Aanslag München was islamistisch gemotiveerd, 36 gewonden

Het Openbaar Ministerie in München gaat ervan uit dat de 24-jarige man die gisteren met een auto inreed op een menigte mensen een islamistisch motief had. De Afghaan heeft toegegeven dat hij met opzet op de groep inreed. Bij de aanslag raakten 36 mensen gewond, een tweejarig meisje ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Na de aanslag in München hebben de onderzoekers meer details vrijgegeven over het verloop van de gebeurtenissen en de dader. Hoofdofficier van justitie Gabriele Tilmann zei op een persconferentie dat ze, zoals de zaken er nu voorstaan, "zou durven spreken van een islamistische motivatie". 

Ze maakte duidelijk dat de dader niet illegaal in Duitsland was en geen uitreisverplichting had. De dader had eerder artikelen geplaatst met religieuze verwijzingen. Hij was "erg religieus en uitte dit naar de buitenwereld". Hij zou gebeden hebben na zijn misdaad.

Tilmann noemde de verklaring van politieagenten dat de bestuurder "Allahu Akbar" had geroepen na de aanval als bewijs van een islamistische motivatie. Hij gaf tijdens een verhoor ook toe dat hij de auto express op het achterste gedeelte van de ver.di-demonstratie was gereden. Er zijn geen aanwijzingen voor een psychische aandoening, daarom is er geen verzoek ingediend om de man voorlopig op te nemen in psychiatrische detentie.

De verklaringen wezen op een religieuze motivatie, zei Tilmann, die benadrukte dat het onderzoek nog maar in de beginfase zit. De dader wordt aangeklaagd voor poging tot moord op 36 personen, het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel en gevaarlijke gedrag op de weg.

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) ziet geen systemisch verband tussen de aanslag in München en de recente  aanslagen in Duitsland. De gevallen zijn verschillend, zei Herrmann vrijdag tegen de radio Deutschlandfunk. Het geeft echter te denken dat zelfs mensen die goed geïntegreerd lijken en een baan hebben, toch tot zulke "brute beslissingen" komen. Dit moet verder worden onderzocht.

De politie heeft de verkeerde informatie die ze over de dader gaven na de aanslag gerechtvaardigd. In de "chaosfase" circuleerde veel informatie "op virulente wijze", zei de vicepresident van het hoofdbureau van politie in München, Christian Huber. "Het kost een tijd om een goed beeld te krijgen." Om dit te doen, moet je eerst gegevens verzamelen, wat menselijkerwijs begrijpelijk is: De dader stond geregistreerd in een winkeldiefstalsysteem - maar als getuige van winkeldiefstal, niet als verdachte, zei Huber. Er werd snel een bericht uitgestuurd dat misschien niet zo consistent was. De informatie kwam uit "politiedossiers", maar wie met wie communiceerde en hoe was hem niet duidelijk, zei Huber.

Volgens onderzoekers was de auto waarmee de 24-jarige dader inreed op een groep demonstranten eigendom van de dader en was hij niet gehuurd. "Hij staat op zijn naam", zegt Guido Limmer, vicevoorzitter van het Beierse staatsbureau voor strafrechtelijk onderzoek. De auto heeft een nummerplaat uit Rosenheim. "Maar het lijkt er momenteel op dat hij het kenteken heeft veranderd."

Volgens het federale ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er tot nu toe geen aanwijzingen voor buitenlandse inmenging bij de recente aanslagen in Duitsland. Er is echter een hoge waakzaamheid van de veiligheidsdiensten op dit gebied, zei een woordvoerder van het ministerie tijdens de persconferentie van de federale overheid. "We zien geen verband met de Bondsdagverkiezingen, wat betreft de gebeurtenissen nu in München, eerder in Aschaffenburg, eerder in Magdeburg."

Zie ook: Afghaanse asielzoeker rijdt in op mensen in München

Aanslag Munchen (@Euronews Youtube 130225 screenshot)
Aanslag Munchen (@Euronews Youtube 130225 screenshot)