libië

Armin van Buuren opnieuw beste dj ter wereld

De Nederlandse dj Armin van Buuren is in Miami wederom uitgeroepen tot beste dj ter wereld. Zijn platenlabel Armada Music werd tijdens de jaarlijkse International Dance Music Awards (IDMA), vrijdagochtend vroeg Nederlandse tijd, voor de derde keer op rij gekozen als beste platenmaatschappij wereldwijd.

Dat bevestigde Armada vrijdag. Armin van Buuren won ook awards voor beste trance-nummer (Not giving up for love), beste dj radiomixshow (A state of trance, zijn wekelijkse radioprogramma bij Radio 538), beste podcast (van het radioprogramma A state of trance) en voor beste mix compilatie (het album A state of trance 2010).

De International Dance Music Awards zijn de belangrijkste prijzen in de dance-industrie. In Miami werden in 56 categorieën awards uitgereikt. Managers van Van Buuren namen de awards in ontvangst.

Armin van Buuren opnieuw beste dj ter wereld
Armin van Buuren opnieuw beste dj ter wereld (Foto: ANP)

Japan: Beatrix brengt medeleven over aan keizer

Koningin Beatrix is geschokt door de aardbeving en de tsunami in Japan. De koningin spreekt van 'vreselijke gebeurtenissen' en heeft haar medeleven overgebracht aan de Japanse keizer Akihito. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag laten weten via Twitter.

Ook premier Mark Rutte (VVD) reageerde vrijdag geschokt op het nieuws uit Japan. Hij leeft mee met de slachtoffers en zei dat Nederland al het mogelijke zal doen om hulp te bieden. Twee teams van reddingswerkers staan klaar om te vertrekken, zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Dagzege Haedo in Tirreno

De derde etappe in Tirreno Adriatico is gewonnen door Juan José Haedo. Na 189 kilometer koersen, van Terranuova Bracciolini naar Perugia, was de Argentijn van Saxo Bank de snelste in de massasprint.

Haedo bleef dankzij een krachtig eindschot Tyler Farrar en Daniel Oss voor. Farrar behield de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft vijf seconden voorsprong op Haedo en zes op Lars Boom.

Libië wilde militairen ruilen tegen vliegtuigen

Libië heeft voorgesteld om de drie gevangengenomen Nederlandse militairen te ruilen tegen twee Libische straaljagers die op Malta staan. Dat heeft de premier van Malta, Lawrence Gonzi, vrijdag gezegd, meldt The Times of Malta.

Gonzi, die betrokken was bij de onderhandelingen over de vrijlating van de drie, heeft het Libische voorstel van de hand gewezen. Volgens hem heeft Libië de militairen zonder tegenprestaties vrijgelaten. Ook de Nederlandse regering zegt dat.

De twee Libische straaljagers staan sinds vorige maand op Malta. De Libische piloten gingen ervandoor nadat ze opdracht hadden gekregen demonstranten tegen het regime van kolonel Moammar Gadhafi te bombarderen. De piloten hebben asiel aangevraagd op Malta.

De drie militairen kwamen in de nacht van donderdag op vrijdag vrij. Ze waren een kleine twee weken geleden opgepakt tijdens een mislukte evacuatiemissie met een Lynx-helikopter van een Nederlands marinefregat dat voor de kust van Libië ligt.


Militairen ruilen tegen vliegtuigen (Foto: Novum)

Man (60) overleden na bedrijfsongeval

Een 60-jarige man is vrijdagochtend tijdens werkzaamheden aan een transportband in Veendam overleden. De politie maakte dit vrijdagmiddag bekend.

De Veendammer was op een bedrijventerrein aan de Zwaaikom bezig een storing aan een haperende sorteerband te verhelpen toen het ongeluk gebeurde. De band kwam onverwachts weer in beweging waardoor het slachtoffer bekneld raakte.

De man stief ter plekke, laat de politie weten. Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk is overgedragen aan de arbeidsinspectie.

Japan: Lopen en/of wachten enige opties in Tokio

Als gevolg van het uitvallen van de stroom in grote delen van Japan hebben vele forensen vrijdag moeten besluiten om te gaan lopen. De metro rijdt niet meer en ook het overige verkeer is tot stilstand gekomen. Telefoonlijnen zijn vaak overbelast.

De zwaarste aardbeving in de moderne geschiedenis van Japan, met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter, zorgde ervoor dat miljoenen huizen geen stroom meer hebben. Het mobiele telefoonnetwerk raakte afgesloten en de landlijnen voor telefonie werden eveneens zwaar beschadigd. Treinen kwamen tot stilstand en computers konden grotendeels niet meer gebruikt worden. Mensen bleven na de beving in hun kantoren of zochten onderdak in stations.

Akira Tanaka was een van de mensen in Tokio die besloten om maar gewoon te gaan lopen. In zijn geval betekent dat 20 kilometer naar de buitenwijk Saitama waar hij woont. "Ik ben nu een uur en tien minuten onderweg en ik heb nog zo'n drie uur voor de boeg," zei hij. "Dit is het soort aardbeving dat eens in de honderd jaar voorkomt," voegde hij eraan toe.

Telefoontjes naar het noorden van het land kunnen niet of nauwelijks worden gepleegd. Vanwege het uitvallen van het mobiele netwerk vormden zich lange rijen voor telefooncellen die onder normale omstandigheden nauwelijks meer gebruikt worden.

Telecombedrijf NTT zette een noodlijn en een website op om gestrande mensen te helpen bij het contact leggen met hun thuisfront. Na ongeveer zes uur hervatten enkele metrolijnen de dienst. De rest van het spoorwegsysteem, ook de hoge snelheidslijnen, bleef nog buiten bedrijf. Mensen bleven naar de stations komen in de hoop dat de treinen weer zouden gaan rijden. Onder gewone omstandigheden is een probleem binnen een uur opgelost. Het spoorweg- en metrosysteem is normaliter zeer betrouwbaar.

De spoorwegautoriteiten deelden mee dat er de rest van de dag geen treinen meer zouden rijden in Tokio, als gevolg waarvan grote menigten de straat op gingen op zoek naar een taxi of om naar huis te gaan lopen.

Yokohama Arena, een concertzaal dicht bij een station voor hogesnelheidstreinen, werd ingericht als noodopvang voor mensen die niet naar huis kunnen. "Er is nog nooit een aardbeving als deze geweest, waarbij geen treinen meer rijden. Dit is dus voor ons de eerste keer," zei Hideharu Terada. "De mensen druppelen binnen. Ze zijn kalm."

Bij stations hingen medewerkers van de gemeente posters op met de uitnodiging te blijven. Er zullen dekens en andere eerste benodigdheden worden geleverd aan de gestrande reizigers.

"Ik dacht dat ik dood zou gaan", zei Koto Fujikawa. Zij zat in een monorail toen de aardbeving zich voordeed en moest naar het volgende station lopen. "Het voelde alsof de hele zaak zou instorten."


Lopen en/of wachten is de enige optie in Tokio(Foto: Novum)

Verbeek haalt opnieuw uit naar KNVB

Gert-Jan Verbeek heeft ook deze weer weer kritiek geuit op de handelswijze van de Nederlandse voetbalbond (KNVB). Dit deed de trainer van AZ tijdens het wekelijkse perspraatje. Ditmaal was de oefenmeester absoluut niet te spreken over de schorsing van Graziano Pellè.

De tuchtcommissie van de KNVB schorste Pellè voor de duur van vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. De aanvaller van de Alkmaarder formatie werd in het duel met Ajax van het veld gestuurd, vanwege een overtreding op Dario Cvitanich. AZ wees het schikkingsvoorstel van de bond vervolgens af, waarna de tuchtzaak gisteren plaatsvond.

"Wij hadden Kevin Blom en Dario Cvitanich als getuigen opgeroepen. Cvitanich kon niet komen omdat hij moest voetballen. Logisch. De KNVB kon de zaak echter niet op een ander moment inplannen omdat de heren van de tuchtrechtspraak ook moeten werken," foeterde Verbeek op de officiële website van AZ.

"In de burgermaatschappij wordt een rechtszaak tenminste gewoon uitgesteld naar een moment dat getuigen wél kunnen komen. Dat is normaal. Het slaat kant nog wal, zoals het nu gaat. Ik heb soms het gevoel dat ik in Libië zit. Met dit amateurisme moeten wij een bedrijf leiden met een begroting van 25 miljoen euro."

Verbeek gaat maandag in gesrpek met de KNVB. Tijdens dit onderhoud wordt onder meer gesproken over de toekomst van de arbitrage op de Nederlandse velden. De trainer heeft overigens geen al te hoge verwachtingen. "Het gesprek begint om vijf uur. Dat komt ook omdat de KNVB is gebonden aan een aantal FIFA-regels. En bij de FIFA zitten dementerende fossielen."

Van Gaal neemt sabbatical

Louis van Gaal neemt aan het einde van dit seizoen afscheid bij Bayern München en neemt vervolgens een jaar rust. Dit heeft de oefenmeester van de ploeg uit de Bundesliga vandaag tijdens een persconferentie laten weten.

Van Gaal en Die Rekordmeister gaan, ondanks het doorlopende contract, aan het einde van het seizoen uit elkaar. "Ik ben daar treurig over," aldus de trainer. "Maar misschien is het voor de club beter dat ik vertrek. Ik wil in ieder geval trots afscheid nemen. Daarom is het belangrijk dat we van Hamburger SV winnen."

Van Gaal werd voorafgaand aan het seizoen 2009/2010 aangesteld als trainer van Bayern München. Daarmee werd hij de opvolger van Jurgen Klinsmann, die zijn congé had gekregen. In zijn eerste jaar bij de Duitse topclub werd hij landskampioen en werd de Duitse beker gepakt. Daarnaast slaagde de oefenmeester er ook in om de finale van de Champions League te bereiken. Uitenindelijk verloren de Duitsers van Internazionale.

Dit seizoen gaat het minder goed met Bayern München, aangezien de formatie op dit moment op de vijfde plaats staat. De achterstand op koploper Borussia Dortmund, dat overigens een grote voorsprong op de andere achtervolgers heeft, bedraagt maar liefst negentien punten. Voor aanvang van het nieuwe seizoen legde de formatie van Van Gaal nog wel beslag op de Duitse Super Cup. Schalke 04 werd met 2-0 verslagen.

Vierde operatie Kubica noodzakelijk

De Poolse formule 1-coureur Robert Kubica ondergaat morgen voor de vierde keer een operatie aan zijn zwaar gehavende lichaam. Dat maakte het ziekenhuis in de Italiaanse plaats Pietra Ligure vandaag bekend.

De coureur van Lotus Renault ligt in het hospitaal nabij Genua sinds zijn ernstige rally-ongeluk op 6 februari. Hij liep daardoor gecompliceerde botbreuken aan hand, voet, arm en schouder op. Chirurgen opereerden hem al drie keer vele uren lang.

De vierde ingreep zal opnieuw aan zijn elleboog plaatshebben, meldde specialist Luigi Celli van het Santa Corona-ziekenhuis. Gisteren meldde de teamarts van Lotus Renault dat Kubica voorspoedig herstelt, maar dat de revalidatie nog lang zal duren.

Vierde operatie Kubica noodzakelijk
Vierde operatie Kubica noodzakelijk (Foto: ANP)

Pedofiel moet eerder hulp zoeken

Pedofielen moeten eerder hulp zoeken, zodat kan worden voorkomen dat zij zich aan een kind vergrijpen. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) wil dat bereiken met een voorlichtingscampagne. Dat heeft zij vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Pedofielen worden nu pas behandeld als zij de fout in zijn gegaan en zijn veroordeeld voor seksueel misbruik. Psychologische zorg in een eerder stadium kan veel leed voorkomen, schrijft Schippers. Pedofielen zoeken vaak echter geen hulp, vanwege het 'enorme taboe' rondom pedofilie. Schippers wil daarom een voorlichtingscampagne die mensen met pedofiele gevoelens oproept hulp te zoeken. In Groot-Brittannië bestaat al zo'n campagne, onder de naam Stop It Now.

Schippers denkt verder aan anonieme hulpverlening via internet.

Studenten kraken kantinepas Hogeschool Leeuwarden

Twee studenten hebben de betaalpas van de kantine van de NHL Hogeschool in Leeuwarden gekraakt. De twee ontdekten hoe ze de kaart met behulp van een computerprogramma konden opwaarderen zonder daadwerkelijk geld over te schrijven. Dat meldt een woordvoerder van de hogeschool vrijdag.

De studenten meldden het lek meteen bij de school. Die heeft de leverancier van de betaalpas opdracht gegeven het systeem aan te passen. Tot die tijd houdt de school de betalingen van studenten in de kantine goed in de gaten. De pasjes zijn aan personen gekoppeld.

De twee studenten worden niet gestraft voor hun actie. Wel komt er een gesprek. "We zijn eigenlijk wel een beetje trots op ze", zegt de woordvoerder. "Ze hebben laten zien dat ze nieuwsgierig en creatief zijn. En dat zijn goede eigenschappen voor studenten communicatie en multimediadesign. Wel gaan we even met ze praten, want ze hebben iets gedaan wat in principe wel strafbaar is."

Brandweer plukt Rotterdamse van dak na brand

Een vrouw uit Rotterdam is vrijdag via het dak ontkomen aan een brand in haar woning. De vrouw van rond de 50 jaar is met ademhalingsproblemen in een ziekenhuis behandeld, meldt de politie.

