Trump vertelt over zijn komende beleid bij tv-interview

De gekozen president Donald Trump nam zondag plaats voor zijn eerste televisie-interview sinds zijn verkiezing op 5 november. Trump zei dat hij van plan is om veel van de veranderingen die hij in gedachten heeft voor de economie, immigratie, buitenlands en defensiebeleid en meer, door te voeren zodra hij beëdigd is op 20 januari 2025.

In gesprek met presentatrice Kristen Welker op NBC's 'Meet the Press' zei Trump dat hij van plan is om radicale veranderingen door te voeren in het Amerikaanse immigratiebeleid, met als meest opvallende de afschaffing van 'birthright citizenship', dat verankerd is in de grondwet. Trump noemde dit recht "belachelijk" en zei dat hij op zijn eerste dag in het Witte Huis door middel van uitvoerende maatregelen een einde zou maken aan het recht op staatsburgerschap voor degenen die op Amerikaans grondgebied geboren zijn, ongeacht de immigratiestatus van hun ouders.

Op de vraag of hij zijn belofte om elke illegale immigrant in de VS uit te zetten tijdens zijn ambtstermijn zou nakomen, zei Trump: "Ik denk dat je het moet doen, en het is moeilijk... het is heel moeilijk om te doen. Maar je moet regels, voorschriften en wetten hebben. Ze zijn illegaal binnengekomen." Trump zei echter dat hij en andere Republikeinen open stonden om te praten over manieren om zogenaamde "Dreamers" te helpen die als kind illegaal naar de VS zijn gebracht.

Met betrekking tot zijn plannen om hoge importheffingen in te voeren op buitenlandse goederen die de VS binnenkomen kon hij niet beloven dat dit de Amerikaanse consumenten niets zou gaan kosten: "Ik kan niets garanderen. Ik kan morgen niets garanderen."

Trump zei ook dat hij geen plannen had om Jerome Powell te vervangen als voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, ondanks dat hij in het verleden regelmatig met hem had geruzied over het Fed-beleid. Trump brak een precedent tijdens zijn eerste periode in het Witte Huis door rechtstreeks druk uit te oefenen op de centrale bank om haar acties te beïnvloeden. Powell zei vorige maand dat hij zou weigeren af te treden als Trump zou proberen hem voor het einde van zijn huidige termijn af te zetten.

Toen Trump werd gevraagd naar reproductieve rechten en geboortebeperking, zei hij dat hij de toegang tot abortuspillen niet zou beperken.

Een andere "day-one" belofte die Trump zondag deed was dat hij "heel snel" zou kijken naar het verlenen van gratie aan de 6 januari beklaagden die vastzitten voor hun rol in de opstand van 2021 bij het Amerikaanse Capitool. Honderden Trump-steunende relschoppers zitten nog steeds achter de tralies en tientallen zijn veroordeeld tot gevangenisstraf. Hun zaak werd verdedigd door veel extreem-rechtsen, zowel in de politiek als in de media. Trump, die de gebeurtenissen van die dag leidde, is onder druk komen te staan om hen vrij te laten.

Hoewel hij pas op 20 januari de ambtseed aflegt, is Trump nu al actief bezig met het beïnvloeden van internationale kwesties. Op zaterdag had hij een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de Franse president Emmanuel Macron voordat hij de heropening van de Notre Dame kathedraal in Parijs bijwoonde. Op zondag vertelde hij de wereld dat "Oekraïne een deal wil sluiten" om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne en riep hij de Russische president Vladimir Poetin op om een einde te maken aan de gevechten. Op de vraag in het interview - dat vrijdag werd opgenomen, voordat Trump en Zelenskyy elkaar ontmoetten - of hij de Amerikaanse hulp aan Oekraïne zou verminderen, zei Trump: "Mogelijk, ja, waarschijnlijk, zeker."

Trump sprak ook over het militaire bondgenootschap NAVO, waar hij in zich in het verleden zeer kritisch over heeft uitgelaten. Trump heeft herhaaldelijk gezinspeeld op het terugtrekken van de VS uit de 32 leden tellende militaire alliantie. Op de vraag of de VS tijdens zijn bewind in de alliantie zou blijven, zei Trump: "Als ze hun rekeningen betalen en als ik denk dat ze ons eerlijk behandelen, dan is het antwoord dat ik absoluut bij de NAVO zou blijven." Als bondgenoten echter niet hun eerlijke aandeel betaalden, of de VS niet eerlijk behandelden in de ogen van Trump, dan zei hij dat hij "absoluut" zou overwegen om te vertrekken uit de NAVO. 

Het volledige uitgezonden interview: