Zeker 100 doden bij vliegtuigongeluk Madrid

Zeker honderd mensen zijn vanmiddag om het leven gekomen door het vliegtuigongeluk op de Madrileense luchthaven Barajas. Dat maakten Spaanse gezondheidsautoriteiten bekend.

In totaal waren 173 mensen aan boord. Een bron van de reddingsdiensten meldde eerder dat slechts 25 mensen de ramp overleefden. Volgens de Spaanse televisiezender TeleMadrid zijn inmiddels de stoffelijke overschotten van tachtig mensen geborgen.

Het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Spanair, vlucht JK 5022, zou naar Las Palmas op Gran Canaria vliegen. Op televisiebeelden was te zien dat dikke rook opsteeg op de plaats van het ongeluk, dat gebeurde toen het toestel van het type McDonnell Douglas tijdens de start niet van de landingsbaan kwam.

Waarschijnlijk is één van de motoren vlak voor het opstijgen in brand gevlogen, waarna het vuur zich snel uitbreidde. Al het vliegverkeer op Barajas is stilgelegd. Blushelikopters zijn ingezet om het vuur te doven. De rookwolken waren tot in het centrum van de Spaanse hoofdstad te zien.

Spanair is een dochteronderneming van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Het is de tweede Spaanse vliegmaatschappij in grootte na Iberia. Sinds de oprichting in 1986 heeft Spanair meer dan 104 miljoen passagiers op Europese bestemmingen vervoerd.