De politie kreeg rond 12.40 uur een melding dat een woning aan de 's Gravensingel in brand stond. De brandweer redde de bewoonster van het dak met een brandweerladder. Rond 13.15 uur wist de brandweer het brandje te blussen. Hoe de brand is ontstaan wordt nog onderzocht.

Voorzitter Franse amateurclub geschorst na bod op Messi

Cédric Enjolras, voorzitter van FC Borne, haalde een grap uit door een bod te doen op Lionel Messi. De Franse voetbalbond kon er echter niet om lachen.

Het bod van de lollige voorzitter zorgde voor veel papierwerk bij de Franse bond. Die besloot Enjolras daarom voor een half jaar te schorsen. FC Borne speelt momenteel in de zevende klasse van Frankrijk.

Lionel Messi is voor geen enkele club momenteel haalbaar. De Argentijn heeft bij FC Barcelona een topcontract tot medio 2016. De Catalaanse grootmacht heeft aan de 23-jarige topschutter een prijskaartje van 250 miljoen euro gehangen.

Dinsdag was Messi opnieuw van grote waarde voor Barça. Hij scoorde tweemaal in de achtste finales tegen Arsenal (3-1 winst). Daardoor is hij bij Barcelona nu topscorer aller tijden in Europese wedstrijden.

Adele domineert Nederlandse hitlijsten

Adele beheerst met haar album en singles de Nederlandse hitlijsten. De Britse soulzangeres neemt de twee hoogste plekken in de Single Top 100 in en voert daarnaast de Album Top 100 aan.

Rolling in the Deep, het eerste nummer van Adeles album 21, staat bovenaan de Single Top 100. Op de tweede plaats staat Set Fire to the Rain, dat als tweede single uitkwam. Jeroen van der Boom en zijn pupil Leonie staan met Los van de Grond op drie.

De Zeeuwse heren van Bløf stonden vorige week nog op de eerste plek in de Album Top 100. Hun plaat bereikte vier dagen na verschijning al de gouden status, maar is nu afgezakt naar de derde positie. De Belgische zangeres Selah Sue staat met haar gelijknamige debuutalbum op de tweede plaats.


Adele (Foto: Novum)

'Mikelsons wilde kinderen delen'

Robert Mikelsons, de hoofdverdachte in de Amsterdamse kindermisbruikzaak, maakte afspraken met andere pedoseksuelen over het misbruiken van kinderen waar hij oppaste. Naar negentien contacten uit het netwerk van Mikelsons zou op dit moment onderzoek lopen. Dat meldt Het Parool vrijdag.

Dat Mikelsons afspraken maakte over het misbruik van oppaskinderen zou blijken uit opgeslagen chatsessies op de computer van de verdachte. Het misbruik zou dan plaatsvinden op de adressen waar Mikelsons oppaste.

Tot nu toe zouden twee mannen uit het netwerk van Mikelsons officieel als verdachte zijn aangemerkt. Een van hen, een 50-jarige Brabander, pleegde vorige week zelfmoord. Justitie wil de berichtgeving van Het Parool niet bevestigen.

De 27-jarige Mikelsons heeft bekend dat hij zelf 83 kinderen heeft misbruikt. Donderdag werd duidelijk dat hij vervolgd wordt voor verkrachting en ontucht. Volgende week vindt de regiezitting plaats tegen Mikelsons en zijn echtgenoot, die ook betrokken is bij het kindermisbruik. Dan zal justitie de laatste stand van zaken van het onderzoek toelichten.

Arnhemmer schopt hangbuikzwijn dood

Een 27-jarige Arnhemmer heeft het hangbuikzwijntje van zijn partner zo zwaar mishandeld dat het dier is overleden. Dat meldt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming vrijdag.

Het hangbuikzwijntje van drie maanden oud werd in huis gehouden. Toen het varkentje de man in zijn voet beet, kreeg de Arnhemmer een woedeaanval. Het dier kreeg vijf harde trappen, waarna de man de woning verliet. Zijn partner trof het varkentje bloedend aan. Even later overleed het dier.

Bij de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is sectie op het minivarkentje verricht. Daar werden onder meer onderhuidse bloedingen, bloedingen in borst- en buikholte en een klaplong geconstateerd. De man heeft een proces-verbaal gekregen.

[WB] Rebensburg snelste op reuzenslalom

Bij wereldbekerwedstrijden in het Tsjechische Spindleruv Mlyn heeft de Duitse skiester Viktoria Rebensburg de reuzenslalom gewonnen. Door de winst verstevigde de olympische kampioene op deze discipline haar leidende positie in de stand om de wereldbeker.

Rebensburg klokte een tijd van 2.15,22 en was ruim sneller dan de Italiaanse Denise Karbon, die tweede werd in 2.16,48. De Amerikaanse Lindsey Vonn eindigde in 2.16,67 als derde.

Vonn liep in de stand om de algemene wereldbeker in op de Duitse Maria Riesch. Vonn heeft nog maar een achterstand van 38 punten op Riesch.

Miyamoto rechtvaardigt Zelda en Lylat Wars 3DS remake

De legendarische ontwikkelaar Shigeru Miyamoto heeft de taak op zich genomen om remakes te maken van de alom gewaardeerde klassiekers The Legend of Zelda: Ocarina of Time en Lylat Wars. Hij rechtvaardigt dit door het feit juist die mensen die vroeger zoveel plezier hebben gehad met de games toe zijn aan een remake .

Deze gamers zijn namelijk wat ouder en zullen helemaal  geen problemen hebben met het opnieuw aanschaffen van dezelfde games, zolang de minpunten van toen maar worden aangepakt. Om die reden richt Miyamoto zijn pijlen op de slechte framerate en textures die de N64-games plaagden. Iets wat de beste man altijd al dwars had gezeten.

Gamers van de oude stempel geven verder aan dat het wisselen van items in de Zelda-remake een stuk makkelijker gaat en de game er inderdaad beter uit ziet dan ooit te voren. Voor Lylat Wars zit het voordeel vooral in de diepte die de 3DS je laat zien.  Het vliegspel speelt makkelijker doordat je beter weet waar de objecten zich bevinden ten op zichten van je Arwing.

De 3DS zal eind deze maand in de schappen liggen.  The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3DS komt in juni en Lylat Wars later in het jaar.

[WK] Oranje podium bij de 1500m dames

Het podium van de 1500 meter dames kleurt vandaag oranje. Ireen Wüst won met een baanrecord de gouden medaille en kwam uiteindelijk tot een tijd van 1.54,80. Zilver was voor Diane Valkenburg met 1.56,27 terwijl Jorien Voorhuis brons won met een 1.57,30.

Wüst reed een strakke race, met een snelle opening en had achteraf gezien een straatlengte voorsprong op haar landgenoten. "Dit is toch mijn afstand, hier wil je graag winnen. Als dat vervolgens mij zo'n tijd lukt is dat natuurlijk fantastisch," reageerde de Nederlandse na afloop.

Andere favorieten, Christine Nesbitt en Cindy Klassen, konden alleen maar toekijken hoe de Nederlanders het podium vulde. Nesbitt werd vijfde, terwijl Klassen niet verder kwam dan de achtste plek.

[WK] Nuis: "Echt geweldig dit"

De grote verrassing op de 1.000 meter voor mannen bij het wereldkampioenschap afstanden in Inzell was Kjeld Nuis. Nuis pakte het zilver.

Nuis ging na afloop uit zijn dak. "Dit heb ik de hele week gedroomd, maar nooit gedacht dat het echt kon. Ik zat zo dicht bij de eerste plek," aldus Nuis die 22-honderdste van een seconde moest toegeven op winnaar Shani Davis. "Het was de perfecte race, alles ging vanzelf. En dan word je tweede van de wereld, echt geweldig dit!"

'Reclames loterijen pure oplichterij'

Reclames van loterijen zijn vaak pure oplichterij en misleiding. Dit blijkt uit een donderdag uitgezonden reportage van het actualiteitenprogramma EénVandaag. Vooral de Postcode Loterij en de VriendenLoterij (beide bedrijven van Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V.) maken zich schuldig aan deze praktijken.

De loterijen versturen enorme hoeveelheden geadresseerde reclame via de post, e-mail en sms, waarmee veel grote prijzen 'gegarandeerd' kunnen worden opgehaald. Meestal blijft uitbetaling echter achterwege. Wanneer een persoon de prijs wil innen, wordt iemand ongemerkt lid gemaakt van de betreffende loterij, terwijl er moeilijk van het abonnement af te komen is.

Alle partijen in de Tweede Kamer, behalve de VVD, willen de praktijken van de loterijen nu gaan aanpakken met strengere regels. Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V. ontkent alle aantijgingen en zegt de vermeende problemen te willen op te lossen.


'Reclames loterijen pure oplichterij'

Gooische Vrouwen al goed voor goud

De bioscoopfilm Gooische Vrouwen heeft donderdag op de eerste dag goud verdiend. Mede dankzij voorpremières die op veertien plaatsen werden gehouden en de speciale Ladies Night zijn er al meer dan 110 duizend mensen op de film afgekomen.

"Het is hard gegaan, na de premières en de Ladies Night stond de teller al op 75 duizend kaarten", vertelt een woordvoerder van Independent Films aan Novum Nieuws. De openingsavond van Gooische Vrouwen trok donderdag 37.393 bezoekers naar de bioscoop. De film Komt een Vrouw bij de Dokter had in 2009 op de eerste dag 32.787 bezoekers.

Hoofdrolspelers Linda de Mol, Tjitske Reidinga en Susan Visser waren dinsdag op de rode loper te zien voor de voorpremière in het Amsterdamse Delamar Theater. Lies Visschedijk, de vierde Gooische dame, was de grote afwezige. Zij kwam pas na de voorstelling vanwege andere verplichtingen.

Gooische Vrouwen is gebaseerd op de gelijknamige dramaserie, waarin het leven van vier vrouwen uit het Gooi centraal staat. In de film pakken de dames hun koffers om vakantie te vieren in Frankrijk en weer tot zichzelf te komen.


Gooische Vrouwen al goed voor goud (Foto: Novum)

Oranje oefent tegen Duitsland

Het Nederlands voetbalelftal speelt op dinsdag 15 november een oefenwedstrijd in en tegen Duitsland. Dat maakte de KNVB vandaag bekend. De wedstrijd wordt gespeeld in de Imtech Arena, de thuishaven van Hamburger SV.

Het doorgaan van het duel hangt wel af van de EK-kwalificatiereeks van beide landen. Op 11 en 15 november staan de play-offs op het programma waarin plaatsen voor het toernooi van volgend jaar in Polen en Oekraïne te verdienen zijn. Voorlopig staan Nederland en Duitsland echter bovenaan in hun groep. De eerste plek betekent rechtstreekse plaatsing voor het EK van 2012.

Oranje oefent tegen Duitsland
Oranje oefent tegen Duitsland (Foto: ANP)

Regisseur Soderbergh bevestigt pensionering

De 48-jarige regisseur Steven Soderbergh zegt Hollywood vaarwel. In een interview met het Amerikaanse radioprogramma Studio 360 bevestigt de Oscarwinnaar met pensioen te gaan.

De Amerikaan werkt nog aan een paar films en dan houdt hij ermee op. "Ik heb al drie jaar geen nieuw werk meer aangenomen", zegt Soderbergh. Hij vindt de tijd rijp om regisseurs een kans te geven die het vak nog wel spannend vinden. "Als ik nog een keer in de bus moet stappen om op zoek te gaan naar een filmlocatie, schiet ik mezelf neer."

De regisseur heeft net de actiethriller Haywire met Matt Damon afgerond. Wanneer die film in Nederland gaat draaien, is nog onbekend. Damon zei vorig jaar al te vrezen dat Soderbergh met pensioen wil omdat hij het vak niet meer boeiend vindt. De regisseur werkt nog aan The Man from U.N.C.L.E. met George Clooney. Die film moet uitkomen in 2012. Zijn laatste project wordt Liberace. De film met Michael Douglas als de Amerikaanse pianist Liberace staat gepland voor 2013. Damon heeft ook in die film een rol.

Soderbergh won in 2001 een Oscar voor zijn film Traffic over drugshandel en werd in 2000 genomineerd voor de prijs voor het drama Erin Brockovich met Julia Roberts. Hij debuteerde in 1989 met het relatiedrama Sex, Lies and Videotapes, waarvoor hij ook het script schreef. Soderbergh regisseerde ook Ocean's Eleven, Twelve en Thirteen.


Steven Soderbergh met pensioen (Foto: Novum)

Liverpool nog een maand zonder Gerrard

Steven Gerrard is succesvol geopereerd aan zijn hamstringblessure. Hij kan in april zijn rentree maken. Dat meldt Liverpool op de officiële website. Op advies van een specialist ging de 30-jarige middenvelder onder het mes. De blessure was met rust namelijk nog niet genezen.

Gerrard kwam afgelopen weekend in actie tegen Manchester United, maar donderdag miste hij de Europese wedstrijd tegen Sporting Braga.

Liverpool kan ook in de return tegen de Portugezen niet beschikken over Gerrard. In Portugal verloren de Engelsen met 1-0. Gerrard mist verder ook de competitiewedstrijden tegen Sunderland en West Browich Albion en de EK-kwalificatiewedstrijd van Engeland tegen buurland Wales.

