Voor Beter OV: “Bonden én NS schuldig aan stakingsdrift”
Het dinsdag opnieuw platleggen van het NS-treinverkeer in het hele land gaat ver voorbij de grens van het redelijke, en valt zowel de vakbonden FNV, CNV en VVMC als de NS-directie aan te rekenen. Dat stelt reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV.
Voor Beter OV is weliswaar geen partner in het overleg tussen NS en vakbonden, maar heeft een belang bij het niet uit de hand llaten open van de beloning van het personeel. Immers, linksom (door tariefstijging) of rechtsom (door slechtere service en uitgedund aanbod) draait de treinreiziger op voor de financiële gevolgen van te royale arbeidsvoorwaarden voor het personeel.
De belangrijkste eis van de vakbonden is een hogere loonstijging dan de door de NS geboden 2,55%. Ondanks dat de NS financieel in zwaar weer verkeert, hebben de bonden een stevige looneis op tafel gelegd. Voor Beter OV vindt die looneis onterecht: belastingmaatregelen maken dat werknemers netto meer overhouden, en dus komt het totaal van deze som uit op ongeveer 3% erbij. De verwachte inflatie voor 2025 is 3,2%. Dus voor een marginaal verschil van 0,2% ligt het treinverkeer dagenlang plat… Daarnaast was de uitkomst van het vorige CAO-akkoord een loonstijging die de inflatie ver te boven ging.
Ook wordt door de bonden geschermd met een vermeend te hoge werkdruk. Dat valt door de bonden echter niet uit te leggen. Allereerst voldoen de werkroosters aan de wettelijke eisen en wordt daarvoor ook een gepaste onregelmatigheidstoeslag uitbetaald. Maar daarnaast is het volslagen onduidelijk, hoe hoog de werkdruk is voor de grootste groep NS-personeel, namelijk de conducteurs. Metingen hoe vaak conducteurs kaartcontroles uitvoeren, worden sinds jaar en dag door de bonden tegengehouden. Het gevolg is dat een groot deel van de conducteurs veel te weinig controle- en servicerondes doet. Kortom, de stelling dat de werkdruk te hoog is, mist elke grondslag, vindt Voor beter OV.
Dat “regionale” stakingen kunnen leiden tot het platleggen van het treinverkeer in het hele land, wordt veroorzaakt doordat de NS-top akkoord blijft gaan met veel te ingewikkelde personeelsroosters. Hierdoor kan bij wijze van spreken een "regionaal" stakende treinmachinist wiens dienst begint in Vlissingen ervoor zorgen dat een trein tussen Zwolle en Groningen niet kan rijden. De NS-top weigert hardnekkig deze systeemfout te herstellen.
Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “Uitsluitend doordat de reiziger een gemakkelijke stakingsprooi is, kunnen de bonden een absoluut royale CAO afdwingen. De bonden houden elkaar trouwens in een houdgreep. Ze zijn allemaal bang dat een wat meer toegeeflijke, redelijke houding naar de NS-top betekent dat hun leden overstappen naar de concullega’s van een andere vakbond. De reiziger is de dupe van de hieruit voortvloeiende extreme acties. De NS-directie mist ruggengraat om binnen het bedrijf orde op zaken te stellen. De ellende stopt als de NS-top:
1. De rug recht houdt en niet toegeeft, de langste adem wint;
2. Het systeem zo inricht dat een "regionale" staking geen landelijk effect meer kan hebben;
3. Aan vakbonden, politiek en reiziger duidelijk maakt dat het personeel ten opzichte van wat verder in ons land gangbaar is een goudgerande luxe-cao heeft.”