EU keurt gebruik UV-behandeld 'meellarven-poeder' in voedsel goed

De Europese Unie heeft de mogelijkheden voor de verwerking van 'insectenpoeder' in levensmiddelen uitgebreid. Een Frans bedrijf mag nu voor het eerst een speciale procedure gebruiken. Concreet houdt dit in dat tot poeder vermalen meelwormlarven wordt behandeld met ultraviolet licht. Volgens het bedrijf is dit bedoeld om het vitamine D-gehalte van het poeder te verhogen. 

Meelwormen bevatten veel eiwitten en worden als duurzamer beschouwd dan conventionele vleesproducten. Volgens het besluit mogen de insecten in gemalen vorm gebruikt worden in bakproducten of kaasproducten. De verordening gaat in op maandag 10 februari. 

Tenebrio molitor – deze naam zal bij de meeste consumenten waarschijnlijk niet het water in de mond doen lopen. Maar de larven van deze kever, vanwege hun uiterlijk ook wel meelwormen genoemd, kunnen tegenwoordig in allerlei voedingsmiddelen worden gebruikt. In de toekomst kan het poeder mogelijk worden gebruikt in brood en broodjes, gebak, pastaproducten, bewerkte aardappelproducten, kaas en kaasproducten, maar ook in fruit- en groentecompote. 

Insecten zijn al lang toegestaan in voedsel
Net als andere insecten zijn meelkevers in de EU algemeen goedgekeurd als voedsel en mogen ze al geruime tijd in voedsel worden gebruikt. Fabrikanten moeten een goedkeuring aanvragen en een mededeling hiervan op de verpakking plaatsen.

De EU-Commissie benadrukt in een mededeling dat er duidelijke regels en informatie bestaan over deze vorm van voedsel. Bovendien zouden deze voedingsmiddelen “zeer strenge wetenschappelijke evaluaties” moeten ondergaan voordat ze op de markt gebracht kunnen worden.

Consumenten nogal sceptisch
Tot nu toe staan consumenten nog steeds sceptisch tegenover insecten als voedsel. Uit een representatief online onderzoek in opdracht van de levensmiddelen- en dierenvoerfabrikant Heristo AG blijkt dat vooral oudere respondenten grote bedenkingen hebben.

Insecten worden beschouwd als voedzaam en rijk aan eiwitten. Ze zijn in veel landen onderdeel van de dagelijkse keuken. Ze kunnen ook bijdragen aan een duurzaam dieet, omdat ze op een relatief efficiënte manier kunnen worden verbouwd.