Le Pen voor de rechter op verdenking van verduistering EU-geld

Marine Le Pen en andere politici moeten zich vanaf vandaag verantwoorden voor een Parijse strafrechtbank. De 28 verdachten worden beschuldigd van verduistering van openbare middelen.

Naast partijleider Marine Le Pen, die al lange tijd de partij leidt, behoort ook haar vader en partijoprichter Jean-Marie Le Pen tot de beschuldigden. De beschuldigingen hebben betrekking op de jaren 2004 tot 2016 en zijn gericht tegen de partij Rassemblement National (voorheen: Front National), voormalige parlementsleden en assistenten.

Het gaat om de mogelijke fictieve tewerkstelling van assistenten van verschillende Franse parlementsleden. De centrale beschuldiging is dat de partij van Le Pen geld heeft ontvangen van het Europees Parlement voor parlementaire EU-medewerkers die in werkelijkheid andere werkzaamheden voor de partij uitvoerden.

In totaal gaat het om een bedrag van bijna zeven miljoen euro. Een jaar geleden had Marine Le Pen al een door het Europees Parlement teruggevorderd van 330.000 euro overgemaakt. Haar partij heeft echter altijd benadrukt dat dit geen erkenning van wangedrag is. Le Pen zelf heeft de beschuldigingen altijd ontkend en de affaire is jarenlang een last geweest voor Le Pen en haar partij. Als de verdachten schuldig worden bevonden, kunnen ze hoge boetes en gevangenisstraffen tot tien jaar tegemoet zien. Als de verdachten worden veroordeeld, kunnen ze ook voor vijf jaar onverkiesbaar worden verklaard, wat de mogelijke kandidatuur van Marine Le Pen voor de presidentsverkiezingen van 2027 in gevaar zou kunnen brengen.

Het gerechtelijk onderzoek naar de beschuldigingen van fraude komt op een moment dat het Rassemblement National sterker is dan ooit. Bij de vervroegde parlementsverkiezingen in juni werden de rechtse nationalisten al gezien als potentiële winnaar, maar ze eindigden slechts op de derde plaats. Omdat de partij echter sterk vertegenwoordigd is in het parlement, kan ze veel invloed uitoefenen op de nieuw gevormde centrumrechtse regering van de conservatieve premier Michel Barnier.

Het feit dat Le Pen en andere partijleiders nu in de beklaagdenbank moeten zitten, werkt pogingen om de partij te 'normaliseren' tegen. Le Pen had de partij niet alleen een nieuwe naam gegeven, maar had ook afstand genomen van al te radicale standpunten om de voorheen duidelijk extreemrechtse partij tot centrumrechts verkiesbaar te maken.

Het proces loopt tot eind november. De partij bereidt zich voor op een lange juridische strijd, zoals gemeld door de Franse krant 'Le Monde'.