Halsema ontbindt pro-Palestijnse demonstratie bij CS Amsterdam

Mensen die tegen de Israëlherdenking op de Dam in Amsterdam willen demonstreren, mogen dat op het Damrak doen. Dat heeft burgemeester Halsema vandaag bepaald. Door de tegendemonstratie moeten de trams daar tijdelijk omrijden. Ook zijn er bepaalde regels voor gezichtsbedekkende kleding. Zo meldt AT5. 

Update 17.20 uur: De demonstratie van pro-Palestijnen die naar de Prins Hendrikkade bij het CS is gedreven, mag van burgemeester Halsema daar niet doorgaan. De actievoerders die daar nu zijn, worden weggestuurd door de ME. 

- -

Update 16.55 uur:  Verschillende mensen die onderweg waren naar de pro-Israël bijeenkomst, zijn aangevallen waarbij hun Israëlische vlaggen werden afgepakt. De politie treedt direct op.

Tientallen pro-Palestijnse demonstranten probeerden op de Dam te komen deze zijn door de Mobiele Eenheid (ME) omsingeld bij het Amsterdam Centraal Station. De politie heeft ongeveer twintig busjes en ook enkele paarden ingezet. de sfeer is grimmig. Aan de westzijde van het station is het tramverkeer gestremd. Opvallend is hoeveel mensen er met gezichtsbedekking rondlopen terwijl Halsema dit verboden had.

Op de Dam staat men stil bij de aanslagen door Hamas van 7 oktober 2023. Er zijn zo'n duizend mensen aanwezig, van wie er veel een Israëlische vlag bij zich dragen. Op het podium wordt muziek gespeeld, terwijl het publiek meezingt met de teksten op het scherm. Er zijn geen tegendemonstranten op de Dam, wel is de politie in grote getale aanwezig. 

De pro-Israëlische manifestatie op de Dam is geregeld verstoord door pro-Palestijnse eenlingen die leuzen roepen als 'Free, free Palestine'. Deze mensen zijn direct afgevoerd door de politie.

Eerdere berichtgeving: Verschillende mensen die zich vanmiddag wilden aansluiten bij de pro-Israëlmanifestatie op de Dam zijn aangevallen door pro-Palestijnse demonstranten. Ze worden onder andere geduwd en hun Israëlische vlaggetjes worden van hen afgenomen.

Tegendemonstratie
Er is dus ook een tegendemonstratie aangemeld voor zo'n 200 betogers. Die groep heeft van de driehoek (burgemeester, politie en OM) een plek op het Damrak, ter hoogte van de Oudebrugsteeg, toegewezen gekregen. De trams die daar rijden worden daardoor tijdelijk omgeleid, valt te lezen in de zogenoemde WOM-brief waarin burgemeester Halsema regels en afspraken voor de demonstraties opnoemt.

Bij het aanmelden hebben de tegendemonstranten aangegeven ‘luider te willen zijn dan de Israël manifestatie op de Dam die 1 jaar genocide aan het vieren zijn.' In de brief waarschuwt Halsema dat lawaai maken niet mag tijdens de minuut stilte die de pro-Israëldemonstranten willen houden. "Dat valt niet onder de bescherming van het demonstratierecht en is bovendien strafbaar."

Twijfels
Volgens de burgemeester hebben de tegendemonstranten aan haar laten weten dat ze van plan zijn een 'ordelijke demonstratie te willen organiseren' en dat ze rekening willen houden met de Israëldemonstratie. 

Halsema zelf twijfelt of de tegendemonstratie ook op die manier zal verlopen. "Hoewel de driehoek geen reden heeft te twijfelen aan uw goede intenties, leert de ervaring dat dit in de praktijk moeilijk te realiseren is." Volgens de burgemeester komt dat omdat 'individuen' van buitenaf de demonstratie soms proberen te kapen.

Sit-in op CS
Naast de pro-Israëldemonstratie de Dam en de tegendemonstratie op het Damrak is er ook een sit-in op Centraal Station aangekondigd door pro-Palestinademonstranten. Bij die sit-in worden zo'n 50 betogers verwacht. De demonstratie wordt tijdens de spits georganiseerd. In de brief van de burgemeester worden de demonstranten verplicht om reizigers een vrije doorgang te geven.

Bij geen van de demonstraties is gezichtsbedekkende kleding toegestaan 'met het kennelijke doel om de orde te verstoren of strafbare feiten te plegen'. Met andere woorden: demonstranten die zich daar niet mee bezig houden, mogen nog wél gezichtsbedekkende kleding dragen.