Enorme explosie in Den Haag, vijfde dode gevonden
Op de vroege zaterdagochtend heeft een enorme explosie plaatsgevonden in een portiekflat aan de Tarwekamp in de Haagse wijk Mariahoeve. De explosie veroorzaakte een grote brand en leidde tot het gedeeltelijk instorten van het gebouw. Volgens de brandweer zijn er vijf dubbele woningen bij de explosie en brand betrokken. De woningen zijn door de explosie volledig verwoest, waarbij een groot gapend gat is ontstaan. Veertig woningen zijn ontruimd. Meerdere auto's zijn bedolven onder het puin. Zeker één auto is uitgebrand. Door de zware rookontwikkeling is de omvang van de schade nog moeilijk volledig te overzien. Buurtbewoners meldden dat er in de bovenwoningen ouderen en een gezin woonden.
Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt na het afkondigen van GRIP 2 door de Veiligheidsregio Haaglanden, wat betekent dat hulpdiensten uit de hele regio zijn ingeschakeld. De brandweer heeft tot nu toe vier slachtoffers gered en naar het ziekenhuis gebracht. Er wordt rekening gehouden met mogelijk twintig slachtoffers. Een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft bevestigd dat de brandweer met man en macht zoekt naar overlevenden onder het puin van de ingestorte flat, maar dat kan slechts in een klein deel gebeuren, aangezien een groot deel nog in brand staat. Het Urban Search and Rescue-team (USAR), gespecialiseerd in het opsporen van slachtoffers bij rampen, is eveneens onderweg. Dit team wordt vaak ingezet bij grote rampen, zoals aardbevingen in het buitenland.
Een buurtbewoner vertelde aan een verslaggever dat ze om 06.15 uur wakker werd van de explosie. "Ik dacht eerst dat er een boom was omgevallen of zo. Maar later hoorde ik heel veel sirenes en toen dacht ik: dit is foute boel." Anderen meldden dat hun huizen trilden door de kracht van de explosie en dat er veel geschreeuw en gegil te horen was direct na het incident. Een man en zijn dochter verklaarden aan een verslaggever: "We zijn meteen naar buiten gegaan en zagen overal brand."
Burgemeester Jan van Zanen was al vroeg ter plaatse en werd daar door de officier van dienst op de hoogte gesteld van de situatie. Hij vertrok kort daarna om de hulpdiensten de ruimte te geven om hun werk te doen. Een getuige meldde dat hij vanaf een afstand minstens vijf brandweerwagens zag, met twintig tot dertig brandweermensen die bezig waren met het bestrijden van de brand. Door de zware rookontwikkeling blijft het advies aan omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen.
De oorzaak van de explosie is vooralsnog onduidelijk en wordt onderzocht. Dit incident volgt op eerdere explosies in Den Haag, maar de autoriteiten hebben nog niet bevestigd of er sprake is van enige samenhang. De ravage en de ernst van de situatie trekken veel bekijks, maar de politie roept op om weg te blijven van de rampplek om de hulpdiensten niet te hinderen. Volgens een woordvoerder wordt alles op alles gezet om slachtoffers te vinden en verdere schade te beperken.
Beelden van de plek tonen een enorme ravage. Een fotograaf beschrijft dat door de explosie en brand een groot gedeelte van de portiekflat volledig is verwoest. "Er is zoveel rook dat je bijna niets ziet van wat er is gebeurd." Bussen staan klaar om buurtbewoners op te vangen en naar een veilige plek te brengen. Inmiddels zijn ook gespecialiseerde brandweerlieden van het team Technische Hulpverlening ter plaatse om te helpen met het stabiliseren van het gebouw en het zoeken naar mogelijke overlevenden.
Update 11.34 uur:
De brandweer is inmiddels klaar met blussen en daarom kan er tussen de resten van de woningen gezocht gaan worden naar slachtoffers. Dat wordt gedaan door gespecialiseerde brandweermedewerkers en reddingswerkers van USAR (Urban Search and Rescue).
De politie heeft bekendgemaakt op zoek te zijn naar de bestuurder van een auto die kort na de explosie hard van de locatie wegreed. Getuigen daarvan worden opgeroepen zich te melden. Ook is de politie zeer geïnteresseerd in eventuele camerabeelden van de auto.
Update 12.32 uur:
Een sloopbedrijf is met zwaar materieel aangekomen bij de Tarwekamp, waar meerdere graafmachines inmiddels zijn ingezet. Aanvankelijk richtten de hulpdiensten zich op het zoeken naar mogelijke slachtoffers onder het puin, maar dit is tijdelijk gestaakt. De speurhonden die daarbij werden ingezet, zijn teruggeroepen.
Volgens Camille Michel, teamleider van het USAR-reddingsteam, tonen metingen aan dat de gevel van het getroffen pand in beweging is. Hij legt uit: "We verwachten dat de gevel zal instorten, mogelijk naar binnen toe. Het is daarom niet verantwoord om de honden naar binnen te sturen." De hulpdiensten werken momenteel aan een aangepast plan van aanpak.
Michel en zijn team werden vanochtend rond half acht opgeroepen om met speurhonden bijstand te verlenen. Een woordvoerder van de veiligheidsregio Haaglanden bevestigt dat het gebouw te instabiel is om betreden te worden. Tot nu toe zijn vier slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht, maar er zijn sindsdien geen nieuwe slachtoffers gevonden. Wel houden de hulpdiensten rekening met de mogelijkheid dat er nog mensen onder het puin liggen. Het exacte aantal is echter onbekend.
