Trump-team overweegt aanval op nucleaire faciliteiten van Iran
Volgens Amerikaanse informatie zou Iran binnen enkele maanden kernwapens kunnen bouwen. De situatie in het Midden-Oosten heeft het regime in Teheran echter verzwakt. De toekomstige Amerikaanse president Trump wil hier blijkbaar van profiteren. Er wordt gezegd dat zijn team militaire stappen tegen de Iraanse nucleaire dreiging onderzoekt.
De nieuwgekozen Amerikaanse president Donald Trump zoekt naar mogelijkheden om te voorkomen dat Iran een kernwapen bouwt. Zoals mensen uit zijn omgeving melden, zijn preventieve luchtaanvallen niet uitgesloten. Dat zou een breuk zijn met het al lang bestaande beleid van de VS om Teheran in bedwang te houden door middel van diplomatie en sancties. De optie van een militaire aanval op nucleaire installaties wordt nu serieuzer overwogen door sommige leden van Trump zijn transitieteam, zo wordt gezegd. Er wordt hierbij rekening gehouden met de val van het regime van president Bashar al-Assad – de bondgenoot van Teheran – in Syrië, de toekomst van de Amerikaanse troepen in de regio en het verzwakken van de door het Iran gesteunde milities Hezbollah en Hamas door Israël.
Volgens de Amerikaanse informatie heeft Iran voldoende hoogverrijkt uranium om vier kernbommen te bouwen. Het zou maar een paar dagen duren om deze voorraad om te zetten in kernbrandstof die geschikt is voor wapens. Amerikaanse functionarissen gingen er eerder vanuit dat het enkele maanden zou duren voordat Iran een kernwapen klaar voor gebruik kan hebben. Het transitieteam van de verkozen president ontwikkelt een ‘maximale druk 2.0’-strategie tegen het regime, volgens bronnen. Dit is een voortzetting van zijn aanpak uit zijn eerste termijn, die zich richtte op strikte economische sancties. Deze keer zouden de verkozen president en zijn adviseurs militaire maatregelen bedenken die centraal zouden kunnen staan in zijn anti-Teheran-campagne, hoewel er ook nog zwaardere financiële straffen zullen gelden.
In de discussies kwamen twee algemene opties naar voren, waaronder enkele gesprekken die met Trump hebben plaatsgevonden, aldus vier mensen die bekend zijn met de planning. Eén pad, beschreven door twee mensen die bekend zijn met het plan, zou het verhogen van de militaire druk zijn door meer Amerikaanse troepen, straaljagers en schepen naar het Midden-Oosten te sturen. De VS zouden ook geavanceerde wapens aan Israël kunnen verkopen, zoals bunkerbommen.
De dreiging van militair geweld, vooral in combinatie met door de VS opgelegde sancties die de Iraanse economie zouden kunnen verlammen, zou Teheran ervan kunnen overtuigen dat er geen andere keuze is dan de crisis via diplomatieke kanalen op te lossen. Het alternatieve pad is het gebruik van de dreiging van militair geweld, vooral in combinatie met door de VS opgelegde sancties, om Teheran ervan te overtuigen voor een diplomatieke oplossing te kiezen. Trump gebruikte deze strategie tegenover Noord-Korea tijdens zijn eerste ambtstermijn, hoewel de diplomatie uiteindelijk tot stilstand kwam.
Het is onduidelijk welke optie Trump, die heeft gesproken over het vermijden van een derde wereldoorlog en het sluiten van overeenkomsten met Teheran, zou kiezen. Hoewel Trump herhaaldelijk heeft benadrukt dat hij een massale escalatie in het Midden-Oosten wil voorkomen, vertelde hij aan Time Magazine dat de mogelijkheid bestaat dat de Verenigde Staten oorlog zouden kunnen voeren met Iran, mede omdat Teheran van plan was om hem te vermoorden. “Er kan van alles gebeuren”, zei Trump. "Het is een zeer onstabiele situatie."