Tienduizenden verkeerslichten in Nederland te hacken: vervangen enige oplossing

Uit een recent onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat tienduizenden verkeerslichten in Nederland kwetsbaar zijn voor hackaanvallen. Kwaadwillenden zouden deze zwakke plekken kunnen misbruiken om verkeerschaos te creëren of hulpdiensten te hinderen. Deze kwetsbare lichten maken deel uit van het KAR-systeem, dat sinds 2005 wordt gebruikt om lichten via radiosignalen aan te sturen. De oplossing is simpel, maar tijdrovend: de verkeerslichten moeten fysiek worden vervangen. Dit proces zal volgens de verwachting pas in 2030 volledig afgerond zijn.

Het lek werd ontdekt door ethisch hacker Alwin Peppels, die erin slaagde om op afstand verkeerslichten op groen te zetten, zelfs op enkele kilometers afstand. Dit doet hij door het systeem na te bootsen dat hulpdiensten automatisch groen licht geeft bij nadering. Hoewel RTL Nieuws de exacte details van de hack niet openbaar maakt, bevestigen zij dat de methode en de daadwerkelijke uitvoering van de hack geverifieerd zijn. Peppels waarschuwt dat de kwetsbaarheid eenvoudig misbruikt kan worden door iemand met technische kennis.

Cybersecurity-expert Dave Maasland benadrukt de ernst van deze hack, die een fundamenteel probleem blootlegt in de manier waarop oude systemen, zoals verkeerslichten, niet zijn gebouwd met moderne digitale dreigingen in gedachten. Dit soort infrastructuur wordt steeds vaker een doelwit van zowel criminelen als vijandige landen. Volgens Maasland laat deze hack zien hoe kwetsbaar onze kritieke infrastructuur is, en hij waarschuwt voor de risico’s als ook andere systemen, zoals sluizen of dijken, gehackt zouden worden.

De vervanging van het oude systeem door het nieuwe "Talking Traffic" gaat nog jaren duren. Dit systeem zal via internet werken in plaats van radiosignalen, wat het veiliger maakt tegen dit specifieke lek, maar volgens Peppels brengt ook dit systeem nieuwe risico’s met zich mee. Omdat alles meer verbonden zal zijn, kunnen aanvallen op een centraal systeem veel grotere impact hebben. De beveiliging van dit nieuwe systeem moet daarom uiterst zorgvuldig worden aangepakt om toekomstige hacks te voorkomen.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)