Steven Gerrard speelde dit seizoen tot nu toe 24 wedstrijden voor Liverpool. Daarin kwam hij acht keer tot scoren. The Reds staan nu zesde en maken nog een kleine kans op plaatsing voor de Champions League. Zondag gaat het elftal van manager Kenny Dalglish op bezoek bij Sunderland.

[WK] Groothuis: "Ik heb het verkloot"

Tijdens de WK Afstanden pakte schaatser Stefan Groothuis zijn eerste medaille. Het werd brons en Groothuis was daar niet content mee. "Het was een ontzettend slechte race, waarin ik veel teveel fouten heb gemaakt. Ik heb het helemaal verkloot."

Land- en ploeggenoot Kjeld Nuis ging er met de tweede plek vandoor, Amerikaan Shani Davis werd wereldkampioen. "Kjeld rijdt ontzettend goed en Shani ook, maar ik kan niet blij zijn met mijn bronzen plak. Als je kunt winnen, dan wil je ook alleen maar winnen. De eerste 400 meter van mijn race waren goed, maar daarna maakte ik een foutje in de bocht. Dat soort foutjes moet je niet maken."

Kleine tsunami bereikt Indonesië

Een kleine tsunami, die veroorzaakt is door een zeebeving bij Japan, heeft vrijdag de kust van Indonesië bereikt. De Molukken werden getroffen door een golf van zo'n 10 centimeter hoog. Er waren geen berichten van schade of slachtoffers.

Eerder waarschuwde de Indonesische regering voor golven van mogelijk 2 meter hoog. Voor bijna 1800 kilometer kustlijn - van Noord-Sulawesi tot Papoea - was een waarschuwing van kracht. Duizenden mensen ontvluchtten hun huizen en zochten hogergelegen gebied op.

Eerder vrijdag werd Indonesië ook al door ander natuurgeweld getroffen. In het westen van Indonesië, in de provincie Atjeh, kwamen in de nacht van donderdag op vrijdag ten minste twaalf mensen om het leven bij plotselinge overstromingen. De overstromingen waren het gevolg van zware slagregens waardoor een rivier buiten zijn oevers trad. Meer dan honderdvijftig huizen werden door het water verwoest. De verwachting is dat het dodental nog zal oplopen, omdat er nog veel mensen worden vermist.

Op het eiland Sulawesi kwam vrijdag de Karangetang-vulkaan tot uitbarsting. De vulkaan braakte lava en gloeiendhete gaswolken uit. De autoriteiten proberen uit alle macht om mensen die aan de voet van de vulkaan wonen te evacueren. Vorig jaar augustus barstte de vulkaan ook al uit; vier mensen verloren toen het leven.

Huntelaar is welkom bij Ajax

Klaas-Jan Huntelaar is welkom als hij wil terugkeren naar Ajax. Dat zei trainer Frank de Boer gisteren vlak na de nederlaag van Ajax tegen Spartak Moskou (0-1).

Huntelaar bekeek donderdag die wedstrijd in de ArenA. Hij zag zijn oude club goed voetballen maar heel veel kansen missen. "Ik heb hem na de wedstrijd nog even in spelershome gesproken", zei De Boer. "Hij is geblesseerd en kan even niet voor Schalke 04 voetballen. Schalke kent een lastig seizoen maar staat wel in de bekerfinale en is ook verder in de Champions League."

"Huntelaar zou fantastisch bij ons passen", aldus De Boer. "Hij is een reële optie als hij aangeeft dat hij terug wil. Maar zo ver is het nog niet."

Maldonado wil punten bij Formule 1-debuut

Coureur Pastor Maldonado is klaar met testen. De rijder uit Venezuela blikt vooruit op de Grand Prix van Australië, dit over twee weken plaatsvindt.

"Dit wordt een erg spannende tijd voor mij", aldus Maldonado. "Ik race al heel wat jaren, maar hier heb ik al die tijd naartoe gewerkt. Het zal een apart gevoel zijn om straks op de grid te staan. Mijn doel voor Melbourne is om aan de finish te komen. En als alles goed gaat, moet het ook mogelijk zijn om punten te scoren."

"Helaas hadden we tijdens de eerste testdag een KERS-probleem, waardoor we veel tijd verloren en maar twee korte runs konden doen. Maar goed, het is beter om deze problemen nu te hebben dan straks tijdens een raceweekend."

Extra druk voor zijn debuut in de Formule 1 voelt hij niet. "Ik doe gewoon mijn best om zoveel mogelijk te leren en zo goed mogelijk werk te leveren voor mijn team. Het is nog even afwachten wat er precies mogelijk zal zijn met de nieuwe auto, maar voor mijn gevoel ben ik klaar voor de start van het seizoen. Het is erg speciaal om zoveel steun te krijgen vanuit Venezuela. Maar met mijn gedachten ben ik vooral bij mijn werk."

Tsunami bereikt Hawaï

De vloedgolven die zijn veroorzaakt door de aardbeving bij Japan hebben ruim 9 uur later Hawaï bereikt. Het eiland Kauai werd als eerste getroffen. Bij Hawaï werden golven tot 1,80 meter hoogte verwacht.

Bewoners van de kustgebieden zijn geëvacueerd en toeristen in Waikiki zijn verplaatst naar de bovenverdiepingen van hun hotels. Wegen en stranden lagen er verlaten bij.

De tsunami werd veroorzaakt door een aardbeving met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter bij Japan.


Tsunami bereikt Hawaï (Foto: Novum)

[WB] Feuz verrast op afdaling

Bij wereldbekerwedstrijden in het Noorse Kvitfjell heeft de Zwitser Beat Feuz verrassend de afdaling op zijn naam geschreven. Feuz ging als vijfde van start en profiteerde van de weersomstandigheden die toen nog redelijk waren.

Feuz bleef de Canadese wereldkampioen Erik Guay 0,05 seconden voor. De Oostenrijker Michael Walchhofer eindigde op 0,11 achterstand als derde. De Zwitser Didier Cuche, de leider in de stand om de wereldbeker, had last van de toegenomen wind en het slechtere zicht. Hij kwam daardoor niet verder dan de vijfde plaats.

Ronaldo kan spelen tegen Olympique Lyon

Cristiano Ronaldo is op tijd hersteld om met Real Madrid aan te treden tegen Olympique Lyon in de achtste finale van de Champions League. "Ik ben er vrij zeker van dat Ronaldo woensdag gaat starten", laat zijn trainer José Mourinho weten. De Portugees mist nog wel het duel van komend weekeinde tegen Hercules Alicante.

Ronaldo liep in de wedstrijd tegen Malaga (7-0) een blessure aan zijn bovenbeen op. Daardoor miste hij al het duel tegen Racing Santander. Volgens Mourinho kon de vleugelspeler de afgelopen dagen nog niet voluit trainen. "Maar dat zal zondag, maandag en dinsdag wel gebeuren, dus is hij inzetbaar tegen Lyon."

Real Madrid speelde in de heenwedstrijd in Frankrijk met 1-1 gelijk. De afgelopen zes seizoenen werd de Koninklijke in de achtste finale uitgeschakeld.

DICE lokt concurrentie uit de tent met BF3

Karl-Magnus Troedsson, ontwikkelaar van Battlefield 3 bij DICE, heeft in een interview aan Official PlayStation Magazine de concurrentie uitgedaagd. Troedsson verwijt hen 'lui' te zijn en niet te willen vernieuwen. Daarom waarschuwt hij deze concurrentie dat ze maar 'beter op kunnen passen'.

"Onze concurrentie wordt lui. Ze gebruiken dezelfde engine met hetzelfde recept voor elke game die ze maken. Op een gegeven moment moet je de sprong wagen. Ik heb ze al lang die sprong niet meer zien wagen. Dat doen wij nu wel. Ze moeten oppassen, want we komen ze halen."

DICE werkt hard aan een FPS met vernieuwende technieken en massale veldslagen met 64 spelers. Daarnaast heeft het verhaal volgens Troedsson meer drama in plaats een campagne van een extreem hoog tempo. Niet dat Call of Duty weinig drama heeft...

[WK] Davis pakt wereldtitel, Nuis zilver

Bij het wereldkampioenschap afstanden in Inzell heeft Shani Davis de wereldtitel op de 1.000 meter bij de heren gewonnen. De grootste verrassing was echter het zilver. Dat ging naar de Nederlander Kjeld Nuis. Stefan Groothuis pakte brons.

Met 1.09,96 was de Noor Espen Hvammen lange tijd de snelste. Pekka Koskela ging daar met 1.09,26 overheen. In de vijfde rit moest Kjeld Nuis het opnemen tegen de Koreaan Bo. Nuis won de rit en dook met 1.08,67 als eerste onder de 1.09. Bovendien was dat een nieuw baanrecord. Shani Davis reed met 1.08,45 onder de tijd van de Nederlander.

De laatste rit ging tussen Simon Kuipers en Stefan Groothuis. Groothuis maakte een aantal foutjes en kwam ook bijna ten val. Met 1.08,73 kwam hij uiteindelijk als derde over de meet.

De Treasure Seeker van Diablo 3

Het smoelenboek van Diablo 3 heeft zijn afspraak gehouden. Vanaf 550.000 'likes' is er steeds een klein beetje informatie naar buiten geslopen op de facebook-pagina van Diablo 3. Bij elke 25.000 extra 'likes' zien we soms wat nieuwe gebieden, maar ook monsters. Dit keer een 'speciaal' monster: de Treasure Seeker.

Wat is nu zo speciaal aan dit beestje? Als je Dungeon Siege 2 hebt gespeeld dan weet je waar ik het over heb. Deze monstertjes verschijnen heel plotseling op een druk slagveld, meestal op het moment waar de schatten en loot overal verspreid liggen. Hij valt je niet aan en hij helpt de tegenstanders ook niet. Nee, hij jat alle schatten die hij kan vinden. Mep 'm zo hard mogelijk als je de kans hebt. Hoe vaker je hem raakt, hoe meer zeldzame schatten hij laat vallen, totdat hij weer verdwijnt.

We hebben hem al eens gezien in wat gameplayvideos, maar dit is min of meer een bevestiging van zijn bestaan. "Treasure Seeker by Vic Lee. He'll randomly and rarely appear in dungeons, but when he does you'll want to beat the candy out of him as he'll drop progressively better loot with each hit. Don't let him escape!"

treasure seeker d3

Federer terug in Davis Cup-team Zwitserland

Roger Federer stelt zich na anderhalf jaar weer beschikbaar voor het Zwitserse Davis Cup-team. De 29-jarige tennisser wil met zijn land de wereldgroep bereiken. "Ik kijk er erg naar uit om Zwitserland te helpen weer terug te keren in de wereldgroep", zegt de nummer twee van de wereldranglijst op zijn website.

Zwitserland neemt het in de zomer op tegen Portugal. Winnen Federer en zijn kompanen die wedstrijd, dan mogen de Zwitsers in het najaar spelen om een plek in de wereldgroep voor 2012. Federer speelde in september 2009 tegen Italië het laatst voor zijn land. Hij won toen zijn beide wedstrijden in het enkelspel.

Cooper: Geen tweede A-Team film

Er lijkt geen vervolg te komen op de film over het A-Team, omdat het origineel niet voldoende geld wist op te leveren. Dat vertelde acteur Bradley Cooper in een webchat bij Empire, waar fans vragen aan de vertolker van Templeton 'Faceman' Peck konden stellen.

Omdat een fan zo genoten had van het eerste deel vroeg hij zich af of er al iets bekend was over The A-Team 2. Cooper antwoordde hierop: "Ik vond het ook een leuke film. Ondanks jou, een paar van je vrienden en ikzelf heeft de film echter niet genoeg winst gemaakt om een tweede deel van de franchise te realiseren."

The A-Team bracht in Amerika 77 miljoen dollar op en in de rest van de wereld 100 miljoen dollar. Het budget van de film was 110 miljoen dollar. Van het overgebleven geld moeten echter nog de kosten van marketing en dergelijke worden afgetrokken.

Oud-minister Van der Hoeven naar energieagentschap

Oud-minister Maria van der Hoeven (CDA) wordt de nieuwe voorzitter van het Internationaal Energie Agentschap. Dat heeft de instelling vrijdag bekendgemaakt.

De 61-jarige Van der Hoeven, die minister was van Onderwijs en van Economische Zaken, treedt aan per 1 september. Ze wordt de opvolger van de Japanner Nobuo Tanaka. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) is een organisatie waarin 28 landen samenwerken op het gebied van energievoorziening. Het is gevestigd in Parijs.

'Wii 2 aangekondigd op E3'

Nintendo ligt achter met hun hardware en zal snel met een nieuwe console moeten komen, verklaart een analist van Stern Agee. Hij denkt dat Nintendo tijdens de E3 met een aankondiging zal komen voor de Wii2. De E3 vindt plaats in juni van dit jaar. De analist verwacht niet dat Sony of Microsoft met een nieuwe console komen.

De analist verwacht dat Sony en Microsoft nog twee tot drie jaar vooruit kunnen met de huidige generatie consoles. Echter, de Wii ligt ver achter op dit moment waardoor een Wii2 mogelijk is. "We would not be surprised if Nintendo unveiled the specifications of its next console at E3 in June this year, followed by product introduction early next year."

Metalen bal door dak postkantoor geen ruimteobject

Het metalen voorwerp dat vorige week vrijdag door het dak van een postkantoor in Ede viel, komt niet uit de ruimte. Ruimtevaartorganisatie ESA/Estec onderzocht het object en concludeerde dat het niet van een ruimtevaartuig of vliegtuig komt en ook geen meteoriet is. Dat zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten vrijdag.

