EU wil Russische banken in nieuwe sanctieronde afsluiten van SWIFT
Volgens persbureau Bloomberg werkt de Europese Unie aan een nieuw sanctiepakket tegen Rusland. Het voorstel omvat onder andere het blokkeren van meer dan twintig Russische banken van het internationale betalingssysteem SWIFT, het verlagen van het olieprijsplafond en een officieel verbod op het gebruik van de Nord Stream-gaspijpleidingen.
Volgens bronnen is de Europese Commissie hierover in gesprek met de lidstaten. Het is nog onduidelijk wanneer de maatregelen ingevoerd worden. Alle 27 EU-landen moeten namelijk akkoord gaan voordat de sancties van kracht kunnen zijn.
Naast de bankmaatregel onderzoekt Brussel ook handelsbeperkingen ter waarde van ongeveer 2,5 miljard euro. Het doel hiervan is om Rusland economisch te treffen en de toegang tot technologie voor de wapenindustrie verder te beperken.
Verlaging van het prijsplafond
Een onderdeel van het voorstel is ook het verlagen van het G7-prijsplafond voor Russische olie, van 60 naar ongeveer 45 dollar per vat. Dit zou betekenen dat dienstverleners uit G7-landen niet langer betrokken mogen zijn bij oliehandel boven dit bedrag. Voor deze maatregel is echter wel steun van de Verenigde Staten nodig. Tijdens een recente G7-bijeenkomst in Canada konden de ministers hierover nog geen overeenstemming bereiken.
De sanctieplannen worden besproken terwijl Donald Trump ondertussen nog een poging ondernam om Moskou en Kyiv te laten onderhandelen over een staakt-het-vuren. Ondanks eerdere dreigementen heeft de VS nog geen nieuwe sancties tegen Rusland ingevoerd. De sancties uit de Biden-periode blijven voorlopig van kracht.
Nord Stream 2
Opvallend is dat Duitsland nu ook het plan ondersteunt om Nord Stream 2 te sanctioneren. Bondskanselier Friedrich Merz gaf vorige week in Rome openlijk zijn steun hiervoor. Hiermee wil Berlijn voorkomen dat het project mogelijk wordt heropend, vooral nu de speculaties over een herstart toenemen.
Nord Stream 2 is nooit officieel goedgekeurd voor gebruik en raakte in 2022 gedeeltelijk beschadigd door explosies. Toch beschouwt de EU een formeel verbod als een belangrijk signaal: Europa wil geen hernieuwde Russische gasleveringen via deze route.
Schaduwvloot
Daarnaast wil Brussel extra maatregelen treffen tegen de zogenaamde 'schaduwvloot' van Russische olietankers en banken die de oorlog financieel steunen. Ook het Russische fonds voor buitenlandse investeringen kan hierdoor worden getroffen.
Tot slot wil de EU bedrijven beschermen tegen rechtszaken die kunnen voortkomen uit de sancties. Daarom komen er aanvullende regels om te voorkomen dat landen of investeerders hen aanklagen via oude verdragen over buitenlandse investeringen.
Dit pakket zou de achttiende sanctieronde zijn sinds de grootschalige Russische inval in Oekraïne in 2022.
EU member states are expected to reach a preliminary agreement today on the 17th sanction package against Russia on the eve of possible talks between Russia and Ukraine in Turkey https://t.co/jfwMUzz8uD
— Bloomberg (@business) May 14, 2025
The EU is close to sanctioning the Nord Stream 2 gas pipeline (yes, the one that exploded) 🇪🇺 🇷🇺
👉 One Nord Stream line is undamaged
— Stephen Stapczynski (@SStapczynski) May 24, 2025
🙅 “It is a political move, aimed at cementing the EU’s plan to phase out Russian gas imports by 2027”https://t.co/L4neckXNJX pic.twitter.com/rmED2x9Vcp