Amerika verliest 'gouden' AAA-kredietwaardigheid bij Moody's

Moody’s heeft vrijdag de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten met één niveau verlaagd van AAA naar AA1. De kredietbeoordelaar noemt als reden voor deze stap de toenemende schuldenlast en rente, die veel hoger liggen dan bij landen met een vergelijkbare rating.

De AAA-kredietbeoordeling is de hoogste kredietscore die een land of bedrijf kan krijgen van beoordelaars. Voor landen betekent een AAA-rating dat ze eenvoudiger en goedkoper kunnen lenen op de internationale markten.

Na de verlaging door Moody’s beschouwt geen enkele grote kredietbeoordelaar de VS nog als volledig kredietwaardig. Fitch trok deze top AAA-rating al in 2023 in, en S&P Global Ratings deed dat in 2011.

Moody’s hield de hoogste beoordeling voor de VS sinds 1917 vast. Maar in november 2023 verlaagde het de vooruitzichten voor de Amerikaanse kredietwaardigheid van stabiel naar negatief, wat meestal wijst op een komende verlaging.

Nederland heeft samen met landen zoals Canada, Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Australië nog steeds de AAA-rating. China heeft bij Moody’s een lagere A1-rating.

‘Uitzonderlijke kredietsterktes’
"Achtereenvolgende Amerikaanse regeringen en het Congres zijn er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over maatregelen om de trend van grote jaarlijkse begrotingstekorten en oplopende rentelasten te stoppen", verklaarde Moody’s. De Amerikaanse schuld bedraagt momenteel $36.213 miljard.

Een lagere kredietscore verhoogt de kosten van lenen en vergroot de kans dat een land zijn betalingsverplichtingen niet kan nakomen. Deze maatregel zorgde direct voor een stijging van de rente die de VS aan grote investeerders, zoals pensioenfondsen, moet betalen om nog kapitaal aan te trekken.

Toch wijst Moody’s erop dat de VS nog steeds beschikken over "uitzonderlijke kredietsterktes", zoals de grootte van de economie, de veerkracht en de rol van de dollar als wereldreservemunt.

‘Geloofwaardigheid’
Volgens de kredietbeoordelaar zal de Amerikaanse federale schuld tegen 2035 stijgen tot 134% van het bruto binnenlands product, vergeleken met 98% vorig jaar.

Het Witte Huis is woest over de verlaging. "Als Moody’s nog enige geloofwaardigheid bezat, hadden ze de afgelopen vier jaar niet gezwegen terwijl de begroting uit elkaar viel”, zei woordvoerder Kush Desai over het begrotingsbeleid onder Democraat Joe Biden.

Mislukt begrotingsplan
Het verlagen van de kredietwaardigheid valt samen met het falen van een groot begrotingsvoorstel van president Trump deze week in het Huis van Afgevaardigden. Naast Democraten stemden ook enkele Republikeinen tegen.