Ongeveer 846 miljoen mensen lopen rond met genitale herpes

Volgens een schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie leeft wereldwijd ruim één op de vijf mensen tussen de 15 en 49 jaar met een genitale herpesinfectie. Dat zijn in totaal 846 miljoen mensen.

Elke seconde wordt minstens één persoon besmet met de ziekteverwekker – dat zijn 42 miljoen mensen per jaar, volgens een onderzoek van de WHO gepubliceerd in het tijdschrift ‘Sexually Translied Infections’. De schattingen hebben betrekking op het jaar 2020. 

Virussen blijven levenslang in het lichaam
Genitale herpes is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen en verhoogt het risico op infectie met het AIDS-virus HIV. 90 procent van de geïnfecteerden heeft geen of onopvallende symptomen. Klachten kunnen optreden in de vorm van een pijnlijke uitslag in het genitale gebied en koorts. 

De herpesvirussen blijven levenslang in het lichaam en kunnen herhaaldelijk tot uitbraken leiden. Volgens de WHO kan dit ernstig zijn voor baby's als hun moeder laat in de zwangerschap besmet raakt en het kind tijdens de geboorte besmet.

Bescherming door condooms
Omdat de geslachtsorganen zijn aangetast, zorgen schaamte en stigma ervoor dat de ziekte niet ter sprake komt, schrijven de auteurs van het onderzoek. Ze eisen nieuwe therapieën en vaccinaties. Genitale herpes kost 35 miljard dollar per jaar, inclusief behandelingskosten en productiviteitsverlies als geïnfecteerde mensen ziek zijn.

Het gebruik van condooms kan het risico op infectie verminderen, aldus de auteurs. Iedereen die klachten heeft na besmetting, moet seks vermijden om de partner niet te besmetten.