Beelden van rellende illegalen in de VS, marine eindelijk ingezet
Zo’n 700 mariniers zijn onderweg naar Los Angeles om de Nationale Garde te versterken bij het onder controle houden van de aanhoudende protesten tegen federale immigratieraids. Er waren al zo’n 300 leden van de Garde aanwezig. De troepen komen van een basis in Twentynine Palms, zo bevestigde minister van Defensie Pete Hegseth. President Trump had eerder al 2.000 militairen toegezegd, tot ongenoegen van gouverneur Gavin Newsom van Californië, die sprak van een onnodig provocerende actie.
De protesten braken vrijdag uit na invallen van immigratiediensten op drie plekken in Los Angeles. Daarbij werden tientallen mensen opgepakt. Newsom noemde de acties “chaotisch” en beschuldigde de federale overheid ervan arrestatiequota na te jagen. De sfeer in de stad is sindsdien gespannen, met dagelijks demonstraties en een zwaarbewapende politieaanwezigheid.
De politieke spanningen namen verder toe toen Tom Homan, Trumps immigratieadviseur, Newsom en burgemeester Karen Bass met arrestatie bedreigde als ze de inzet van de troepen zouden tegenhouden. Newsom reageerde fel met: “Tom, arresteer me maar.” Trump schaarde zich volledig achter Homan, waarop Newsom het federale optreden een “duidelijke stap richting autoritair bestuur” noemde.
De staat Californië spande intussen een rechtszaak aan tegen de federale regering. Newsom en procureur-generaal Rob Bonta eisen dat de inzet van de Nationale Garde onwettig wordt verklaard. Ze stellen dat Trump en Hegseth hun bevoegdheden overschrijden en dat de staat geen toestemming heeft gegeven voor deze actie.
Afgelopen weekend werden zeker 56 mensen gearresteerd toen demonstranten het centrum niet wilden verlaten. Sommigen liepen de snelweg 101 op; anderen staken Waymo-zelfrijdende auto's in brand. Vijf voertuigen gingen volledig in vlammen op, waarop het bedrijf zijn diensten in het centrum van de stad heeft stilgelegd.
Volgens ooggetuige Pau Castro, aanwezig bij een protest in Little Tokyo, begon alles vreedzaam. Tot een confrontatie met de politie uitmondde in een paniekerige vlucht, traangas en een stormloop. Castro vertelde dat vuurwerk en waterballonnen de situatie verergerden, waarna agenten het bevel tot ontruiming gaven en met geweld ingrepen.
Beelden vanuit een politiehelikopter tonen hoe een linie agenten in oproeruitrusting oprukt, met knipperende politielichten achter hen. Ze zetten traangas en zogenoemde flashbangs in om de groep uiteen te drijven. Een verslaggever van NBC raakte opgesloten in een gebouw terwijl buiten demonstranten in paniek wegrenden.
De Australische premier Anthony Albanese reageerde boos op videobeelden waarin journaliste Lauren Tomasi wordt geraakt door een rubberen kogel. Tomasi was duidelijk herkenbaar als pers, sprak in een microfoon en werd desondanks beschoten. Albanese noemde het “onaanvaardbaar” en liet weten dat zijn regering het incident al bij de Amerikaanse autoriteiten heeft aangekaart.
Inwoners van het centrum van Los Angeles zeggen zich nauwelijks nog veilig te voelen. De 36-jarige Derek Mazzeo hoorde de hele nacht explosies terwijl hij in zijn appartement zat. Hij omschrijft het als de heftigste nacht sinds de protesten begonnen. “Alles trilde. Ik kon niet slapen van de knallen.” Zijn woorden vatten de situatie in het hart van de stad kernachtig samen: gespannen, onvoorspelbaar en nog lang niet voorbij.