'Bromance' is over, Musk is welkom in Rusland en Trump wil van zijn rode Tesla af

Er is een breuk ontstaan tussen de Amerikaanse president Trump en zijn voormalige adviseur, miljardair Musk. De reden hiervoor is de geplande belastingwet van de Amerikaanse overheid. De aandelen van Tesla zijn in waarde gedaald.

Update 20.25 uur: Trump vertelde vrijdag aan nieuwszender CNN dat hij geen behoefte heeft aan een gesprek met Musk. "Nee, ik ga voorlopig niet met hem praten, maar ik wens hem het beste", zei hij volgens de zender. "Ik denk niet eens aan Elon. Hij heeft een probleem. Die arme man zit in de problemen." Trump wil volgens The Wall Street Journal zijn rode Tesla verkopen of zelfs weggeven.

Ook in Rusland is er aandacht voor de verbroken bromance. Zo reageerde de nationalistische senator Dmitri Rogozin op X met een grapje dat Musk ‘niet boos’ moest zijn. Rogozin was ooit het hoofd van het Russische ruimtevaartprogramma. "Als je problemen hebt die in de VS niet op te lossen zijn, kom dan naar ons. Hier vind je betrouwbare vrienden en kun je volledig vrij je technische creativiteit uiten."

Voormalig president en premier Dmitri Medvedev bood ook zijn hulp aan. "We willen graag helpen bij het sluiten van een vredesakkoord tussen D en E. Betalingen in Starlink-aandelen zijn welkom. Niet vechten, jongens!", schreef hij op X.

Eerdere berichtgeving: Musk pleitte op zijn korte berichtendienst X voor een impeachmentprocedure tegen Trump. Hij reposte een overeenkomstige post op het platform waarin hij opriep tot een impeachmentprocedure tegen de Amerikaanse president en antwoordde hierop met "Yes".

Musk reageerde op de daling van de Tesla-aandelen met 14,3 procent op de Amerikaanse beurs. Het bedrijf verloor daarmee een marktwaarde van 150 miljard dollar.

Trump had eerder op zijn korte berichtendienst Truth Social geschreven dat de eenvoudigste besparingsmaatregel voor de Amerikaanse begroting zou zijn om "de miljarden en miljarden dollars" aan overheidssubsidies en contracten met Musks bedrijven te schrappen.

Geplande belastingwet veroorzaakt ruzie
De ruzie tussen Musk en Trump werd uitgelokt door een wetsvoorstel dat bij de Senaat ligt. Het voorziet in uitgebreide belasting- en uitgavenhervormingen die grote delen van de politieke agenda van Trump zouden uitvoeren. Ze zouden echter ook de staatsschuld met triljoenen dollars doen toenemen. Het Huis van Afgevaardigden heeft het wetsvoorstel met een flinterdunne meerderheid aangenomen.

Trump had Musk eerder nadrukkelijk geprezen tijdens zijn officiële afscheid als regeringsadviseur. Musk had het kostenbesparende agentschap DOGE geleid, duizenden banen geschrapt en miljarden aan overheidscontracten binnengehaald.

Trump beschuldigde Musk ervan het wetsvoorstel te verwerpen omdat het voorziet in de afschaffing van belastingvoordelen voor elektrische voertuigen. Musk had zijn kritiek gerechtvaardigd met het federale tekort en beschreef de wet als een "walgelijke gruwel".

Trump werd voor het eerst publiekelijk bevraagd over de ruzie tijdens een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Friedrich Merz gisteren in het Witte Huis. Hij impliceerde dat Musk werd gedreven door zakelijke belangen. Trump zei dat Musk geen probleem had met de wet op zich - totdat hij hoorde dat deze ook het schrappen van miljarden aan subsidies voor elektrische auto's inhield. Musk noemde dat een leugen.

De 53-jarige eigenaar van X riep Republikeinse leden van het Congres op om de kant van hem te kiezen bij de stemming over de wet. "Trump heeft nog drieënhalf jaar te gaan als president - en ik zal er meer dan 40 jaar zijn", schreef hij als "stof tot nadenken" voor de parlementsleden op X, waar hij binnen een paar uur een groot aantal posts maakte.