Wat de 3 kilo zware bal dan wel is, is nog niet duidelijk. Het gaat in ieder geval om een voorwerp dat voor 95 procent uit ijzer bestaat en door mensenhanden is gemaakt. De woordvoerder wil nog niet zeggen of het postkantoor mogelijk doelwit is geweest van een aanslag.

De ijzeren bal van 5 bij 7 centimeter sloeg vorige week rond 10.15 uur door het dak van het TNT-gebouw aan de Kryptonstraat. Medewerkers zagen het object naar beneden komen. Niemand raakte gewond.

Manchester mist Nani rest van de maand

Manchester United kan tot eind maart niet beschikken over Nani. De Portugees liep in het duel tegen Liverpool een beenwond op na een harde tackle van Jamie Carragher. Nani mist onder meer het treffen met Arsenal in de kwartfinale van de FA Cup en de return van het duel met Olympique Marseille in de achtste finale van de Champions League.

"We hebben de wond kunnen hechten, maar we moeten waken voor infecties. De zwelling is wel voor een groot deel verdwenen", liet trainer Alex Ferguson van Manchester weten. Carragher bood zondag zijn excuses al aan voor de overtreding, die hem slechts geel opleverde.


Manchester mist Nani rest van de maand (Foto: Novum)

[Upd] Japan: Dodental door beving en tsunami loopt op

Door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami in Japan zijn zeker negentien mensen omgekomen. Dat meldden lokale media vrijdag.

Gevreesd wordt dat het dodental nog veel verder oploopt. Door de natuurramp zijn ook veel mensen gewond geraakt en zijn talrijke huizen ingestort.

Update 11.38 uur
Het dodental is inmiddels opgelopen tot 29. Over het aantal gewonden of vermisten is nog niets bekend. Premier Naoto Kan heeft een speciaal coördinatieteam in het leven geroepen om de reddingswerkzaamheden te begeleiden. Ook is het Japanse leger naar het gebied gestuurd om te helpen daar waar dat nodig is.

Update 13.05 uur
In het noord-oosten van Japan wordt door de politie nu gesproken over 40 doden, 39 vermisten en 244 gewonden. Er zouden 4 miljoen huishoudens zonder stroom zitten waaronder huishoudens in de hoofdstad Tokio. Ook het openbaar vervoer ligt grotendeels stil en veel verhoogde snelwegen zijn afgesloten.

Dodental door beving en tsunami loopt op
Dodental door beving en tsunami loopt op (Foto: ANP)

Praat ook mee op ons forum.

Bioware werkt aan Dragon Age 2 patch

Bioware is 'agressief' aan het patchen. Mike Laidlaw van Bioware heeft dit in niet mis te verstane bewoordingen gezegd. Dragon Age 2 wordt momenteel geteistert door twee bugs, eentje betreft de DirectX 11 stabiliteit en de ander gaat over een icoontje van auto-attack dat niet werkt op de consoles.

Opvallend genoeg is er niets gezegd over de 'oneindig geld en XP'-bug, maar we gaan ervan uit dat dit onder de 'andere bugfixes' valt die ook in de patch zit. De DirectX 11-bug had te maken met het feit dat er op momenten trage en stotterende gameplay is. Laidlaw heeft gezegd dat ze samenwerken met Nvidia en AMD om dit op te lossen, omdat de kans dat het met drivers te maken heeft groot is. Heb je hier ook last van, dan moet je de DirectX-versie terugzetten op 9.

De andere bug heeft te maken met een icoontje dat niet goed werd weergegeven. Auto-attack op consoles is daarom alleen via een omweg aan te zetten.

Laidlaw vertelde dat hij zo snel mogelijk de patches wil uitbrengen, maar dat er nog een tijdje quality-assurance testing moet plaatsvinden door Sony en Microsoft, waardoor het wat langer duurt dan hij zou willen.

Hebben jullie even? Ik moet mijn DirectX-versie terugzetten op 9...

Ruiz overweegt vertrek: "Ik ben uitgeleerd"

FC Twente moet stevig rekening houden met een vertrek van Bryan Ruiz. De Costaricaan is naar eigen zeggen uitgeleerd.

Ruiz kwam medio 2009 over van AA Gent en maakte in zijn eerste seizoen in Enschede grote indruk. Hij groeide uit tot topschutter van Twente en werd landskampioen. In de voorbije zomer leek Ruiz dan ook al te verkassen, want over belangstelling had hij niet te klagen. Tot een transfer kwam het echter niet.

In de komende transferperiode moet het dan wel lukken. "Of dit mijn laatste seizoen wordt bij FC Twente? Dat kun je nooit met zekerheid beweren, maar mijn gevoel zegt dat ik na dit seizoen uitgeleerd ben in Enschede", was de veelzeggende reactie van Ruiz tegenover NUsport.

"Ik word 26, heb drie jaar bij Gent gezeten, twee jaar bij Twente. Al groeit deze club, voor mijn ontwikkeling zou het denk ik beter zijn dat ik naar een grotere club ga", besluit Ruiz, wiens contract bij de tukkers tot medio 2013 loopt.

Deventer sluit leeuwendeel prostitutieramen

De gemeente Deventer sluit 34 van de 44 prostitutieramen in de stad. De exploitant weigert alle gegevens te leveren die de gemeente vraagt. Om die reden wordt zijn vergunning niet verlengd. Dat heeft de gemeente vrijdag laten weten.

Seksbedrijven moeten in het kader van de zogeheten Bibob-procedure, die bedoeld is om malafide ondernemers te weren, allerlei gegevens verstrekken over de structuur, de financiën en de antecedenten van de exploitant. Ondanks herhaalde verzoeken heeft de uitbater niet alle informatie verstrekt, zegt de gemeente.

De gemeente wilde de ramen aan de Bokkingshang eigenlijk met ingang van maandag sluiten, maar dat is uitgesteld omdat de exploitant bezwaar maakt bij de voorzieningenrechter. De zaak dient donderdag. Tot dan mogen de ramen in elk geval openblijven, zegt een woordvoerder van de gemeente.

[Upd] Japan: Zorgen over collectie Rembrandts

Hoogleraar kunstgeschiedenis Volker Manuth van de Radboud Universiteit in Nijmegen maakt zich grote zorgen over vijftien schilderijen, honderd etsen en een collectie tekeningen van Rembrandt, die op dit moment in het door een aardbeving en een tsunami getroffen Japan zijn. De Rembrandtcollectie is onderwerp van een tentoonstelling, die zondag opengaat in het National Museum of Western Arts in Tokio.

Rembrandtspecialist Manuth is samen met de Japanse violiste Emiri Miyamoto hoofdpersoon van een documentaire, die de Japanse televisie zaterdagavond uitzendt als inleiding op de expositie, die tot en met september in Japan te zien is. "Ik wil er nog niet aan denken dat er mogelijk iets is gebeurd met de Rembrandts. Ik hou mijn hart vast", zei Manuth vrijdagmorgen. Hij heeft nog niets uit Japan gehoord.

Update 12.31 uur
Schilderijen en etsen van Rembrandt die zich op dit moment in het National Museum of Western Arts in Tokio bevinden, zijn niet beschadigd. Dat liet het Rembrandthuis in Amsterdam, dat 66 etsen heeft uitgeleend voor de expositie, vrijdag weten. Een woordvoerster heeft begrepen dat het museum in Tokio wel stond te schudden tijdens de aardbeving, maar dat het gebouw niet beschadigd is geraakt.

Directeur Janrense Boonstra en een conservator van het Rembrandthuis zijn momenteel in Japan voor de opening van de expositie, die op zaterdag zou plaatshebben. Zij zijn ongedeerd gebleven. Boonstra stond net een toespraak te houden, toen de aardbeving begon en de vloer begon te schudden.

Tarantino kan niet schrijven door krijsende vogels

Quentin Tarantino krijgt geen letter meer op papier door het 'bloedstollende gekrijs' van de papegaaien van zijn buurman Alan Ball. Daarom heeft hij de Oscarwinnende scenarist van de zwarte komedie American Beauty aangeklaagd. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ op basis van de aanklacht.

Tarantino zegt helemaal gek te worden van het gekrijs, sinds de dag dat zijn buurman zijn 'dierentuin van exotische vogels' aanschafte. De 'onaangename pterosauriërsachtige kreten' van de vogels houden hem van zijn werk. De regisseur en scenarist werkt momenteel aan Kill Bill 3, een vervolg op zijn twee actiefilms met Uma Thurman in de hoofdrol. Het derde deel moet in 2014 in de bioscopen draaien.

De Pulp Fiction-regisseur zegt geprobeerd te hebben met zijn buurman te praten over de geluidsoverlast, maar volgens hem heeft de scenarist weinig gedaan om de kakofonie een halt toe te roepen. Zijn buurman Alan Ball schreef ook de scenario's van de tv-series Six Feet Under over begrafenisondernemers en de vampierserie True Blood.


'Gek van gekrijs' (Foto: Novum)

'Oud-minister Korthals nieuwe voorzitter VVD'

Oud-minister Benk Korthals wordt mogelijk de nieuwe voorzitter van de VVD. Het partijbestuur zal hem voordragen als kandidaat. Ingewijden bevestigen vrijdag een bericht daarover van De Telegraaf.

De leden van de VVD kunnen overigens nog wel met andere kandidaten komen. Die kunnen zich vanaf volgende week melden. De nieuwe voorzitter wordt gekozen op het congres van de liberalen in mei. Een woordvoerder van de partij wil het bericht niet bevestigen. Hij wijst erop dat kandidaten pas vanaf volgende week kunnen worden voorgedragen. "Het hoofdbestuur houdt zich aan die procedure."

De 66-jarige Korthals is een oudgediende van de VVD. Hij was eerder Kamerlid, minster van Justitie en minister van Defensie. Als minister van Defensie trad hij in 2002 af naar aanleiding van een rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de bouwfraude.

'Ico en SotC waren niet goed genoeg'

Het blijft een doodzonde als geweldige games slecht verkopen. Dit overkwam de twee Playstation 2-juweeltjes Ico en Shadow of the Colossus. Beide games worden als uniek beschouwd en vaak opgevoerd in argumenten over games als kunst. Ligt hetzelfde lot in het verschiet voor de aankomende PS3-topper The Last Guardian?

Edge Magazine zocht in een interview met Team ICO-baas Fumito Ueda waar het aan lag dat zijn games zo matig hebben verkocht, Zouden gamers originaliteit toch niet waarderen en liever het comfort zoeken van gevestigde franchises die ze kennen? Volgens Ueda ligt het probleem niet bij de spelers, maar bij het product, “I think the problem is different. I believe the issue is with the product. The fact that Ico and SOTC didn’t sell well is because they weren’t good enough. They didn’t have enough to appeal to users."

Hij is van plan om het anders aan te pakken met Team ICO's nieuwe game, The Last Guardian wants to learn from this. I’m making the game so that it’s appealing, with the hope that many people will give it a try and love it.” Ueda en zijn team moesten veel uitdagingen overwinnen om de PS3-game te maken, "With Ico, the way the AI was implemented was a challenge, and in SOTC, the way you could climb those bosses was another. In this game, I'm implementing both together while applying a huge brush-up that pushes the PS3 to its limit. This is quite a task, and we still have a lot of work to perfect it."

"All my games feature a wall," legt de Japanse ontwikkelaar de overeenkomst en verschillen tussen zijn games uit. "In the first, it was about language, while the second was more about the thinking. This time, it goes beyond that, with a creature that can't speak and has its own behaviour. So they were about situations. I'd like to come to a point where I could really communicate with a character through words in a very natural manner."

Gamers die Ueda's creaties nooit hebben ervaren mogen hun fout ergens dit jaar inhalen met de HD remakes van Ico & Shadow of the Colossus op de Playstation 3. Mogelijk worden we eind dit jaar ook verblijd met The Last Guardian.

Nogmaals de prachtige trailer van The Last Guardian

Nederlands record Heemskerk op 100 meter rugslag

Femke Heemskerk heeft bij de Swim Cup in Amsterdam het Nederlands record op de 100 meter rugslag verbeterd. De zwemster tikte tijdens de series aan in 1.00,03. Ze bleef daarmee ruim onder haar eigen record van 1.01,82 dat sinds augustus 2009 op haar naam stond. Heemskerk plaatste zich ook voor het WK in juli in Shanghai.

Inge Dekker zwom op de 100 meter vlinderslag een persoonlijk record. Ze kwam tot een tijd van 57,62. Daarmee voldeed Dekker ook aan de limiet voor het wereldkampioenschap.


Nederlands record Heemskerk op 100 meter rugslag (Foto: Novum)

Hotelspringer Amsterdam was onder invloed drugs

De man die donderdagmiddag uit een raam van een hotel in het centrum van Amsterdam is gesprongen, was vermoedelijk onder invloed van drugs. Dat meldt de politie vrijdag. Welke drugs hij heeft gebruikt, is nog niet bekend. Dat wordt verder onderzocht.

De springer is een 30-jarige Spanjaard. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De man heeft ernstig hoofdletsel opgelopen. De voorbijganger die hij raakte, liep enkele kneuzingen op en kon na controle door ambulancepersoneel naar huis.

De Spanjaard sprong uit het Damrak Inn Hotel aan het Damrak.

