Dierenartsen: aantal ernstig verwaarloosde huisdieren is ruim verdubbeld in 2024
In 2024 is het aantal meldingen van verwaarlozing van katten opnieuw sterk toegenomen – nu vijftig procent hoger dan in 2022 – terwijl het aantal meldingen over honden onverminderd hoog blijft. Het aantal keren dat dierenartsen alarm sloegen omdat hun klanten weigerden hun ernstig zieke huisdier de juiste (medische) zorg te geven, is in 2024 meer dan verdubbeld (van 100 vorig jaar naar 252).
Daarnaast moesten de inspecteurs veel vaker dan in 2023 bestuurlijke en/of strafrechtelijke maatregelen nemen. Zo blijkt uit de jaarcijfers.
Sterke toename van het aantal inspecties
Voor het derde achtereenvolgende jaar is het totaal aantal meldingen en inspecties in 2024 aanzienlijk gestegen. In vergelijking met 2022 is dit een groei van ongeveer 22 procent, met in totaal 6837 zaken waarvoor 15.820 inspecties zijn uitgevoerd. Een groot deel van deze toename komt door het sterk gestegen aantal honden- en kattenzaken sinds het einde van de coronacrisis.
Tijdens de pandemie namen veel mensen impulsief een hond of kat in huis, zonder zich bewust te zijn van de zorg die dat vereist. Na corona ontstond er een hoge inflatie en stegen de kosten bij dierenartsen flink, waardoor steeds meer huisdiereigenaren financieel niet meer in staat zijn om goed voor hun dier te zorgen.
Aantal zaken verwaarloosde katten blijft toenemen
Het aantal behandelde gevallen van verwaarloosde katten is in vergelijking met 2022 met vijftig procent gestegen tot 2304. In 2024 komen inspecteurs vooral steeds vaker bij huishoudens waar het aantal katten groeit, omdat de eigenaar de kosten voor castratie of sterilisatie niet kan of wil betalen.
Omdat katten vaak buiten komen, is voortplanting makkelijk mogelijk. Dit vormt vooral bij gezinnen met een beperkt budget een veel groter probleem dan wanneer er slechts één of twee huisdieren zijn. Ook het aantal welzijnszaken rond honden nam na corona flink toe (15 procent) en blijft in 2024 op hetzelfde niveau met 2713 zaken.
Meldingen door dierenartsen nemen in rap tempo toe
In 2024 is het aantal meldingen van dierenartsen en paraveterinairs sterk gestegen, van 100 naar 252. Vaak ging het om klanten die pas in een laat stadium met een relatief jong en ziek huisdier op consult kwamen, maar vervolgens weigerden mee te werken aan de noodzakelijke medische behandelingen, vaak met financiële redenen als argument.
Hoewel in de cijfers van 2023 nog niet duidelijk was dat het hogere aantal meldingen ook leidde tot meer bestuurs- en strafrechtelijke maatregelen, is dat nu wel zichtbaar. In 2024 werd er 571 keer bestuursrechtelijk ingegrepen (zoals dwangsommen, bestuursdwang en inbewaringnames), een stijging van 21 procent, en er werden ook meer processen-verbaal uitgeschreven.
‘Capaciteitsgrens bereikt’
De bijna 16.000 inspecties die de LID momenteel jaarlijks uitvoert, worden gedaan door 25 inspecteurs verspreid over het hele land. Dit komt neer op gemiddeld zo’n 650 controles per inspecteur per jaar. Het aantal meldingen is de afgelopen jaren sterk toegenomen en het lijkt erop dat deze stijging voorlopig zal aanhouden. "De grens aan onze capaciteit is bereikt", aldus Marc Jacobs, hoofd van de inspectiedienst.
"Wij zijn de enige dienst in Nederland die zich fulltime richt op dieren en hun welzijn. Vorig jaar hebben de politiek en rijksoverheid zich uitgesproken voor de bescherming van dieren door de Wet aanpak dierverwaarlozing en -mishandeling aan te nemen en in te voeren. Daarbij hoort een volwassen, flexibel handhavingsapparaat om ook echt actie te kunnen ondernemen."
Opnieuw hebben we twee honden in beslag genomen die vel over been waren, deze keer in de gemeente Borne. De dieren zijn elders ondergebracht en het OM buigt zich op korte termijn over de zaak.#honden #verwaarlozing@Het_OM @Gem_Borne
Lees meer 👇https://t.co/ksN0eeJgUl
— Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (@Inspectie_LID) February 24, 2025
In #Bunde heeft de @pol_limburg in overleg met de OvJ o.a. slangen, baardagamen en een #brilkaaiman strafrechtelijk in beslag genomen. Ze kregen niet de juiste zorg, waren te mager en mogelijk ook ziek. De houder is PV aangezegd.
Zelf melding maken? ☎️144 of #linkinbio pic.twitter.com/bp9vBzHBil
— Meldpunt 144 (@Meldpunt144) September 25, 2024