Sponsoring
Met een geschat fortuin van meer dan 300 miljard dollar is Musk veruit de rijkste persoon ter wereld. Vorig jaar stortte hij meer dan 250 miljoen dollar in de verkiezingscampagne van Trump. Met zijn geld zou Musk ook tegenstanders kunnen financieren die de zetel afpakken van de door hem bekritiseerde parlementsleden.

Musk heeft ook persoonlijk campagne gevoerd voor Trump, onder andere in de belangrijke staat Pennsylvania. Trump heeft nu gezegd dat hij ook zonder Musk makkelijk zou hebben gewonnen in Pennsylvania. "Zonder mij had Trump de verkiezingen verloren", schreef Musk op X. "Wat een ondankbaarheid."

Musk schreef vervolgens: "Het is tijd om nu echt de grote bom te laten vallen". Hij verklaarde dat de naam van Trump kon worden gevonden in documenten met betrekking tot zedendelinquent Jeffrey Epstein. "Dat is de echte reden waarom ze niet zijn vrijgegeven", zei Musk.

Epstein werd beschuldigd van seksueel misbruik van talloze meisjes en jonge vrouwen, die hij ook zou hebben geleverd aan beroemdheden zoals de Britse prins Andrew. In 2008 werd hij veroordeeld voor gedwongen prostitutie van een minderjarige. Nadat hij werd gearresteerd voor nieuwe aanklachten, stierf hij in 2019 in een gevangeniscel in New York.

Plaatsvervangend FBI-directeur Dan Bongino bevestigde onlangs dat de financier Epstein, die zeer goede connecties had in de high society, zelfmoord had gepleegd. Trump's ministerie van Justitie heeft in februari een aantal documenten van Epstein openbaar gemaakt. Musk leverde nog geen bewijs voor zijn bewering - en er is ook geen reden te bedenken waarom hij toegang zou moeten hebben tot deze documenten. Tijdens zijn periode als ongekozen regeringsadviseur in Washington was hij echter betrokken bij veel zaken die zijn eigenlijke verantwoordelijkheidsgebied te buiten gingen.

De president gaf in eerste instantie geen commentaar op de beschuldiging in de zaak Epstein. Vertrouwelingen van Trump vertelden de nieuwszender CNN echter dat ze niet geloofden dat de relatie tussen de twee zich zou kunnen herstellen van de aanval van Musk.

Space-X
Het geschil tussen de ooit zo hechte 'vrienden' brengt ook de Amerikaanse ruimteprogramma's in gevaar. Musk dreigde het laten gebruiken van de 'Dragon'-capsule van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX te stoppen. Het is het enige Amerikaanse ruimtevaartuig dat astronauten naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) kan brengen en ze daarvandaan kan terugbrengen. NASA vertrouwt sinds 2020 op het ruimtevaartuig als onderdeel van een contract met SpaceX ter waarde van vijf miljard dollar.

Musk's ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft Amerikaanse overheidscontracten ter waarde van ongeveer 22 miljard dollar. Het afschaffen van de Dragon-capsule zou het ISS-programma kunnen verstoren. Tientallen landen zijn betrokken bij het programma als onderdeel van een twee decennia oude internationale overeenkomst.

Naar verluidt is SpaceX ook aanzienlijk betrokken bij verschillende toekomstige Amerikaanse overheidsprogramma's, waaronder de omvorming van het Amerikaanse maanprogramma tot een Mars-programma en de bouw van een enorm raketafweerschild in de ruimte.

Tesla-aandelen zakken verder in waarde
Als gevolg van het verhitte debat verloren de aandelen van Tesla, de elektrische autofabrikant onder leiding van Musk, meer dan 14 procent in de Amerikaanse handel. Financiële dienstverlener Bloomberg schatte dat Musks vermogen in één dag met bijna 34 miljard dollar daalde tot 335 miljard dollar (ongeveer 293 miljard euro).

Volgens het blad Politico heeft Trumps staf een telefoongesprek gepland voor vrijdag om het meningsverschil tussen Musk en Trump op te lossen.

De liefde tussen Trump en Musk Lijkt over (@ WikimediaCommons/FOK!)
De liefde tussen Trump en Musk Lijkt over (@ WikimediaCommons/FOK!)