Opnieuw aangifte tegen Van Gelder

Een lid van de turnbond KNGU heeft opnieuw aangifte gedaan tegen Yuri van Gelder. Vorige maand verklaarde de tuchtcommissie van de bond een klacht nog niet-ontvankelijk. De statuten van de bond zijn sinds 23 februari echter gewijzigd, waardoor het lid nu wel kans denkt te maken.

Eerder stonden de statuten en het huishoudelijk reglement van de KNGU niet toe dat een lid opkomt voor de belangen van de bond en de turnsport in het algemeen. Sinds vorige maand ligt dat anders. Ook worden de tuchtzaken nu afgehandeld door het Instituut Sport Rechtspraak, ISR.

Het lid verwijt Van Gelder dat hij de KNGU schade heeft berokkend door zich met een leugen terug te trekken van het WK turnen in Rotterdam. Voor dat toernooi werd de ringenspecialist door de turnbond uit de selectie gezet. De Lord of the Rings zou opnieuw cocaïne hebben gebruikt. Dat bleek een smoes omdat de druk hem te veel werd, zei hij naderhand.


Opnieuw aangifte tegen Van Gelder (Foto: Novum)

Muziek Dragon Age II was een haastklus

De componist van de muziek uit Dragon Age II heeft aangegeven dat de muziek een haastklus was. EA wilde dat het tweede deel van de serie zou meeliften op het succes van het eerste deel. Waar de ontwikkeling van het eerste deel nog vijf jaar duurde, komt dit deel zo'n vijftien maanden na het origineel uit.

Nu rijst natuurlijk de grote vraag, was al het andere ontwikkelwerk voor het spel ook een haastklus of niet? De review van FOK!games kunnen jullie binnenkort verwachten. Dragon Age II komt vandaag uit in Europa voor de PC, Xbox 360 en de PS3. Benieuwd naar wat de componist verder te zeggen had over het maken van de muziek van Dragon Age II? Lees dan hier het interview.

Vakbond opent aanval op Marokkaanse ambassade

Abvakabo FNV gaat actievoeren op de Marokkaanse ambassade. De bond laat vrijdag weten actie te ondernemen nu de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken niet heeft gereageerd op een ultimatum dat donderdag afliep.

De vakond stuurt op 22 maart een petitie naar de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Daarna worden in navolging van de werkonderbreking van 23 februari mogelijk stakingen georganiseerd.

Abvakabo wil het lokale personeel van de Marokkaanse ambassade en de vier consulaten in Nederland bijstaan en minister van Buitenlandse Zaken Taïb Fassi-Fihri dwingen het Nederlandse arbeidsrecht te volgen. In het ultimatum eiste de bond dat de minister afspraken moest maken 'over een respectabel arbeidsvoorwaardenpakket' voor het Marokkaanse personeel dat past bij de Nederlandse levensstandaard, aldus de Abvakabo.

Volgens de bond handelt de Marokkaanse minister in strijd met het Nederlandse arbeidsrecht. Zo ontvangt een deel van de werknemers een salaris dat onder het minimumloon ligt, zijn verschillende medewerkers ten onrechte ontslagen en is het personeel gedupeerd doordat sociale premies niet worden afgedragen.

Ook krijgen werknemers geen vakantiegeld, zijn ze niet verzekerd voor ziektekosten, bouwen ze geen pensioen op en ontvangen ze niet altijd het loon dat op hun loonstrookje staat, aldus Abvakabo.

Het Marokkaanse personeel bevindt zich in een lastig parket, omdat hun werkgever niet kan worden gedwongen zich aan het vonnis te houden, als de rechter hen in het gelijk stelt. De werknemers in de ambassade en consulaten in Nederland legden op 23 februari uit protest het werk al neer. Die 'wilde staking' was toen niet door de bond georganiseerd.

Thailand: Wierook schadelijk voor gezondheid

De wolken aromatische rook die door boeddhistische tempels in Thailand drijven zijn mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid. Dat heeft het Thaise ministerie van Volksgezondheid gezegd. Er zijn nieuwe richtlijnen uitgegeven voor het branden van wierook.

De rook die vrijkomt bij het branden van wierook bevat gevaarlijke hoeveelheden benzeen, butadieen en benzopyreen, die leukemie en kanker kunnen veroorzaken. Dit blijkt uit een onderzoek dat gedaan is bij tempels in drie Thaise provincies.

Het ministerie raadt tempels aan geen wierook te branden op slecht geventileerde plaatsen of kleinere wierookstokjes te gebruiken. Bovendien moet de as van de opgebrande wierook snel worden opgeruimd. Medewerkers van de tempels moeten proberen te voorkomen lange tijd blootgesteld te worden aan de rook. Tevens wordt aangeraden regelmatig de handen en het gezicht te wassen na het aansteken van wierook en jaarlijks een medische controle te ondergaan, aldus het ministerie.

Het branden van sterk geurende wierook is een belangrijk onderdeel van de religieuze riten in de ruim 37.000 boeddhistische tempels in Thailand.

Marseille aast op Anita: "De bal ligt bij Ajax"

Vurnon Anita heeft de clubs voor het uitkiezen. De middenvelder lijkt bij Ajax weer een basisplaats te hebben bemachtigd, maar kan in de zomer zomaar vertrekken. Olympique Marseille is concreet.

De 21-jarige Anita kan bijtekenen bij Ajax, zegde Malaga en Fenerbahce voorlopig af en mag zich inmiddels verheugen in de de Franse belangstelling. "Ik ben gebeld met de vraag of Vurnon een transfer naar Marseille ziet zitten. We houden de optie open", aldus zijn zaakwaarnemer Harry Lulofs gisteren in De Telegraaf.

"Het is geen club waar je op voorhand nee tegen zegt. Maar hij wil in principe in Amsterdam blijven. De bal ligt bij Ajax", vervolgt de belangenbehartiger, die denkt dat Ajax haast moet maken. "Net als Siem de Jong kreeg Vurnon in november te horen dat Ajax met hem door wil en dat Rik van den Boog begin 2011 bij hem zou terugkomen. Dat is niet gebeurd, maar dat neem ik hem niet eens zozeer kwalijk."

"Er is bij Ajax de laatste maanden het een en ander veranderd. Er was en er is nog een hoop werk te doen. Wij gunnen Ajax deze tijd, hebben geduld en vertrouwen in Frank de Boer." Als Van den Boog alsnog tijd weet te vinden, maakt hij een goede kans Anita langer te binden. "Vurnon is een echte Ajacied, voelt zich thuis bij Ajax en is een modelprof. Hij ligt nooit dwars", zegt Lulofs. "Dat bleek in januari."

Anita moest het in de eerste maanden onder Frank de Boer doen met een plek op de bank. "We hebben Malaga en Fenerbahce afgezegd, omdat een tussentijds vertrek voor Vurnon ondanks zijn rol als reserve absoluut onbespreekbaar was. Die clubs komen - net als Marseille - pas in beeld als Ajax niet handelt."

Overigens zien Malaga, Fenerbahce en Olympique Marseille een linksback in hem. "Op die positie heeft hij anderhalf jaar gespeeld en het Nederlands elftal gehaald", besluit Lulofs. "Maar in het belang van Ajax speelt hij daar waar de trainer hem nodig heeft of het best tot zijn recht vindt komen. En dat is nu op het middenveld." Algemeen directeur Van den Boog wilde niet reageren.

'Seks met leraar op helft alle scholen'

Bijna de helft van alle middelbare scholen heeft de afgelopen tien jaar te maken gehad met een docent die een seksuele relatie had met een leerling. Dat blijkt uit onderzoek dat het tv-programma Brandpunt heeft laten uitvoeren.

Van de bijna zevenhonderd ondervraagde leraren zegt 48 procent dat er op hun school wel eens sprake is geweest van een relatie tussen leraar en leerling. Bijna 80 procent vindt zo'n relatie absoluut niet kunnen. 17 procent zegt zelf wel eens 'gevoelens' te hebben gehad voor een leerling. 1 procent bekent zelf wel eens seks met een leerling te hebben gehad.

De cijfers zijn veel hoger dan uit eerdere onderzoeken is gebleken. Volgens de onderwijsinspectie is nauwelijks te achterhalen hoe vaak seks tussen leraren en leerlingen voorkomt. Het zou slechts sporadisch aan de orde zijn.

Brandpunt stelt dat leraren het zelden melden aan de directie als zij vermoeden dat een collega een relatie heeft met een leerling. Ook houden schoolbesturen dergelijke zaken het liefst stil. "Ik maak het regelmatig mee. Ik probeer altijd te voorkomen dat het naar buiten komt. Dit moet je discreet oplossen", zegt een leidinggevende.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap benadrukt in een reactie dat docenten wettelijk verplicht zijn aan de bel te trekken als zij denken dat een collega seks heeft met een leerling. Het schoolbestuur moet vervolgens altijd aangifte doen. "Relaties tussen leraren en leerlingen, ook al zijn ze op vrijwillige basis, brengen altijd een risico met zich mee doordat er sprake is van een gezagsverhouding", stelt het ministerie.

Win een prijzenpakket van The Adjustment Bureau!

FOK! mag in samenwerking met Universal Pictures 6 keer een leuk prijzenpakket weggeven rondom de aankomende film The Adjustment Bureau. Het pakket bestaat uit twee toegangskaartjes voor een voorpremière en een T-shirt van de film. The Adjustment Bureau is vanaf 24 maart in de bioscoop te zien. Let op: de voorpremière is op 21 maart in Amsterdam.

The Adjustment Bureau is een intrigerende thriller met Matt Damon en Emily Blunt geschreven en geregisseerd door George Nolfi (schrijver van Oceans Twelve, medeschrijver van The Bourne Ultimatum). Het is gebaseerd op een kort verhaal van Philip K. Dick (Total Recall, Minority Report en Blade Runner). 

De ambitieuze David Norris (Matt Damon) staat op het punt een zetel te bemachtigen in de Amerikaanse senaat, maar als hij de bloedmooie Elise Sellas (Emily Blunt) ontmoet en een romantische affaire met haar krijgt, verandert zijn leven drastisch. David ontdekt al gauw dat ze gevolgd worden door mannen die in opdracht van het mysterieuze The Adjustment Bureau alles op alles zetten om te verhinderen dat ze samen zijn... 

Om kans te maken op het prijzenpakket van The Adjustment Bureau kijk je snel in het sticky topic in Film, Tv & Radio.

Meedoen kan tot en met 17 maart.

Let op: doe ook alleen maar mee als je in Amsterdam kan zijn op 21 maart.

Concertgebouworkest met Beatrix mee

Koningin Beatrix heeft het Koninklijk Concertgebouworkest gevraagd om tijdens haar komende staatsbezoek aan Duitsland te spelen in de Berliner Philharmonie.

Dat bevestigde een medewerker van het orkest vrijdag desgevraagd. Het bijzondere concert op de tweede dag van het bezoek is haar cadeau aan gastheer bondspresident Christian Wulff. De zogenoemde 'contraprestatie’ is de tegenhanger van het staatsbanket waarmee de eerste dag traditioneel wordt afgesloten.

Koningin Beatrix heeft bij haar aantreden in 1980 de in die tijd meer gebruikelijke tegendiners afgeschaft. Twee avonden achtereen tafelen met dezelfde mensen vond ze niet prettig. Een culturele avond, met een concert zoals donderdagavond aan het slot van het staatsbezoek aan Qatar en straks in Berlijn, of een dansvoorstelling of een expositie vindt Beatrix waardevoller en praktischer.

Concertgebouw Orkest met Beatrix mee
Concertgebouworkest met Beatrix mee (Foto: ANP)

VN: Groot deel Libië zonder noodhulp

Drie kwart van Libië blijft afgesneden van humanitaire noodhulp. Dat hebben de Verenigde Naties donderdag gezegd. De internationale gemeenschap maakt zich ernstige zorgen over toegang tot gebieden waar zwaar gevochten wordt.

Volgens assistent-secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Humanitaire Zaken Catherine Bragg is de VN druk bezig een dialoog met alle partijen in Libië aan te gaan om zo toch toegang te krijgen tot alle delen van het land en een inschatting te kunnen maken van de hulp die nodig is. "We hebben slechts schaarse informatie over de humanitaire gevolgen van de intense gevechten in Libië de afgelopen dagen", aldus Bragg. "Medische hulp is een belangrijk punt van zorg, omdat we berichten krijgen dat ziekenhuizen worden gesloten op het moment dat mensen juist medische verzorging nodig hebben. We hebben verpleegsters nodig en gewonde burgers moeten de faciliteiten kunnen bereiken."

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon kreeg afgelopen weekend van de Libische minister van Buitenlandse Zaken Musa Kusa toestemming een team van de VN te sturen om de humanitaire situatie in het land te beoordelen. Woensdag had Ban Ki-moon opnieuw een gesprek met Kusa. Volgens Bragg vertrekt de speciale VN-gezant voor Libië, Abdelilah Al-Khatib, mogelijk dit weekeinde nog naar Tripoli.

Rode Kruis
Voorzitter van het internationale Rode Kruis Jakob Kellengerger noemde het onacceptabel dat een groot deel van het land afgesneden is van humanitaire hulp. "We vrezen dat burgers de last van het geweld moeten dragen. We denken dat veel mensen in het westen van Libië zelfs nog zwaarder zijn getroffen door de gevechten dan de mensen in het oosten."

