'Kamer wil aanpak 'ziekmakende' balansventilatie'

Op energiezuinige balansventilatie moet een verbod komen en de bouwsector moeten worden aangepakt. Dat vindt de Tweede Kamer, schrijft het AD maandag naar aanleiding van een uitzending van Zembla zondagavond.

Honderden bewoners van de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst zijn chronisch ziek geworden, berichtte het televisieprogramma. Ze hebben last van terugkerende long- en oogontstekingen en astma. Baby's en kinderen hebben last van benauwdheid, kortademigheid en hebben soms extra beademing nodig.

PvdA, VVD en GroenLinks willen dat het ventilatiesysteem niet langer wordt ingebouwd. Bij het systeem wordt automatisch verse lucht naar binnen gezogen, maar ramen kunnen doorgaans in veel huizen niet open. De VVD is stelliger en eist een verbod. CDA en SP zijn van mening dat het systeem deugt, maar stellen dat bouwbedrijven slecht werk hebben afgeleverd. SP-Kamerlid Paulus Jansen zegt dat bouwers 'kleinere kanaaltjes'aanleggen omdat dit goedkoper is'. "Of ze sluiten de afvoer op een verkeerde plek af, zodat het gaat tochten en bewoners het gat afplakken, wat ook niet goed is."

Elco Brinkman van brancheorganisatie Bouwend Nederland zegt dat het systeem gebruikt wordt om te voldoen aan strengere energie-eisen. Een onderzoek naar de gezondheidsrisico's zou nooit zijn gedaan, hoewel Zembla een hoogleraar aan het woord laat die dit heeft uitgevoerd. Brinkman pleit ervoor de eisen te versoepelen. In plaats daarvan moeten oude huizen beter geïsoleerd worden. De hoogleraar adviseert bewoners van panden met balansventilatie te verhuizen.

Nederland telt zo'n vierhonderdduizend huishoudens met balansventilatie. Vorig jaar werd al bekend dat veel gezinnen ziek worden van deze ventilatie.