Mariniers leveren militaire bijstand bij gevangenisopstand op Sint Maarten

Op Sint-Maarten zijn Nederlandse mariniers ingezet om de veiligheid rond de gevangenis van Point Blanche te waarborgen. Dit gebeurde nadat er een opstand uitbrak in het detentiecentrum. Het ministerie van Justitie van Sint-Maarten spreekt van "harde militaire bijstand" op verzoek van de lokale politie.

De mariniers zijn verantwoordelijk voor het bewaken en beveiligen van de buitenste ring van de gevangenis. Zij moeten voorkomen dat gedetineerden proberen te ontsnappen. Ook moeten zij de situatie in de omgeving onder controle houden. De Koninklijke Marechaussee is eveneens ingezet om de lokale autoriteiten te ondersteunen.

Eergisteren rond vijf uur 's middags werd er brand gesticht in een cellenblok. Bewakers sloegen op de vlucht en een gedetineerde wist sleutels te bemachtigen waarmee hij cellen opende. Binnen de gevangenismuren wordt hij als een held gezien omdat hij medegevangenen hielp ontsnappen aan het vuur en hen later wist te kalmeren.

Op videobeelden die door gevangenen zijn gemaakt en op sociale media zijn gedeeld, is te zien hoe dikke rook uit het gebouw opstijgt terwijl de gevangenen in de gang van het brandende cellencomplex staan. Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. De toegangsweg naar de gevangenis werd tijdelijk afgesloten, waarna het lukte om de gedetineerden weer in hun cellen terug te krijgen. Rond zes uur ’s avonds was de situatie onder controle. Drie gevangenen liepen lichte verwondingen op, terwijl het personeel ongedeerd bleef.

Overbevolking en slechte omstandigheden
Volgens justitieminister Nathalie Tackling is de inzet van mariniers noodzakelijk om de veiligheid te garanderen. Twaalf mariniers bewaken de buitenste ring van het gevangenisterrein om te voorkomen dat gedetineerden ontsnappen. Hoe lang zij blijven, hangt af van het verdere verloop van de situatie.

De gevangenis van Point Blanche kampt al jaren met problemen zoals overbevolking en slechte leefomstandigheden. De capaciteit is vastgesteld op 80 plekken, maar volgens lokale media zitten er meestal meer gedetineerden vast. Door het gebrek aan ruimte worden sommige veroordeelden niet opgeroepen om hun straf uit te zitten, terwijl anderen juist eerder worden vrijgelaten.

Bouw kost miljoenen
Er wordt gewerkt aan een nieuwe gevangenis, die pas in 2028 klaar zal zijn. De bouw kost 52 miljoen Amerikaanse dollar, waarvan dertig miljoen euro afkomstig is uit Nederland.

Het incident vond plaats tijdens het bezoek van de Nederlandse premier Dick Schoof aan Sint-Maarten. Dit bezoek maakt deel uit van een kennismakingsreis door het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het samenvallen van deze gebeurtenissen vestigde extra aandacht op de aanhoudende problemen binnen het gevangeniswezen van Sint-Maarten.