De plaatsvervangende Libische ambassadeur voor de VN Ibrahim Dabbashi zei donderdag dat het nu tijd is het Libische volk te helpen, omdat 'we worden geconfronteerd met een regime dat geen genade kent, dat de internationale wetten en de humanitaire moraal niet erkent'. Volgens Dabbashi is het moeilijk een inschatting te maken van het aantal slachtoffers. Hij zei te vrezen dat er duizenden doden zijn gevallen in Tripoli.

In totaal hebben zo'n 250.000 mensen Libië verlaten. Ruim 137.000 zijn de grens met Tunesië overgestoken en 108.000 zijn naar Egypte gevlucht. Ook zijn mensen naar Niger en Algerije vertrokken.

11-jarig meisje slimmer dan Einstein en Bill Gates

Victoria Cowie heeft alles in zich om een briljante wetenschapper te worden. Het 11-jarige Britse meisje heeft nu al een IQ van 162. En dat is 2 punten meer dan Albert Einstein en Bill Gates.

"We konden het niet geloven", vertelt haar moeder, die samen met haar man een adviesbureau voor gezondheid en veiligheid runt. "Enkele weken geleden heeft ze een test ondergaan. Toen we online de score vergeleken, bleek deze hoger te zijn dan die van Einstein. We zijn enorm trots."

Victoria's IQ geeft haar een vrijbrief om lid te worden van Mensa, de club voor intelligente mensen. Haar IQ is zelfs hoger dan dat van Bill Gates en Stephen Hawking, die allebei een score van 160 hebben behaald. Albert Einstein heeft overigens nooit een intelligentietest ondergaan. Wetenschappers hebben echter na lang onderzoeken zijn score op 160 bepaald.

Victoria heeft aanbiedingen van vier topscholen ontvangen waar ze zo mag gaan studeren. Het meisje, dat niet alleen graag leert maar ook toneelspeelt en voetbalt, wil trouwens dierenarts worden.

Bin Hammam waarschijnlijk enige uitdager Blatter

FIFA-preses Sepp Blatter krijgt zeer waarschijnlijk concurrentie van Mohamed bin Hammam voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. Dat meldt The Guardian vandaag. De 61-jarige Qatarees is als president van de Aziatische voetbalbond al vijftien jaar lid van het uitvoerend comité van de FIFA.

"Binnen tien dagen hak ik de knoop definitief door", laat Bin Hammam weten. De bestuurder wil eerst kijken hoe Europese landen tegenover zijn kandidatuur staan. "Volgens mij heb ik in andere regio's al veel steun."

Bin Hammam lijkt de eerste en enige serieuze tegenkandidaat van Blatter te worden. UEFA-voorzitter Michel Platini gaf eerder al de voorkeur aan een langer verblijf bij de Europese voetbalbond. De verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA vinden plaats tijdens het congres van de bond in Zürich op 31 mei en 1 juni.


Bin Hammam waarschijnlijk enige uitdager Blatter (Foto: Novum)

Schorsingen Pellè en Addo blijven staan

De tuchtcommissie van voetbalbond KNVB heeft bekend gemaakt dat AZ-speler Graziano Pellè en Eric Addo van Roda JC voor vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, geschorst blijven. Beiden waren eerder niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal.

Pellè kreeg in de met 4-0 verloren wedstrijd van Ajax tegen AZ de rode kaart voorgehouden nadat hij Dario Cvitanich had geraakt. De tuchtcommissie noemde deze actie ernstig gemeen spel.

Addo werd na het duel tussen Roda en FC Utrecht op basis van de tv-beelden gestraft. De Ghanees maakte een slaande beweging naar Utrecht-speler Ricky van Wolfswinkel. Scheidsrechter Eric Braamhaar had het incident niet opgemerkt.

NBA Jam krijgt geen rooster-updates

EA Sports heeft aangegeven dat NBA Jam voor de PS3 en Xbox 360 geen updates voor het rooster zal krijgen. Volgens EA Sports lag de focus voor het spel op de graphics en de online-gameplay. Als ze rooster-updates erbij hadden gedaan was er kwaliteit ingeleverd op die twee aspecten.

Op het moment van uitbrengen van het spel was het rooster al sterk verouderd, EA heeft aangegeven helemaal niks meer aan het rooster te gaan doen. NBA Jam kwam vorig jaar uit op de Wii, PS3 en de Xbox 360.

Pérez: "We moeten realistisch zijn"

Sergio Pérez reed gisteren met de Sauber C30 tijdens de testweek in Barcelona met 1.21,761 verrassend de snelste tijd. De Mexicaan is er blij mee, maar beseft tegelijkertijd dat de tijden die in de testsessies gereden worden niets zeggen over de daadwerkelijke krachtsverhoudingen in de Formule 1.

"We moeten realistisch zijn," zei de Pérez tegen Autosport. Hij weet dat een zege er gewoon niet in zit. "Dat gaat niet gebeuren. We moeten gewoon hard blijven werken en de auto goed doorontwikkelen, dan zien we straks in Melbourne wel waar we staan."

De Mexicaan debuteert dit seizoen in de Formule 1 en hij verwacht dat alles nog een stuk beter kan dan hij tot nu toe heeft laten zien. "Het kan altijd beter, zowel wat de auto als mijzelf betreft. Hoeveel rek er nog in zit, weet ik niet, maar we kunnen zeker nog progressie maken. Iedereen werkt z'n eigen testprogramma's af en wij richten ons ook alleen maar op onszelf, dus ik heb geen idee waar we staan."

Pérez staat te trappelen om over twee weken in Australië het seizoen aan te gaan vangen. "Het testen begint me nu wel een beetje te vervelen, dus ik erg veel zin in het eerste raceweekend en om mijn carrière daadwerkelijk te beginnen."

Liuzzi wil uitdaging met HRT aangaan

Vitantonio Liuzzi tekende deze week een contract bij Hispania Racing waarmee hij naast Narain Karthikeyan de tweede rijder zal worden in 2011. De Italiaan wil met de Spaanse renstal graag de uitdaging aangaan om op de grid verder naar voren te komen.

Liuzzi reed in het verleden voor Red Bull Racing, Toro Rosso en Force India. "Mensen vergeten altijd dat die teams ook nieuw waren, toen ik daar tekende. Hispania is een nieuw team, maar ik ben niet bang voor deze stap in mijn carrière," zei Liuzzi tegen GPUpdate.

"Ik heb namelijk altijd voor nieuwe teams gereden. Toen ik bij Red Bull aan de slag ging, begon dat team aan zijn eerste seizoen. Toen ik voor Toro Rosso ging rijden, was dat team nieuw. En ook Force India begon aan zijn eerste jaar, toen ik daar tekende. Ik heb nu erg veel zin in deze nieuwe uitdaging. Ik weet zeker dat het team nog zal groeien."

'Preventie scheelt zestienduizend levens per jaar'

De preventieve maatregelen die de afgelopen veertig jaar zijn ingevoerd op het gebied van gezondheidszorg en verkeersveiligheid schelen zestienduizend sterfgevallen per jaar. Dat melden onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam vrijdag.

Door preventie zijn de afgelopen decennia veel meer levens gered dan de wetenschappers hadden verwacht. Ze maakten een schatting van het aantal ziekte- en sterfgevallen die door de maatregelen zijn voorkomen. Het grootste effect kwam van de bestrijding van het tabaksgebruik. Minder roken is goed voor een derde van de vermeden sterfgevallen.

Ook de opsporing en behandeling van hoge bloeddruk en verkeersveiligheidsmaatregelen als de invoering van de bromfietshelm en de aanleg van rotondes noemen de onderzoekers als maatregelen met grote positieve effecten. Ze schelen jaarlijks duizenden doden en tienduizend ziektegevallen.

Volgens de onderzoekers kunnen nieuwe preventiemaatregelen het aantal sterfgevallen en ziektes nog veel verder omlaag brengen. "Nog steeds is de helft van het aantal ziekte- en sterftegevallen in Nederland vermijdbaar", zegt het hoofd van de afdeling maatschappelijke gezondheidszorg van het Erasmus MC hoogleraar Johan Mackenbach. "Dat lukt alleen als we blijven investeren in preventie en niet al ons geld aan genezing van ziekten uitgeven."

Sabbatical voor Carice van Houten

Carice van Houten gaat het een tijdje rustiger aan doen. De 34-jarige actrice heeft voorlopig geen zin in een nieuwe speelfilm.

"Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om weer op een filmset te staan", vertelt de actrice in een interview met het AD. Van Houten brengt momenteel veel tijd door met haar familie en vrienden en hoopt in augustus weer te beginnen met een nieuw filmproject. "Maar eerst wil ik lang op vakantie."

De actrice sprak onlangs een nieuwe natuurserie in van de BBC. Verder was ze de afgelopen jaren te zien in films als Zwartboek, Valkyrie, Komt een vrouw bij de dokter en De gelukkige huisvrouw. Carice heeft ook een column in Nieuwe Revu.


Carice neemt even rust (Foto: Novum)

Drie militairen nog niet terug naar Nederland

De drie militairen die vrijdagochtend vroeg zijn vrijgelaten door de Libiërs, komen vrijdag nog niet terug naar Nederland. Het is nog niet bekend wanneer ze wel komen. Ze krijgen een debriefing door Defensie en zullen de komende dag of dagen worden begeleid door een arts en een psycholoog, zodat ze kunnen bijkomen van wat ze hebben meegemaakt.

Dat hebben minister Hans Hillen van Defensie en commandant der strijdkrachten Peter van Uhm vrijdag bekendgemaakt op het ministerie in Den Haag. Volgens hen hebben de drie hun gevangenschap goed doorstaan en zijn ze in goede gezondheid.

Volgens Van Uhm is het gebruikelijk dat militairen na een militaire operatie een debriefing krijgen en tijd om zich weer aan te passen.

Drie militairen nog niet terug naar Nederland
Drie militairen nog niet terug naar Nederland (Foto: ANP)

Koevermans: "Iedereen moet Berg steunen"

Twintig minuten voor tijd werd hij tot groot genoegen van het publiek naar de kant gehaald door Fred Rutten. Marcus Berg speelde een uiterst ongelukkige wedstrijd tegen Rangers FC gisteravond en werd uitgefloten door zijn eigen fans. Danny Koevermans baalt van de situatie van de Zweed.

Waar tal van spelers met de telefoon aan het oor de pers na afloop in de mixed zone geen blik gunde, kon Koevermans er niet onderuit. "Ik wist dat het hier over zou gaan", stamelde de spits met Rotterdamse tongval over het zwakke optreden van Berg. "Die jongen doet ook zijn best. Ik heb er absoluut nog vertrouwen in dat hij nog belangrijke goals gaat maken voor PSV."

Berg hielp vier grote kansen om zeep. Hij lijkt in een dip te zitten. Koevermans heeft een soort van medelijden met Berg, maar kan hem geen advies geven. "Als ik dit seizoen één of twee keer niet scoorde dan zat ik alweer op de bank", vervolgt Koevermans tegenover Goal.com. "Ik heb dit jaar weinig minuten gemaakt in Europa dus het was wel lekker om weer eens op het veld te staan."

"Natuurlijk wil ik meer spelen, dat wil ik al een jaar", vervolgt Koevermans. "Maar ik sta hier niet om mijn concurrenten af te zeiken. We moeten elkaar stimuleren. We hebben namelijk maar één doel voor ogen en dat is kampioen worden, en zo ver mogelijk komen in Europa. Dus niemand is er bij gebaat om Berg onder extra druk te zetten. Iedereen moet hem gewoon blijven steunen, inclusief het publiek. Het maakt namelijk niet uit wie er staat, als we maar winnen.

Rangers FC speelde met vijf verdedigers en maar met één spits. Koevermans verwacht, in tegenstelling tot zijn trainer, een andere speelwijze van Rangers in Glasgow. "Ik kan me niet voorstellen dat zij thuis op dezelfde manier spelen als hier. Ik denk dat ze een stuk aanvallender gaan spelen. Maar dit is wel de manier waarop zij resultaten halen. Als ze volgende week met 2-1 winnen, dan hebben ze het gewoon geweldig gedaan. Dan is iedereen deze wedstrijd vergeten. Dat hebben wij zelf in Lille meegemaakt. We hadden helemaal nergens recht op. We stonden 2-0 achter, maakten in een minuut tijd twee goals en draaien het spel thuis helemaal om. Dat is iedereen weer vergeten."

Crysis 2: PC vs. Xbox 360

Fanboys mogen hun messen gaan slijpen, er is weer een vergelijkingsvideo op internet verschenen. Deze is gebaseerd op de multiplayer demo's van Crysis 2 op beide platformen. De PC is uiteraard gezet op 'max settings' en is duidelijk scherper dan haar console-broer, maar de 360-versie ziet er ook prima uit.

De PC-versie heeft hogere resolutie textures en ook objecten lijken gedetailleerder te zijn. Verder is de belichting op de PC opvallender en realistischer. Er lijkt dus geen sprake te zijn van de gevreesde 'console-port'. Oordeel zelf en bekijk de video hieronder. Crysis 2 ligt 25 maart in de schappen voor PC, Xbox 360 en Playstation 3.

