Aangifte tegen Schiphol wegens mishandeling: 'Niet kunnen doorslapen is een hel'
Advocate Bénédicte Ficq gaat namens omwonenden van Schiphol de strijd aan tegen de luchthaven. Met name de nachtvluchten tasten hun gezondheid aan, zeggen ze, en dat is mishandeling. Ze willen een verbod op die vluchten in de nacht. "Er is één koning die alles mag en zich nergens aan hoeft te houden, en dat is Koning Schiphol", aldus Ficq. Zo meldt AT5.
De beschuldiging van mishandeling richt zich tot Schiphol, KLM, Transavia en de Nederlandse Staat, als aandeelhouder van de luchthaven. Michiel van Parreeren is een van de omwonenden die aangifte doet. Hij woont in Burgerveen en ligt 's nachts ook vaak wakker.
"Het is wel uit wanhoop gedreven. Het is heel vervelend om 's nachts wakker te worden en om wakker gehouden te worden is nog een stapje erger. Daar word je boos van en wanhopig", vertelt hij. "Als de overheid je niet hoort, de gemeente niets doet, dan is eigenlijk alleen de rechter nog over."
De omwonenden hebben strafrechtadvocaat Benedicte Fiqc gevraagd, die eerder tegen Tata Steel streed. "Niet kunnen doorslapen is een hel", reageert Ficq tegenover NH.
"De Staat is gewoon verplicht om de gezondheid van de burgers te beschermen, dat staat in de grondwet, artikel 22. Nu zijn ze aandeelhouder van Schiphol en hebben ze heel andere belangen. Dat zijn de belangen van de schatkist. De financiële belangen krijgen veel te veel voorrang", vindt ze.
"Ik maak me ook zorgen om de gezondheid van mijn kinderen", zegt Van Parreeren. "Ik wil dat zij tijdens hun schoolperiode kunnen focussen en goed kunnen slapen."
Nachtsluiting
De strafrechtadvocaat en de omwonenden willen dan ook een nachtsluiting. "Ik wil niet dat er iemand naar de gevangenis gaat, maar wel dat de balans snel terugkeert voor omwonenden", bepleit Van Parreeren. Hij vindt een nachtsluiting van 23.00 uur tot 7.00 uur redelijk.
"Zeker als je bedenkt dat van de honderdduizenden vluchten er dertigduizend in de nacht gaan, dat zal de kop van Schiphol niet kosten. Het is totale flauwekul om te denken dat Schiphol failliet gaat op het schrappen van de nachtvluchten", aldus Ficq.
Schiphol, KLM en Transavia laten weten kennis te hebben genomen van het bericht en de aangifte af te wachten. De aangifte staat nu open voor iedereen die mee wil doen. In februari wordt er een juridisch en feitelijk onderbouwde aangifte ingediend bij het Openbaar Ministerie.