Trump roept Syrië op om Israël te erkennen

Tijdens zijn reis naar het Midden-Oosten had de Amerikaanse president Trump voor het eerst een ontmoeting metvde Syrische interim-president al-Sharaa. Tijdens het gesprek in Riyad riep Trump zijn ambtgenoot op om dichter bij Israël te komen.

President Trump heeft de interim-president van Syrië, Ahmed al-Sharaa, opgeroepen om Israël te erkennen. Trump zei dit tijdens de ontmoeting tussen de twee staatshoofden in Riyad, aldus het Witte Huis. Al-Sharaa staat open voor toenadering tot het buurland, waarmee Syrië sinds de oprichting van de staat Israël in 1948 in oorlog is.

De afgelopen jaren heeft het Israëlische leger herhaaldelijk doelen in Syrië aangevallen in een poging de invloed van aartsvijand Iran en de milities die Iran in het land steunt, terug te dringen. De voormalige leider van Syrië, Bashar al-Assad, die in december werd afgezet, was nauw verbonden met Iran. Syrië diende ook als de belangrijkste aanvoerroute van Iran naar de Hezbollah-militie in Libanon.

Ongeveer 30 van de bijna 200 landen in de wereld hebben geen diplomatieke betrekkingen met Israël. De meeste van deze landen zijn overwegend islamitisch. In de Arabische wereld onderhielden lange tijd alleen Egypte en Jordanië betrekkingen met Israël. In 2020 volgden de Emiraten en Bahrein, en later Marokko en Soedan.

Erdoğan nam deel aan vergadering
De ontmoeting van vandaag tussen Trump en al-Sharaa vond plaats in aanwezigheid van de kroonprins van Saoedi-Arabië, Bin Salman. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan nam online deel. Het korte gesprek was het begin van een normalisering van de betrekkingen tussen de VS en Syrië, zei Trump later tijdens een bijeenkomst van de Samenwerkingsraad van de Golfstaten in Riyad.

Gisteren maakte Trump verrassend genoeg bekend dat hij de Amerikaanse sancties zou opheffen. Dit moet Syrië in staat stellen een nieuwe start te maken. Zijn gastheer Bin Salman had hem dat gevraagd. De Amerikaanse overheid onderzoekt nu welke vervolgstappen er genomen moeten worden
De sancties dateren uit de tijd dat Assad over Syrië heerste. Islamitische rebellen onder leiding van al-Sharaa hadden hem omvergeworpen. De overgangsregering eist al langer dat de sancties die de VS en de EU tijdens de regeerperiode van Assad hebben opgelegd, worden opgeheven.Brussel heeft de sancties al gedeeltelijk opgeheven. Turkije is een van de grootste supporters van de nieuwe Syrische regering en roept op tot opheffing van alle sancties tegen het land.

Overgangsregering ter bescherming van minderheden
Als voorwaarde voor het opheffen van de sancties eisten de VS onder andere dat de nieuwe Syrische heersers minderheden beter zouden beschermen. Sinds de machtswisseling hebben strijders die banden hebben met de nieuwe Syrische regering aanvallen uitgevoerd op leden van de Alawieten, een sjiitische splintergroep, en de Druzen-minderheid. Er zijn veel mensen omgekomen.De ontmoeting tussen Trump en al-Sharaa was de eerste ontmoeting tussen een Amerikaanse president en een Syrisch staatshoofd in 25 jaar. De laatste keer dat de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton elkaar ontmoette was in 2000 met Hafez al-Assad, de vader van de afgezette leider Bashar al-Assad.