Black Ops best verkochte game in USA

Call of Duty: Black Ops is de best verkochte game in de Verenigde Staten, volgens een onderzoek van de NPD Group. De shooter van Treyarch was ook in februari de best verkochte game. Nieuwkomers in de lijst zijn Marvel vs Capcom 3, Bulletstorm, Killzone 3 en Mario Sports Mix. De volledige lijst:

1. Call of Duty: Black Ops
2. Marvel vs Capcom 3: Fate of Two Worlds
3. Just Dance 2
4. NBA 2K11
5. Dead Space 2
6. Zumba Fitness: Join the Party
7. Bulletstorm
8. Killzone 3
9. Michael Jackson: The Experience
10. Mario Sports Mix

Autobranden bij Koepelgevangenis Haarlem

Bij de Koepelgevangenis in Haarlem zijn vrijdagochtend meerdere auto's uitgebrand. Zeker zeven auto's raakten beschadigd en vier daarvan moeten als verloren worden beschouwd, meldt RTV Noord-Holland. De oorzaak van de branden is niet bekend, maar in Haarlem zijn de laatste tijd al een paar keer bij brandstichtingen auto's in vlammen opgegaan.

De brandende auto's op het parkeerterrein bij de gevangenis werden rond 05.00 uur opgemerkt. De brandweer heeft de branden geblust en de politie heeft de omgeving afgezet voor onderzoek.

Japan: Nederland biedt hulp voor gevolgen tsunami

Nederland staat klaar om hulp te geven aan Japan en andere landen als gevolg van de zware aardbeving en tsunami die de regio hebben getroffen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag op Radio 1.

"Wanneer er ergens in de wereld een grote ramp plaatsheeft, is het vanzelfsprekend dat je hulp aanbiedt en dat je vraagt aan Japan waar we hen van dienst mee kunnen zijn", zei de minister. Rosenthal zei ervan uit te gaan dat er een grootschalige internationale hulpactie op gang komt als dat nodig blijkt.

Film David Verbeek krijgt platform in Cannes

De nieuwe film Full Contact van de Nederlandse regisseur David Verbeek is geselecteerd voor het Cinefondation Atelier van het Filmfestival van Cannes. Dat heeft het festival donderdag bekendgemaakt.

Voor de Cinefondation worden vijftien nieuwe projecten geselecteerd die tijdens het evenement een platform krijgen om zichzelf in de kijker te spelen voor internationale financiers en andere belanghebbenden. Vorig jaar selecteerde de organisatie ook al een Nederlands project, namelijk Code Blue, de nieuwe film van regisseur Urszula Antoniak.

David Verbeek is geen onbekende op het Filmfestival van Cannes. Zijn film RU There beleefde in 2010 de wereldpremière op het festival in het programma-onderdeel Un Certain Regard. De Cinefondation wordt voor de zesde keer georganiseerd. Het Filmfestival van Cannes vindt half mei plaats.

Briefgeheim dingt mee op Zweeds filmfestival

De film Briefgeheim dingt mee bij de Children Film Competition op het BUFF Film Festival in het Zweedse Malmö. Dat maakte producent Lemming Film donderdag bekend.

Het evenement is een van de belangrijkste festivals voor familiefilms in Europa. Buiten de wedstrijd om is ook de film Iep! te zien. Briefgeheim is binnenkort ook te zien in Canada, op het Sprockets Toronto International Film Festival for Children.

De kinderfilm van regisseur Simone van Dusseldorp behaalde in Nederland vorig jaar de status van Gouden Film. Hij is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw en gaat over de 11-jarige Eva, die van huis wegloopt om haar ruziemakende ouders te ontlopen. Op een zolder vindt ze een geheime brief.

[Upd] Japan: Tsunami na zware aardbeving

In het noordoostelijk kustgebied van Japan heeft zich vrijdag een zware aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter.

Er werd onmiddellijk een tsunami-waarschuwing afgegeven. De Japanse televisie bracht beelden van zware schade door een enorme vloedgolf in het noorden van de archipel.

Update 09.17 uur
Inmiddels is bekend geworden dat er zware schade aangericht is door een tsunami. Volgens de Japanse meteorologische dienst had de beving een kracht van 8,9 op de schaal van Richter. Er werd melding gemaakt van veel gewonden. Op de Japanse tv was te zien hoe boten, auto's, trucks en zelfs hele gebouwen door een 4 meter hoge vloedgolf werden weggespoeld. Ook elders in het gebied werd zware schade gemeld.

De beving werd gevolgd door een serie naschokken, waarvan er één een kracht van 7,4 op de schaal van Richter had.

Het Pacific Tsunami Warning Center in Hawaï liet na de beving een tsunami-waarschuwing uitgaan voor niet alleen Japan, maar ook voor Rusland. Voor Hawaï zelf en voor Guam, Taiwan, de Filipijnen en Indonesië werd een verhoogde staat van paraatheid geadviseerd.

De beving deed zich voor op een diepte van 10 kilometer op ongeveer 125 kilometer uit de oostkust van de Japanse archipel, een kleine 400 kilometer ten noordoosten van Tokio. In de hoofdstad schudden gebouwen op hun grondvesten. Inwoners renden in paniek de straat op. De luchthaven van Tokio is gesloten; het treinverkeer ligt stil.

In het gebied hebben zich de laatste tijd meerdere bevingen voorgedaan, waaronder woensdag een met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter.

Preud'homme: "Dit is niet iets wat je elke dag gebeurt"

Michel Preud'homme moest zich na afloop van het Europa League-duel tussen FC Twente en Zenit Sint-Petersburg even in de ogen wrijven. Na een mooie avond in de Grolsch Veste stond 3-0 op het scorebord door twee kopdoelpunten van Luuk de Jong, terwijl Denny Landzaat tussendoor ook nog een duit in het zakje deed.

"Dit is niet iets wat elke dag gebeurt. Een geweldige uitslag tegen een grote tegenstander", aldus Preud'homme tegenover het Algemeen Dagblad.

Vooraf zei de Belg dat FC Twente een perfecte wedstrijd moest spelen om een kans te maken. "Ik blijf achter mijn woorden staan. Zenit is een schitterende ploeg, dat hebben we vanavond bij vlagen kunnen zien. Op sommige momenten zat het mee voor ons, maar geluk? Nee, als je keeper vier prachtige reddingen verricht is dat geen geluk, maar kwaliteit."

Vooral na de rust speelde FC Twente zoals Preud'homme dat wilde zien. "In de eerste fase hebben we de tegenstander nog wat te veel ruimte gegeven. Onze openingstreffer was toch een soort van breekpunt. Misschien was 3-0 gezien het spelbeeld iets te veel van het goede. Maar ik vond onze zege zonder meer verdiend."

Rosenthal: Niet betaald voor vrijlating

Nederland heeft niet betaald en geen beloften of toezeggingen gedaan voor de vrijlating van de drie Nederlandse militairen door Libië. Dat zei Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) in een reactie op Radio 1. "Toezeggingen, geld beloften, het is niet aan de orde geweest."

Minister van Defensie Hans Hillen noemde de vrijlating van de inzittenden van een Nederlandse marinehelikopter een onderdeel van een charmeoffensief van de Libische leider Moammar Gadhafi. Wat Libië in ruil voor de vrijlating krijgt, wilde Hillen niet zeggen. "Ze hebben in elk geval de helikopter. Als dat hun oorlogsbuit is, so be it."

Rosenthal en Hillen beloofden begin volgende week de Tweede Kamer in te lichten met een brief over de kwestie van de gevangengenomen militairen. Tot die tijd willen ze nog niet zeggen wat de marine bewoog de spoedevacuatie een kleine twee weken geleden op touw te zetten. Er was veel kritiek op de uitvoering van de evacuatie.


Uri heeft geen geld betaald voor vrijlating militairen (Foto: Novum)

[NBA] Miami verrast Lakers

Miami Heat heeft in eigen huis de Los Angeles Lakers met 94-88 verslagen. Voor Miami was het de eerste overwinning na vijf nederlagen.

De grote vedetten bij Miami Chris Bosh, Dwyane Wade en LeBron James waren weer op schot. Het trio was samen goed voor 63 punten. Sterspelers Kobe Bryant en Pau Gasol van de Lakers maakten respectievelijk 24 en 20 punten.

"Wat een heerlijke wedstrijd om weer in vorm te komen. We moesten ervoor vechten, vooral aan het einde,” aldus Wade die in de slotfase van de wedstrijd middels een aantal belangrijke punten beslissend was.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Miami LA Lakers 94-88
Dallas New York 127-109
Phoenix Denver 97-116

De Boer: "Soms wil die bal er domweg niet in"

Ajax kreeg gisteravond een lesje in effectiviteit van Spartak Moskou. De Russen stonden 90 minuten lang onder de druk, maar scoorden wel: 0-1.

Siem de Jong stond in de spits, maar wist evenals de rest van de ploeg maar niet te scoren tegen de sterk keepende Andriy Dykan. Mounir El Hamdaoui werd om die reden node gemist. "Op sommige momenten hadden we hem vandaag best kunnen gebruiken", erkende Frank de Boer na afloop. "Maar nogmaals, we hebben ook de beste wedstrijd onder mijn leiding gevoetbald."

"Ik ben tevreden over Siem", vervolgt de trainer. "De bal wilde er gewoon niet in. Achteraf gezien is het altijd makkelijk praten. Dan kan je zeggen dat we een spits misten. Maar volgens mij heeft niet alleen Siem mogelijkheden gehad. Demy de Zeeuw had ook kunnen scoren. En hij was niet de enige."

Spartak Moskou kwam in negentig minuten slechts tot drie doelpogingen. Dat was voldoende voor een prima treffer van spelmaker Alex, die na een klein uur spelen raak schoot. Ajax kwam tot twintig doelpogingen. De Boer: "En ik heb twaalf kansen geteld. Normaal gesproken is dat voldoende voor de zege maar soms niet. Ik kan me herinneren dat ik op die manier ook eens als voetballer van Ajax in de Meer van FC Twente heb verloren. Soms wil die bal er domweg niet in."

Raiden ook in Mortal Kombat

Een echte donderslag bij heldere hemel is het niet, maar nu is het dan toch bevestigd: Raiden is natuurlijk speelbaar in Mortal Kombat. De dondergod die onze aarde beschermt tegen Shao Kahn en de zijne zal zelf ook in de ring stappen om te laten zien dat hij niet alleen delegeert, maar ook meevecht.

De makers bij NetherRealm hebben altijd gezegd dat ze met dit deel een reboot van de serie wilden maken. Met de aankondiging van Raiden zijn alle speelbare personages uit het eerste deel weer aanwezig en ondertussen zijn deel twee en drie ook goed onderweg om alle vechters weer aan te laten schuiven. Of er nog meer personages worden aangekondigd is onduidelijk. Wie zou jij nog toegevoegd willen zien?

Mortal Kombat komt 21 april uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

Haase onderuit in Indian Wells

Robin Haase is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van het ATP-toernooi van Indian Wells. De Haagse tennisser moest in de openingsronde na een ruim twee uur durende strijd zijn meerdere erkennen in de Duitse routinier Rainer Schüttler: 7-6 (4) 7-5.

De 34-jarige Schüttler was ooit de nummer vijf van de wereld, maar is de laatste jaren afgezakt naar plaats 83. Haase bezet de 56e positie. Hij was afgelopen weekeinde nog de held van Nederland in de Daviscup door tegen Oekraïne in een heroïsche vijfsetter het beslissende punt binnen te slaan.

Thiemo de Bakker kan revanche nemen op de Duitse tennissers. Hij stuit in de eerste ronde op Benjamin Becker.

Oranjes vertrokken uit Golfregio

Koningin Beatrix is vrijdagmorgen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima vertrokken uit Qatar na een historisch staatsbezoek, dat de vorstin als 'zeer indrukwekkend' en als 'een feest' heeft ervaren. Het was de eerste keer dat een Nederlands staatshoofd in de Golfregio op staatsbezoek kwam.

Dat Qatar daarvoor werd uitgekozen heeft te maken met de brugfunctie die het steenrijke maar kleine emiraat heeft tussen Europa en Azië, aldus staatssecretaris Ben Knapen.

Oranjes vertrokken uit Golfregio
Oranjes vertrokken uit Golfregio (Foto: ANP)

VN: 250.000 vluchtelingen uit Libië

Meer dan 250.000 mensen zijn uit Libië gevlucht naar buurlanden sinds de onrust er half februari begon, meldden de Verenigde Naties donderdag.

Van de vluchtelingen zijn er 137.400 de grens overgegaan naar Tunesië. Tegelijk zijn 107.500 mensen uitgeweken naar Egypte en 5400 naar Algerijë. Naar het zuidelijke buurland Niger zijn 2200 mensen gevlucht, zei de VN-coördinator van de humanitaire hulp.

Bij de grenzen hebben vele mensen zich verzameld in kampen. In Coucha bij de Tunesische grens delen het Wereldvoedselprogramma van de VN en het Rode Kruis maaltijden uit. De hulpverleners hebben dringend behoefte aan medische artikelen en verplegers voor gewonde burgers.

VN: 250.000 vluchtelingen uit Libië
VN: 250.000 vluchtelingen uit Libië (Foto: ANP)

Kabinet verheugd met vrijlating militairen

Premier Mark Rutte is blij dat de drie Nederlandse militairen zijn vrijgelaten. "Het is prachtig nieuws. Allereerst voor de betrokkenen zelf. Maar ook voor hun dierbaren", stelde hij in de nacht van donderdag op vrijdag in een eerste reactie.

"Na een periode van onzekerheid hebben we nu de duidelijkheid waarop we hoopten en waaraan hard is gewerkt", aldus Rutte. Hij bedankt iedereen die zich heeft ingespannen voor dit resultaat. Hij wil die dankbaarheid vrijdag persoonlijk overbrengen aan zijn collega's van Griekenland en Malta, die ook een rol hebben gespeeld bij de vrijlating van de Nederlanders.

