Experts: Rusland kan vernietigde bommenwerpers niet vervangen
Volgens westerse luchtvaartexperts zal Rusland vele jaren nodig hebben om de strategische straaljagers te vervangen die beschadigd zijn geraakt door een uitgekiende Oekraïense droneaanval. Deze verliezen "zullen een zware druk leggen op het Russische leger die al op volle capaciteit opereerde", aldus Justin Bronk, luchtvaartexpert bij de in Londen gevestigde denktank Rusi.
Een krappe week geleden lanceerde Oekraïne met succes een spectaculaire aanval op Russische langeafstandsbommenwerpers – sommige duizenden kilometers over de grens. Satellietbeelden van vliegvelden in Siberië en het Russische Hoge Noorden tonen aanzienlijke schade, met meerdere volledig uitgebrande vliegtuigen.
Er zijn tegenstrijdige berichten over het totale aantal vliegtuigen dat vernietigd of beschadigd is door de Oekraïense geheime operatie 'Spider Web'. Volgens Amerikaanse schattingen zijn er tot wel twintig gevechtsvliegtuigen geraakt – ongeveer de helft van het aantal dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky meldde. Ongeveer tien vliegtuigen zijn totaal vernietigd, aldus twee Amerikaanse functionarissen. De Russische regering ontkende donderdag dat er vliegtuigen waren vernietigd en verklaarde dat de schade aan de toestellen werd hersteld. Russische militaire bloggers melden echter verliezen of ernstige schade aan ongeveer twaalf vliegtuigen en beschuldigen commandanten van nalatigheid.
Het is niet waarschijnlijk dat de toegebrachte schade de nucleaire capaciteiten van het Russische leger ernstige gevolgen oor Rusland zullen hebben. Deze capaciteiten bestaan, zo leggen experts uit, voornamelijk uit raketten die vanaf de grond en vanaf onderzeeërs worden afgevuurd. De getroffen bommenwerpers maakten echter deel uit van een langeafstandsvloot die Rusland gedurende de oorlog gebruikt om conventionele raketten op Oekraïense doelen af te vuren, legde Bronk uit. Dezelfde vloot voert ook regelmatig patrouilles uit in het Noordpoolgebied, de Noord-Atlantische Oceaan en de noordelijke Stille Oceaan om westerse tegenstanders af te schrikken.
Het vervangen van de vliegtuigen stelt Rusland nu voor een uitdaging. Veel toestellen dateren uit de Sovjettijd en de productie ervan is al tientallen jaren stopgezet, aldus de Londense luchtvaartexpert Douglas Barrie. De bestaande vliegtuigen zijn in de loop der jaren gemoderniseerd, waardoor een identieke nieuwbouw zeer onwaarschijnlijk is.
Expert Bronk uitte zijn scepsis over de kansen van Moskou om de bouw van nieuwe bommenwerpers te versnellen. "Rusland zal de komende vijf jaar zelfs moeite hebben om het programma uit te voeren, laat staan om het te versnellen." Hij zei dat dit te wijten is aan budgettaire beperkingen en beperkingen voor de industrie als gevolg van sancties.
Hans Kristensen van de Federation of American Scientists (FAS) is het daarmee eens. Hoewel het logisch zou zijn als Rusland de plannen voor een volgende generatie bommenwerpers zou versnellen, zei hij dat de capaciteit mogelijk te wensen overlaat. Rusland kampt met vertragingen bij verschillende andere grote defensieprojecten, waaronder de nieuwe intercontinentale ballistische raket Sarmat.