SGP: geen ruimte voor vrouwen in Tweede Kamerfractie

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) zal haar standpunt over vrouwen niet veranderen. Dit houdt in dat vrouwen volgens de partijprincipes wordt afgeraden zich verkiesbaar te stellen voor politieke functies namens de oudste politieke partij van Nederland. De woordvoerder van de SGP benadrukt dat het wel mogelijk is. Een voorstel om dit te wijzigen is op de landelijke partijdag in Nieuwegein verworpen. De leden waren vrijwel unaniem: slechts 53 leden stemden voor, terwijl 299 tegenstemden.

Het voorstel kwam van Lilian Janse, de eerste vrouw die namens de gereformeerde partij een zetel veroverde, en de afdeling Vlissingen. Zij zit sinds 2014 in de gemeenteraad van Vlissingen.

"Het is een duidelijke uitslag", reageert Janse bij Omroep Zeeland. "De SGP’er is plichtsgetrouw. De situatie blijft zoals die is. Ik ben niet geschokt, maar had wel op meer voorstanders gehoopt."

Ongeschreven regel
Op lokaal niveau zijn er inmiddels nog twee andere vrouwelijke SGP'ers die een politieke functie vervullen. De ongeschreven regel is dat dit alleen kan als er geen mannen beschikbaar zijn. In het geval van Janse werden eerst zes mannen benaderd om in de raad van Vlissingen te komen.

Janse zou zich nu, met elf jaar ervaring in de politiek, graag kandidaat willen stellen voor de Tweede Kamer. Maar dat is niet de wens van de partijleiding en de meerderheid van de leden. In artikel 10 van de partijbeginselen staat dat "het deelnemen aan politieke organen" in strijd is met "de roeping van de vrouw".

SGP Vlissingen kwam aanvankelijk met het voorstel om dit artikel uit het beginselprogramma te halen, wat meteen een einde zou maken aan de interne discussie over de rol van vrouwen in de politiek, die de partij al zeker vijftien jaar bezighoudt.

Na overleg met het hoofdbestuur en andere afdelingen besloot Janse het voorstel af te zwakken, zodat het "beter recht doet aan de uiteenlopende meningen binnen de partij" en meer kans zou maken om aangenomen te worden.

Het voorstel dat vandaag werd verworpen, pleitte voor een herformulering van het artikel. Daarin zou komen te staan dat een vrouw zelf voor haar geweten moet beoordelen of zij het passend vindt om een politieke functie te bekleden "met inachtneming van haar door God gegeven plaats".

De jongerenafdeling van de SGP, die verdeeld is over het vrouwenstandpunt, probeerde de discussie aan te wakkeren voor de stemming. Zij deelden afwasborstels uit met de tekst 'Handig in de hand, niet in het ambt?'.

Dat het voorstel is verworpen, komt niet als een verrassing. Het hoofdbestuur had het al afgewezen, ook in de aangepaste vorm. Zij gaven aan dat de SGP het algemene reglement in 2013 had aangepast na een uitspraak van de Hoge Raad.

De rechter had eerder al bepaald dat het in strijd was met het VN-Vrouwenverdrag dat in de statuten stond opgenomen dat vrouwen geen passief kiesrecht hadden en dus niet verkiesbaar waren. Dat expliciete verbod is daarna geschrapt.

Sindsdien bestaat er dus geen officieel verbod meer, maar toch blijft het moeilijk voor vrouwen om bijvoorbeeld op de kieslijst voor de Tweede Kamer te komen. De mannen van het hoofdbestuur beslissen daarover, en zij blijven zich voorlopig baseren op het ongewijzigde beginselprogramma.

Daarin staat ook dat mannen en vrouwen elk hun eigen, gescheiden roeping en plaats in het leven hebben en dat elke poging tot verandering daarvan krachtig bestreden moet worden.