Roemenië en Bulgarije treden in 2025 volledig toe tot het Schengengebied
Inwoners van Bulgarije en Roemenië kunnen in 2025 vrij reizen in het Schengengebied. Sinds maart zijn de grenscontroles aan de lucht- en zeegrenzen al opgeheven. Vanaf volgend jaar worden ook de resterende controles afgeschaft, zoals het Hongaarse voorzitterschap van de Raad van de EU heeft aangekondigd.
De 27 lidstaten hadden hier eerder unaniem voor gestemd. Het Schengengebied stelt mensen in staat om binnen Europa te reizen zonder gecontroleerd te worden aan de grenzen. In totaal maken 29 landen er deel van uit, waaronder EU-lidstaten zoals Duitsland en Frankrijk, maar ook niet-EU-landen zoals Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Een aantal regeringen hebben onlangs weer grenscontroles ingevoerd in de strijd tegen illegale migratie.
Nieuwe leden kunnen alleen middels een unaniem akkoord tot het Schengengebied worden toegelaten. Oostenrijk had in eerste instantie de liberalisering aan de landgrenzen geblokkeerd. De regering in Wenen had haar veto gerechtvaardigd met het feit dat veel migranten via de twee landen het land konden binnenkomen. Een strengere beveiliging van de buitengrenzen zorgt er nu voor dat migranten niet meer worden doorgelaten. Roemenië en Bulgarije wachten al sinds 2011 op toestemming.
Alle EU-lidstaten worden volwaardig lid van het Schengengebied zodra ze er klaar voor zijn. Dit is zowel een recht als een verplichting. Roemenië en Bulgarije traden in 2007 toe tot de EU. Tot september stonden de rechterlijke macht en de rechtsstaat daar echter onder speciaal toezicht van de EU-Commissie vanwege de welig tierende corruptie en georganiseerde misdaad. Deze problemen kwamen bovenop de reden waarom de staatshoofden en regeringsleiders tijd niet unaniem over de toetreding waren. Oorspronkelijk ging het Schengenakkoord alleen over het vrije verkeer van personen. Na verloop van tijd werd de overeenkomst echter uitgebreid. Tegenwoordig regelt de overeenkomst bijvoorbeeld ook de samenwerking tussen politieautoriteiten, zodat internationale misdaden beter kunnen worden bestreden.