20 jaar De Jeugd van Tegenwoordig: Watskeburt?!
"Watskeburt?!" Nou, het is vandaag precies 20 jaar geleden dat De Jeugd van Tegenwoordig deze single uitbracht. Dat betekent: taart om hun bestaan te vieren. Want wat is formule van de band die al twee decennia lang de Nederlandse hiphop-scene beïnvloedt? AT5 duikt met Faberyayo, Vjèze Fur en Willie Wartaal de archieven in en gaat op tour langs de meest iconische plekken in hun carrière. Van de plek waar ze hun eerste releaseshow gaven tot het mini-museum waar ze hun eerste grijze haren hebben laten vereeuwigen.
"In mijn hoofd was het veel kleiner", zegt Vjèze Fur als we aankomen bij de eerste stop: café Polly Goudvisch. Het café, dat voorheen bekend stond als café De Pont, is een onmiskenbare plek in de muzikale carrière van De Jeugd van Tegenwoordig. Het was hier, in 2005, dat de band hun allereerste releaseshow gaf voor hun single "Watskeburt?!". Een optreden voor zo'n 80 bezoekers.
De single werd een hit en markeerde het begin van hun iconische carrière. Datzelfde jaar stonden ze al op Lowlands. "Eerst waren we er niet en toen hebben we onszelf uitgevonden. Dat bleek precies te zijn wat het universum nodig had", vertelt Faberyayo. Vjèze Fur vult aan: "Wij houden gewoon heel veel van elkaar."
Terwijl de confetti door de auto vliegt, rijden we door naar de tweede locatie. Herinneringen komen boven terwijl we over de Wallen rijden. Vjèze Fur vertelt: "Hier heb ik een keer twee hele dikke lijnen ketamine gesnoven. Hier in dat steegje, met nachtburgemeester Isis." Faberyayo bevestigt: "Ja, en 's ochtends heb je me opgebeld en bleef je zeker drie kwartier doorpraten over dat je met een duikboot naar de onderkant van je ziel was gegaan."
In hun vroege jaren was de Zeedijk een tweede thuis voor de bandleden. Hier kwamen ze vaak samen met goede vriend Tim, die 2-hoog woonde op de Stormsteeg. "Het was daar altijd zo gezellig, dat de mensen dachten dat er een illegale bar zat. Een illegaal nachtcafé", vertelt Willie Wartaal.
Ook in de AT5-archieven van 2005 vinden we een video van de jongens op de Zeedijk: "Op 2-hoog zat hier een snackbar", vertelt Faberyayo. "Daar kon je als enige snackbar in Amsterdam een frietje klapsaus krijgen." De jongens lachen als ze het fragment terugzien. "Waren we mooier of waren we lelijker?", vraagt Willie Wartaal zich af. Vjèze Fur lacht: "We waren."
Van de Zeedijk rijden we over de Stadhouderskade naar de laatste locatie: het Leidseplein. "Pas op, je mag hier maar 30", grapt Vjèze Fur. Eenmaal aangekomen op het Leidseplein worden ze direct door voorbijgangers aangesproken. "Mogen we op de foto?" "Hoe oud ben je?", vraagt Willie Wartaal. De enthousiaste fan blijkt 18 te zijn. "Dit is de echte jeugd", lachen ze.
De mannen mogen dan inmiddels de 40 gepasseerd zijn, onder jong én oud publiek zijn ze nog altijd razend populair. Hun eerste single "Watskeburt?!" is op Spotify inmiddels al meer dan 34 miljoen keer gestreamd, maar nummers als "Sterrenstof" hebben dit al ruimschoots ingehaald met 104 miljoen streams. Toch is het altijd bij Nederlanders gebleven, ondanks dat hun single "Watskeburt?" in Duitsland, België en Engeland werd uitgebracht. Vjèze Fur: "We hebben het VOC-schip voor het Scheepvaartmuseum gepakt. Daarmee zijn we naar Duitsland gevaren en hebben we een tour langs de Rijn gegeven."
Als de mannen op het Leidseplein twee Amerikaanse toeristen tegenkomen, zegt Willie Wartaal: "We are rappers from Amsterdam. It happens to be, that we are the best rappers in Holland." En als het aan De Jeugd ligt zijn we ook voorlopig nog niet van ze af. Vjèze Fur: "Burgemeesters komen en gaan, maar de jeugd in Amsterdam is een combinatie die blijft forever..." Even valt het stil en dan zegt Willie Wartaal: "Bestaan." "Bam, daarom ben jij rapper", lacht Vjèze Fur.
Iedereen die ook nog niet klaar zijn met De Jeugd van Tegenwoordig, kunnen einde van het jaar maar liefst drie keer naar de Ziggo Dome. Van 2 tot 4 oktober vieren ze hier hun 20-jarig bestaan.
De jeugd van tegenwoordig 2015 (@ Wikimedia Commons)