Update 13.42 uur:
Bij de ingestorte woningen is een grote grijpwagen begonnen met het weghalen van brokstukken. Daarnaast wordt een shovel ingezet om het puin verder te verwijderen. De brandweer heeft, volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio, een grondige inschatting gemaakt van de situatie. Op basis hiervan kan puin worden geruimd zonder dat eventuele slachtoffers gevaar lopen.
De woordvoerder legt uit dat het werk zorgvuldig gebeurt: "We starten aan de achterkant van het flatgebouw en verwijderen telkens een kleine hoeveelheid puin." Deze aanpak maakt het mogelijk om de zoektocht naar slachtoffers met speurhonden voort te zetten. Journalisten en omstanders worden op ruime afstand gehouden om de werkzaamheden niet te verstoren.
De politie onderzoekt of een uitgebrande auto, die in de buurt van het getroffen pand is aangetroffen, verband houdt met de explosie van vanochtend. Terwijl de voertuigen direct achter het deels ingestorte gebouw wel beschadigd raakten, ontstond daar geen brand. Opvallend genoeg vloog een auto op ongeveer tien meter afstand van het pand wél in brand.
Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio is er toch geen kind naar het ziekenhuis gebracht. De vier slachtoffers zouden allen volwassenen zijn. Over hun medische toestand is nog niets bekend. Eerder op de dag meldde een woordvoerder van de gemeente Den Haag echter dat de slachtoffers drie volwassenen en een kind waren.
Update 15.11 uur:
In de puinhopen is een eerste lichaam gevonden. Dat heeft burgemeester Van Zanen bevestigd. Hij zei de vondst van meer dodelijke slachtoffers te verwachten: "De omvang van de vernielingen door de brand en explosies, tart iedere beschrijving. De hulptroepen die als eerste ter plaatse waren, hebben alles op alles gezet om mensen in veiligheid te brengen. Ook nu nog wordt er door hulpdiensten heel hard gewerkt. We houden rekening met een langdurige operatie, er wordt komende nacht nog gezocht. De operatie gaat nu verder van een reddingsoperatie naar een bergingsoperatie. Voor mensen die nu nog onder het puin liggen, is er een geringe kans op redding. Ik leef mee met alle betrokkenen en nabestaanden."
Update 16.27 uur:
Burgemeester Van Zanen heeft bevestigd dat er een tweede dode is geborgen onder het puin. Hulpdiensten zijn nog altijd op zoek naar slachtoffers, maar het blijft onduidelijk hoeveel mensen er nog onder het puin liggen. Tijdens een persconferentie zei Van Zanen dat rekening wordt gehouden met het 'zwartste scenario'.
Van Zanen maakte ook bekend dat er niet één, maar twee explosies plaatsvonden aan de Tarwekamp. "Er was een grote en een kleinere explosie, gevolgd door brand", aldus de burgemeester. Hij gaf echter geen details over de volgorde of oorzaak van de ontploffingen.
Update 17.22 uur:
Reddingswerkers hebben een derde lichaam geborgen, zo meldt de Veiligheidsregio. De zoektocht naar mogelijke slachtoffers in het puin aan de Tarwekamp in Den Haag wordt voortgezet.
Om ook in het donker verder te kunnen zoeken, zijn bouwlampen geplaatst op de ramplocatie. Burgemeester Van Zanen had eerder op de dag al aangegeven dat de hulpdiensten ook vanavond en vannacht onverminderd zullen doorgaan met het zoeken naar slachtoffers.
Inmiddels is duidelijk dat er drie explosies zijn geweest. Eerst twee kleinere en daarna de zeer zware. De oorzaak van de explosies is nog altijd onduidelijk.
Update 18.29 uur:
Reddingswerkers hebben een persoon levend van onder het puin gered. Dit bevestigt de Veiligheidsregio. De overlevende is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar over de medische toestand is nog niets bekend.
Ook hebben reddingswerkers een vijfde persoon onder het puin vandaan gehaald. Volgens de Veiligheidsregio is dit slachtoffer overleden, waardoor het dodental nu op vier staat.
Update 23.05 uur:
Het dodental na de explosie aan de Tarwekamp in Den Haag is opgelopen tot vijf. Vanavond werd een vijfde lichaam onder het puin vandaan gehaald, naast de vier lichamen die eerder al door reddingswerkers waren geborgen. Daarnaast werd eerder op de avond een overlevende gevonden, die met een ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. Over de medische toestand van deze persoon is nog niets bekend.
Burgemeester Van Zanen bevestigde tijdens een bijeenkomst voor omwonenden dat twee van de gewonden die eerder vandaag uit het puin werden gehaald, er slecht aan toe zijn. De Veiligheidsregio meldt dat momenteel vier mensen in het ziekenhuis liggen. Een vijfde persoon is nagekeken door de ambulancedienst en naar een opvanglocatie gebracht.
Van Zanen benadrukte dat nog altijd niet duidelijk is hoeveel mensen vermist worden. Tijdens een eerdere persconferentie liet hij weten dat de hulpdiensten de hele nacht door zullen blijven zoeken naar mogelijke slachtoffers in de puinhopen.