Wilders uit coalitie, Schoof biedt koning ontslag van kabinet aan
Het kabinet is gevallen. Geert Wilders verlaat de coalitie, waardoor het kabinet officieel ten einde is. Zijn coalitiegenoten zijn ‘boos’ en noemen het een ‘politiek spel’. "Hij loopt gewoon weer weg.”
Premier Dick Schoof deed dinsdagochtend nog een dringend, maar vergeefs beroep op de vier fractievoorzitters van de regeringspartijen om het kabinet te laten voortbestaan. Het gesprek van vanmorgen duurde slechts één minuut. Wilders maakte toen bekend dat hij zijn steun aan het kabinet intrekt.
Update 16.15 uur: Premier Schoof biedt vanmiddag namens het kabinet zijn ontslag aan bij de koning. Hoewel een aantal PVV-bewindspersonen door hadden gewild, stoppen ze er allemaal mee. De rest van het kabinet gaat demissionair door.
Schoof ‘betreurt het buitengewoon’ dat één partij zijn steun intrekt: "De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de uitvoering, maar als bij één partij de wil ontbreekt, kan je niet samen verder.”
Schoof wil graag doorregeren, maar is daarvoor is afhankelijk van de partijen in de Tweede Kamer. De meerderheid bepaalt of er dossiers worden bevroren, of dat er kan worden doorgewerkt.
Update:13.48 uur: PVV-leider Wilders verklaarde vanochtend dat alle ministers van zijn partij zich terugtrekken uit het kabinet. Volgens Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden, heeft Wilders echter geen bevoegdheid om dit te bepalen.
Ministers en staatssecretarissen beslissen zelf of ze aanblijven in een demissionair kabinet, legt Voermans uit aan persbureau ANP. "Wilders kan ze niet ontslaan, dat is alleen de taak van de koning." Toch verwacht hij dat de meeste PVV-bewindslieden zullen luisteren naar Wilders' oproep.
Of alle PVV-leden op die oproep zullen ingaan, valt nog te bezien. Het is goed mogelijk dat sommigen, ondanks enige afstand tot de partij, toch willen blijven, zoals minister Beljaarts van Economische Zaken of staatssecretaris Coenradie van Justitie en Veiligheid. Waarschijnlijk zullen de taken van de vertrekkende PVV'ers worden verdeeld onder bewindspersonen van VVD, NSC en BBB.
Meerdere ministers uiten scherpe kritiek op Wilders omdat de PVV-leider de coalitie laat vallen. "Ik vind dat Geert Wilders Nederland in de steek laat", zei BBB-minister Keijzer (Volkshuisvesting). "Hij heeft uiteindelijk zichzelf boven Nederland gesteld." Ook VVD-minister Van Weel (Justitie en Veiligheid) is "boos, teleurgesteld en verdrietig" over Wilders’ beslissing. "Het was helemaal niet nodig. Het lijkt wel een vooropgezet plan, alsof hij de verantwoordelijkheid niet langer wilde dragen." "Ik ben erg teleurgesteld", zegt ook NSC-minister Van Hijum (Sociale Zaken). "Dit is een politieke schwalbe van Geert Wilders."
Om 13.30 uur is er een extra ministerraad ingelast, daar zullen PVV-bewindslieden definitief bekendmaken of ze wel of niet opstappen uit het kabinet. Van minister Agema (Volksgezondheid) en minister Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) is al zeker dat ze opstappen. Minister Madlener ( ) zei achter Wilders te staan. PVV-staatssecretaris Ingrid Coenradie vindt het ‘erg jammer’ dat de PVV het kabinet verlaat. Ze ‘weet nog niet’ of ze aan blijft. Minister Faber (Asiel) liep de pers voorbij.
In de wandelgangen gaat het gerucht dat PVV-minister Beljaarts (Economische Zaken) ook wil aanblijven, maar het is onzeker of de andere coalitiepartijen daarmee akkoord gaan. Hij wilde voorafgaand aan de ministerraad niet met de pers praten.
Later meer.
Geen handtekening voor onze asielplannen.
Geen aanpassing Hoofdlijnenakkoord.
PVV verlaat de coalitie.
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) June 3, 2025
Wilders over asielmaatregelen: 'De PVV wacht niet langer meer!' (@ Telegraaf You Tube 260525 screenshot)