Politie noemt elkaar 'krant' en 'brievenbus' na hack gegevens agenten
Naar aanleiding van de recente hack waarbij contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt, adviseert de politie medewerkers om een codewoord te gebruiken tijdens telefoongesprekken. Dit moet helpen om te verifiëren dat ze echt met een collega spreken. Een voorbeeld zou zijn dat een gesprek begint met “hallo krant”, waarna de ander antwoordt met “hey brievenbus”. Dit advies werd gedeeld in een e-mail die RTL Nieuws heeft ingezien, en is ingevoerd na het nieuws dat de gegevens van meer dan 60.000 medewerkers zijn gelekt.
De gestolen informatie omvat onder andere namen, functies, e-mailadressen en telefoonnummers. Criminelen kunnen deze gegevens mogelijk misbruiken door zich voor te doen als politiemedewerkers, bijvoorbeeld om vertrouwelijke informatie los te krijgen. Het codewoord moet een extra beveiligingslaag bieden, zodat medewerkers zeker weten dat ze met de juiste persoon spreken, zolang het binnen een team wordt gebruikt.
Daarnaast wordt gewaarschuwd voor verdachte berichten via e-mail of sms. Kwaadwillenden zouden de gelekte telefoonnummers en e-mailadressen kunnen gebruiken om malafide berichten te sturen. Deze berichten lijken vaak urgent en afkomstig van een vertrouwde bron, maar ze vragen om ongebruikelijke informatie of om op een link te klikken.
Uit de e-mail blijkt ook dat in sommige gevallen privénummers zijn gelekt, ondanks eerdere berichten die dit tegenspraken. Het lekken van privégegevens lijkt vooralsnog beperkt te zijn tot individuele gevallen, aldus een politiewoordvoerder. De gelekte gegevens komen uit het Outlook-adresboek van de politie, waarin alle medewerkers staan met hun naam, telefoonnummer en e-mailadres. In sommige gevallen bleken er ook privégegevens in te staan, zelfs als deze niet door de medewerkers zelf waren toegevoegd.
De hack zou volgens politiebond ANPV het gevolg zijn van malware op een telefoon van een politiemedewerker, al wordt dit door de politie nog niet bevestigd. Medewerkers mogen hun diensttelefoon beperkt privé gebruiken, wat mogelijk de oorzaak is van de malware-infectie. De politie onderzoekt momenteel wat de impact van de hack is, vooral voor medewerkers in undercoverfuncties. Er wordt een risicoanalyse gemaakt voor verschillende typen medewerkers om de ernst van de situatie te beoordelen.
Politiemedewerkers zitten sindsdien in onzekerheid. Volgens Nine Kooiman, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), is het een nachtmerrie, en er zijn zorgen over wie de gestolen gegevens in handen heeft en wat er mee gedaan wordt. Een meldpunt is geopend voor medewerkers die zich zorgen maken, maar het is nog onduidelijk hoeveel mensen hier al gebruik van hebben gemaakt.
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)