Blanke Zuid-Afrikanen krijgen asiel in de VS

Gisteravond vertrok een chartervliegtuig vanaf Johannesburg International Airport richting de Verenigde Staten. Aan boord: 49 blanke Zuid-Afrikanen, waaronder verschillende gezinnen met kleine kinderen.

De reis, zo werd voor vertrek aangekondigd, zou via Dakar in Senegal en de Amerikaanse hoofdstad Washington naar de eindbestemming in Texas gaan. Waar de groep in eerste instantie precies wordt gehuisvest, is nog niet publiekelijk bekend.

Werkvergunning en recht op sociale uitkeringen
De Amerikaanse autoriteiten hadden via een versnelde procedure asiel verleend aan de zogenoemde vluchtelingen. Ze mogen na aankomst werken en hebben recht op bepaalde sociale voorzieningen.

Volgens de Amerikaanse president Trump wordt de blanke minderheid in Zuid-Afrika opzettelijk gediscrimineerd. Blanke boeren zouden voor hun leven moeten vrezen. Karoline Leavitt, woordvoerster van Trump, zei onlangs in Washington dat deze bevolkingsgroep racistisch wordt vervolgd. De regering van Zuid-Afrika wil willekeurig haar landbouwgrond in beslag nemen.

Pretoria verwerpt beschuldiging discriminatie
De regering in Pretoria wijst de aantijgingen ten stelligste af en noemt het een desinformatiecampagne. Blanke Afrikanen behoorden tot de economisch meest bevoorrechten van het land. Er werd ook geen enkel onroerend goed in beslag genomen.

Minister van Buitenlandse Zaken Ronald Lamola verklaarde: "Er is geen sprake van vervolging van blanke Zuid-Afrikanen vanwege hun ras of taal. Dit wordt bewezen door statistieken en politieaangiften. Criminaliteit in ons land treft iedereen, ongeacht huidskleur. Dit geldt ook voor geweld tegen boeren. Deze beschuldigingen zijn volkomen ongegrond."

'Politiek gemotiveerd en geconstrueerd'
Ook de Zuid-Afrikaanse overheid heeft het hervestigingsprogramma zwaar bekritiseerd. De actie is volledig politiek gemotiveerd en bedoeld om de democratische rechtsstaat van Zuid-Afrika uit te dagen. Er is geen rechtvaardiging voor de verplaatsing. De reizigers worden echter niet tegengehouden en hun keuzevrijheid wordt gerespecteerd. Ook mogen ze hun Zuid-Afrikaanse staatsburgerschap behouden.

Betrekkingen tussen beide landen bereiken dieptepunt
De betrekkingen tussen beide landen bevinden zich al weken op een dieptepunt. Begin dit jaar heeft Washington alle financiële hulp aan Zuid-Afrika opgeschort en in maart de ambassadeur van Zuid-Afrika het land uitgezet.

Volgens de Zuid-Afrikaanse Kamer van Koophandel in de VS hebben inmiddels ongeveer 70.000 mensen informatie opgevraagd over de voorwaarden om als vluchteling het land te verlaten.Volgens de regering-Trump zouden er tegen het einde van het jaar in totaal 1.000 blanke Afrikanen naar de VS kunnen emigreren. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Transport meldt echter dat er tot op heden geen verdere uitgaande vluchten zijn geregistreerd.