Minister Hans Hillen van Defensie is 'zeer verheugd'. "Wat een prachtig nieuws. Onze mensen zijn veilig", stelde hij in de nacht van donderdag op vrijdag in een eerste reactie.

"Wat deze drie militairen hebben meegemaakt, is niet niks. Militairen worden getraind op dit soort situaties. De bemanning van de Lynx-helikopter was zeer ervaren. Maar als oefenscenario’s werkelijkheid worden, is dat natuurlijk zeer ingrijpend", stelt de bewindsman. Volgens hem zijn de drie goed en correct behandeld.

Hillen spreekt ook zijn dank uit aan de Nederlandse bevolking. "We hebben veel steunbetuigingen gekregen. Dat doet goed. Dat geeft steun."

Minister Uri Rosenthal is erg blij met de vrijlating van de drie militairen, meldde hij vrijdag in een eerste reactie. Net als premier Mark Rutte noemt hij de gebeurtenis prachtig nieuws, 'omdat het de onzekerheid voor de betrokkenen en familie weghaalt'. "Er is erg hard aan gewerkt. En ik vind het hier gepast om de collega's van Malta en Griekenland te bedanken Ik zal die dank vrijdag persoonlijk aan hen overbrengen."

Rosenthal ontmoet zijn collega's van andere EU-landen vrijdag bij informeel EU-beraad.

Deel stemmen Flevoland herteld

Een deel van de stemmen van de Provinciale Statenverkiezingen in Flevoland wordt herteld. Dat heeft de provincie Flevoland donderdagavond besloten. Het gaat om de stemmen die in 40 van de 199 stembureaus zijn uitgebracht. Van deze 40 zitten er 37 in Almere.

Bij deze stembureaus werden onverklaarbare afwijkingen geconstateerd, zo stelde de commissie geloofsbrieven na onderzoek. De stemmen worden opnieuw geteld, nadat de VVD-fractie om een algehele hertelling had gevraagd.

De fractie wilde de hertelling nadat er een verschil van tachtig tussen het aantal ingenomen stemkaarten en het aantal stemmen dat is uitgebracht bleek te zitten. De tachtig stemmen zouden er volgens de partij toe kunnen leiden dat het een zetel erbij krijgt.

De provincie begint direct met de voorbereidingen voor de organisatie van de hertelling. Het streven is dit binnen maximaal twee weken voor elkaar te krijgen.

A1 dicht na schietpartij

Snelweg A1 bij Muiden is vrijdagochtend gesloten na een nachtelijke schietpartij. De politie heeft de weg tussen Amsterdam en Amersfoort in beide richtingen afgesloten voor onderzoek en de verwachting is dat dat nog tot rond 09.00 uur duurt, meldt de VerkeersInformatieDienst.

De afsluiting tijdens de ochtendspits zorgt voor flinke files. Op de A1 stond tussen Bussum en Muiderberg rond 07.00 uur 5 kilometer file. Op de A6 tussen Almere en Muiderberg staat door de afsluiting 9 kilometer file. Het verkeer wordt omgeleid via Utrecht.

De politie was niet direct bereikbaar voor een toelichting. Volgens de NOS is er een gewonde afgevoerd per ambulance. Drie mensen zouden zijn aangehouden, een vierde verdachte is nog voortvluchtig.

Vecht tegen het kwaad in Transformers: Dark of the Moon

High Moon Studios heeft een trailer vrijgegeven van Transformers: Dark of the Moon. Hierin vertelt Optimus Prime niet alleen waarom ze vechten, maar laat hij ook een stukje gameplay zien. Het spel zal een proloog worden op de gelijknamige film van Michael Bay.

In het spel zullen de Transformers verschillende modi hebben, waaronder een robot, een voertuig, een zwaar bewapend voertuig en 'stealth force'. Online multiplayer is ook aanwezig, waarin je met de hoofdpersonages elkaar te lijf kan gaan. Welke soorten online-modi er zijn is nog niet bevestigd.

Transformers: Dark of the Moon wordt 14 juni, tegelijk met de film van Michael Bay, verwacht en zal uitkomen op PlayStation 3 en Xbox 360. Behaviour Interactive maakt nog aparte versies voor de Wii, DS and 3DS.

Van Persie fit voor FA Cup-topper tegen United

Robin van Persie kan komend weekeinde in actie komen voor Arsenal. De spits is na zijn bliksemsnelle rentree helemaal fit.

Van Persie maakte dinsdag verrassend zijn opwachting in het Champions League-duel met Barcelona. Dit ondanks het feit dat Arsène Wenger geen rekening hield met de snelle terugkeer van de Nederlander, die echter niet lang kon genieten. In de tweede helft pakte hij bij een stand van 1-1 een discutabele tweede gele kaart, waarna Barça uitliep naar een 3-1 zege.

Het fysiek malheur van de Oranje-international lijkt achter hem te liggen. Wenger kan derhalve ook in het FA Cup-duel met Manchester United een beroep doen op Van Persie. Wenger vertelde dat de spits geen terugslag heeft van zijn optreden in Camp Nou. "Hij is zaterdag beschikbaar", aldus de manager in de Engelse media.

Cesc Fabregas, die dinsdag evenmin het einde van de wedstrijd haalde, is niet inzetbaar. "Hij heeft weer last van zijn hamstrings en is er misschien de komende twee wedstrijden niet bij. Hij is flink teleurgesteld, omdat het een probleem aan het worden is de hamstringklachten achter zich te laten." Wenger kampt met de nodige hoofdbrekens in de aanloop naar de topper in de FA Cup. Behalve Fabregas ontbreken Theo Walcott, Thomas Vermaelen en Alexandre Song.

N.E.C. vreest niet voor vertrek Vleminckx

Björn Vleminckx staat naar verluidt in de belangstelling van clubs uit Rusland. N.E.C. Nijmegen is niet erg onder de indruk.

De transfermarkt in Rusland is nog open, waardoor een transfer nog kan plaatsvinden. N.E.C. gelooft echter niet dat het zo'n vaart zal lopen en maakt zich geen zorgen over een snel vertrek van Vleminckx. Lokomotiv Moskou is het meest concreet voor de Belgische topschutter.

In Nijmegen vreest men niet voor een vertrek van Vleminckx, maar over een half jaar liggen de zaken anders. "Er is geen direct contact geweest, dus we gaan ervan uit dat Björn hier het seizoen gewoon afmaakt", zei technisch directeur Carlos Aalbers tegen Omroep Gelderland.

Een afscheid van Vleminckx tekent zich wel af. "Er zijn wel veel clubs in diverse Europese landen geïnteresseerd in hem voor de zomer. Dus dan zien we wel weer verder", aldus Aalbers. Vleminckx is de huidige topscorer van de Eredivisie met achttien doelpunten.

[Upd] Nederlandse militairen weg uit Libië

Het vertrek van de drie Nederlandse militairen uit Libië is vertraagd. Het Griekse vliegtuig dat de drie zou meenemen, staat nog steeds te wachten op het vliegveld van de Libische hoofdstad Tripoli, meldde een verslaggever van de Arabische nieuwszender Al Jazeera vanaf de luchthaven.

Het Griekse militaire vliegtuig moet ook circa vijftien Grieken meenemen. Deze passagiers waren al aan boord gegaan. Ze zijn inmiddels weer uit het vliegtuig gehaald en blijven overnachten, meldde de journalist via Twitter.

Volgens de verslaggever van Al Jazeera heeft Libië op de valreep nieuwe eisen gesteld. De Nederlandse topdiplomaat Ed Kronenburg is volgens hem opnieuw in contact met de Libische onderhandelaars. Zoon Saif Al Islam van de Libische leider Moammar Gadhafi zou gezegd hebben dat het toestel nu in de ochtend zal vertrekken.

Update 04.26 uur
De drie militairen die ruim twaalf dagen in Libië werden vastgehouden, zijn vrij. Ze hebben het land in de nacht van donderdag op vrijdag veilig verlaten.

Een Grieks militair toestel, dat hen heeft opgehaald in de Libische hoofdstad Tripoli, brengt hen nu naar Athene. Daar zullen ze in de loop van de nacht aankomen. Dat heeft een woordvoerder van het Ministerie van Defensie gezegd.

Gevangene VS geëxecuteerd

Een Amerikaan die in 1994 een roofoverval op een winkel pleegde en daarbij de eigenaar van de zaak om het leven bracht is donderdag terechtgesteld. De man, de 37-jarige Johnnie Baston, werd met pentobarbital geëxecuteerd. Het was de eerste keer dat de staat Ohio het middel gebruikte om de doodstraf te voltrekken.

Johnnie Baston schoot in 1994 een Zuid-Koreaanse immigrant in het achterhoofd bij een roofoverval. Baston heeft altijd volgehouden niet te hebben geschoten, maar slechts aanwezig te zijn geweest.

Vorige week werd een gratieverzoek van Baston afgewezen door de gouverneur van Ohio, waarmee Baston geen verdere beroepsmogelijkheden meer had. Het unieke aan deze zaak is dat de familie van het slachtoffer niet wilde dat Baston geëxecuteerd zou worden. Zij wilden dat Baston een levenslange gevangenisstraf zou krijgen.

In 2009 probeerde de staat Ohio al eens een executie te voltrekken door middel van een dodelijke injectie. Deze poging werd echter gestaakt nadat achttien keer mis was geprikt. De veroordeelde bij wie dit zich voordeed is Romell Broom. Hij en zijn advocaat proberen te bewerkstelligen dat het bij deze achttien pogingen blijft, om hem 'ongrondwettige wreedheid' te besparen. Broom is veroordeeld voor het ontvoeren, verkrachten en vermoorden van een 14-jarig meisje.

Kamer voor openbaar maken berispte artsen

Patiënten kunnen in de toekomst achterhalen of de arts die hen behandelt in de afgelopen vijf jaar tegen een berisping is aangelopen. Een Kamermeerderheid schaarde zich donderdag achter een wetsvoorstel van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) om berispingen in het zogeheten BIG-register te vermelden.

Artsen die de fout ingaan kunnen een waarschuwing, een berisping of een schorsing krijgen. De schorsing is nu al openbaar, maar de berisping nog niet. Schippers vindt dat niet meer van deze tijd. De waarschuwing blijft buiten het register.

Met de nieuwe wet kunnen patiënten voortaan ook nagaan welke artsen zijn berispt. Schippers kondigde al eerder aan dat het register ook eenvoudiger toegankelijk moet worden. De Kamer stemt dinsdag over het wetsvoorstel.

De minister wil het liefst een zwarte lijst van artsen die de fout in zijn gegaan in samenwerking met andere landen. "Wij willen een zwarte lijst, maar dat geldt niet voor alle andere landen. Tot nu toe hebben we geprobeerd tot een gezamenlijke Europese zwarte lijst te komen, maar Duitsland heeft bijvoorbeeld niet eens zo'n lijst. Ik blijf het proberen, maar ik kijk ook of er een tussenweg is door met de voorhoede vast aan het werk te gaan", zo lichtte Schippers toe.

Recent ontstond onder meer ophef over een Nederlandse vaatchirurg die in Schotland aan de slag ging omdat hij in Nederland bij twee ziekenhuizen was ontslagen. Een neuroloog die niet meer in Nederland mocht werken, ging in Duitsland aan de slag.

Recordomzet voor zevende Harry Potter-film

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 heeft het meeste geld opgeleverd van de zeven films die tot nu toe zijn verschenen over de tovenaarsleerling. De film die vorig jaar in de bioscopen draaide heeft wereldwijd 657,24 miljoen dollar winst opgeleverd. Dat meldt filmmaatschappij Warner Bros.

Tot het verschijnen van de zevende Potter-film was de eerste film uit de reeks financieel het succesvolst. Harry Potter and the Sorcerer's Stone uit 2001 bracht 657 miljoen dollar in het laatje.

Het zevende deel van de Potter-film kostte ongeveer 250 miljoen dollar om te maken. De eerste Potter-film was goedkoper, die productie kostte 125 miljoen dollar. De laatste film uit de reeks, Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2, draait vanaf juli in de Nederlandse bioscopen.

De filmgoudmijn is gebaseerd op de boeken van J.K.Rowling. De serie is met een omzet van ruim zes miljard dollar de lucratiefste filmreeks aller tijden.


Recordomzet voor zevende Harry Potter-film (Foto: Novum)

Engelse twist over winst bij Londen 2012

Het Brits Olympisch Comité (BOA) kan het met de organisatoren van de Olympische Spelen van Londen 2012 niet eens worden over de verdeling van de winst. Het BOA heeft de zaak donderdag bij het sporttribunaal in Lausanne (CAS) neergelegd. "We zoeken een snel, bindend en rechtvaardig eindoordeel in deze kwestie", liet een woordvoerder van BOA weten.

BOA-directeur Andy Hunt liet vorige week weten dat er voor de Britse sportploeg een flinke verlaging van het budget dreigt. Dat zou de voorbereiding op Londen 2012 behoorlijk kunnen schaden. BOA krijgt geen overheidsgeld en is volledig afhankelijk van sponsors en andere commerciële activiteiten.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) stemde gisteren in met een bemiddelingspoging. Het CAS in Lausanne mag nu het vonnis vellen in deze voor de Engelsen nogal pijnlijke controverse.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.