Palestijnen herdenken 'de catastrofe' van 1948

Met jankende sirenes hebben de Palestijnen vandaag 'de catastrofe' ofwel het verlies van hun vaderland in 1948 herdacht. Met demonstraties en marsen op de Westelijke Jordaanoever en op de Gazastrook werd het verdrijven van 760.000 Palestijnen door joodse militairen herdacht.

Activisten willen 21.915 zwarte ballonnen oplaten, een voor elke dag dat de Palestijnse vluchtelingen niet naar hun huizen konden terugkeren. Ze willen daarmee de lucht zwart kleuren wanneer de Amerikaanse president Bush het Israëlische parlement toespreekt. Andere demonstranten toonden echte en symbolische sleutels van huizen die ze in 1948 moesten opgeven.

''In dit goede en geliefde land wonen twee volken. Een viert zijn onafhankelijkheid en het andere treurt tijdens de herdenking van zijn Naqba'', stelde de Palestijnse president Mahmoud Abbas vandaag in een televisietoespraak. Israël vierde woensdag het feit dat joodse nationalisten zestig jaar geleden in het toenmalige Britse mandaatgebied Palestina de onafhankelijkheid uitriepen.