Geen vooruitgang bij afhandeling complexe gevallen in toeslagenschandaal

Het kabinet is er nog steeds niet in geslaagd om ouders waarbij complexe problemen door het toeslagenschandaal zijn ontstaan, te compenseren. Er is een wachtrij van ongeveer 4525 mensen bij de Commissie Werkelijke Schade, die zich bezighoudt met de meest ingewikkelde dossiers.

Volgens documenten van het ministerie van Financiën zijn er in de afgelopen jaren slechts 641 gevallen behandeld. Sinds 2020 wordt er gewerkt aan financiële compensatie voor ouders die onterecht door de Belastingdienst als fraudeur zijn aangemerkt. De behandeling van relatief eenvoudige gevallen verloopt volgens schema, maar bij de complexe gevallen is er een groot probleem. Dit betreft onder andere ouders van wie kinderen uit huis zijn geplaatst of die hun baan en woning zijn verloren. Het kabinet hoopt deze groep binnen drie jaar te helpen, maar dat lijkt onrealistisch. Een rapport van adviesbureau Berenschot uit april toont aan dat de CWS maximaal vijf dossiers per week beoordeelt. Destijds waarschuwde het bureau al dat de afhandeling te lang zou duren, en dat dit vanuit het perspectief van de ouders maatschappelijk onaanvaardbaar is.

Al eerder hebben gemeenten en advocaten alarm geslagen bij de Commissie Werkelijke Schade. Daardoor werkt de commissie sinds deze zomer met nieuwe regels en vaste bedragen, maar tot nu toe lijkt dit geen effect te hebben. Ook sociaal advocaat Narda Teke-Bozkurt maakt zich grote zorgen. "De hersteloperatie is een echte nachtmerrie geworden. Antwoorden laten maanden op zich wachten." Teke-Bozkurt vertegenwoordigt 150 mensen die in afwachting zijn bij de commissie. "Bij de commissie is men doodsbang om één euro te veel uit te keren aan de gedupeerden, alles wordt tot op de cent nauwkeurig berekend, waardoor het proces volledig tot stilstand komt."

Gedupeerden die door de behandeling van de Belastingdienst grote problemen hebben ondervonden, kunnen op verschillende manieren een schadevergoeding aanvragen. Onlangs kwam de Stichting (Gelijk)waardig Herstel, aanvankelijk onder leiding van prinses Laurentien, in het nieuws. De stichting en het ministerie hebben opnieuw een conflict over de bewijslast die gedupeerden moeten aanleverenom  voor compensatie in aanmerking te komen. De stichting hanteert een vertrouwensbasis, terwijl het ministerie bonnetjes en bewijzen verlangt.