Klimaatverandering verhoogt risico's voor zwangere vrouwen

Vooral zwangere vrouwen lopen steeds meer risico door extreme hitte. Uit een onderzoek is gebleken dat het aantal voor hen gevaarlijke warme dagen wereldwijd is toegenomen, ook in Nederland.

De Amerikaanse organisatie Climate Central onderzocht in totaal 247 landen en regio's. Volgens het onderzoek waren er in de periode van 2020 tot 2024 minstens twee keer zoveel warme dagen die als gevaarlijk werden geclassificeerd dan dat er geen opwarming van de aarde zou zijn geweest.

Volgens het onderzoek verhoogt dit het risico op ernstige zwangerschapscomplicaties en leidt het bijvoorbeeld tot meer vroeggeboorten. Zwangere vrouwen in landen waar ook een gebrek is aan adequate gezondheidszorg worden vaak getroffen - zoals bijvoorbeeld in het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en Afrika bezuiden de Sahara.

Maar de hete dagen hebben ook gevolgen voor zwangere vrouwen in Nederland, volgens de onderzoekers. Volgens de analyse zijn er sinds 2020 gemiddeld 23 kritieke warme dagen per jaar geweest in heel Nederland. Om te bepalen hoeveel hiervan te wijten is aan de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde, berekende het team een theoretisch scenario zonder opwarming van de aarde en vergeleek het werkelijke aantal warmtedagen daarmee. Het resultaat voor Nederland laat zien dat het aantal warme dagen bijna is verdubbeld (43 procent) als gevolg van klimaatverandering ( Per jaar 23- in plaats van 13 te warme dagen voor zwangeren).

Zwanger (@Pixabay)
Zwanger (@Pixabay)