Warmste januari sinds begin van de weersregistratie

Januari 2025 was wereldwijd de warmste januari ooit sinds het begin van de weersregistratie. Volgens gegevens van de EU-klimaatdienst Copernicus lag de gemiddelde temperatuur aan het aardoppervlak rond de 13 graden Celsius, zo'n 0,8 graden boven het gemiddelde van de jaren 1991 tot en met 2020. Vergeleken met de pre-industriële tijd was januari zo'n 1,8 graden warmer.

Dit betekent dat de gemiddelde temperatuur op aarde in 18 van de afgelopen 19 maanden de grens van 1,5 graad heeft overschreden, zo maakte Copernicus in Bonn bekend. De grens van 1,5 graad is een belangrijke drempel in de strijd tegen klimaatverandering. In het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 werd dit als grens vastgelegd, omdat wetenschappers waarschuwen dat een permanente overschrijding van deze grens ernstige gevolgen voor de aarde kan hebben.

Volgens de gegevens van Copernicus lagen de temperaturen vooral in Noord-Canada, Alaska en Siberië boven het gemiddelde. In delen van de VS, Rusland en Zuidoost-Azië was het echter koeler dan gebruikelijk. In Europa was januari 2025 de op één na warmste maand na 2020, volgens de gegevens. Het was vooral warm in Zuid- en Oost-Europa, terwijl IJsland, Groot-Brittannië en Scandinavië lagere temperaturen registreerden dan normaal.

Volgens Copernicus zijn de ontwikkelingen in de poolgebieden ook zorgelijk. Het zee-ijsoppervlak van de Noordelijke IJszee was in januari zes procent kleiner dan gemiddeld. Daarmee bereikte het een van de laagste waarden voor deze maand. In Antarctica was de omvang van het zee-ijs vijf procent lager dan gemiddeld.

Klimaatverandering (@Freepik)
Klimaatverandering (@Freepik)