Dubbele brandstichting uit 'liefdesverdriet' , ruim dertig mensen gewond, Syriër aangehouden

Bij brand in twee appartementsgebouwen in Essen raakten ruim dertig mensen gewond. Volgens de brandweer raakten 31 mensen gewond: twaalf bij de eerste brand en 19 bij de tweede brand kort daarna.

Update 15.50 uur: Uit eerste onderzoeken bleek dat het motief van de 41-jarige was dat zijn vrouw van hem gescheiden was”, aldus de politie. Momenteel wil de verdachte niet reageren op de beschuldigingen. De onderzoekers vragen mensen die mogelijk aanvullende video's van de gebeurtenis hebben opgenomen om deze beschikbaar te stellen.

Eerdere berichtgeving: Bij de eerste brand raakten acht kinderen ernstig gewond, onder wie twee kleine kinderen die levensbedreigend gewond raakten. Volgens voorlopige informatie zijn ze twee en vier jaar oud, aldus een woordvoerder van de brandweer. Bij de andere brand raakten elf mensen ernstig maar niet levensbedreigend gewond. Alle verwondingen zijn veroorzaakt door rook van de brand. Dit is vooral gevaarlijk voor kleine kinderen; hun longen zouden door de hete rook onmiddellijk ernstig beschadigd raken. De twee kleine kinderen werden naar speciale klinieken gebracht. Alle gewonden zijn voor behandeling naar ziekenhuizen gebracht.

De branden braken rond 17.00 uur kort na elkaar uit in twee appartementsgebouwen in de wijken Altenessen en Stoppenberg. De brandweer heeft mensen uit de woningen in veiligheid gebracht, deels met behulp van ladders, omdat de trappenhuizen door de brand niet meer begaanbaar waren.

De politie heeft gisteren een 41-jarige man uit Syrië gearresteerd. Hij wordt verdacht van zware brandstichting en poging tot moord, aldus een woordvoerder. De man wordt later vandaag voor de rechter gebracht. Het motief is nog onduidelijk. Volgens burgemeester Kufen waren de vermoedelijke brandstichtingen specifiek gericht tegen leden van dezelfde familie.

Volgens de politie wordt de man er ook van verdacht een busje twee winkels binnen te hebben gereden en vervolgens mensen te hebben bedreigd met een machete. Eén van de winkels was een groente- en fruitwinkel. Volgens de politie raakte niemand gewond. Volgens de politiewoordvoerder was het aanvankelijk onduidelijk of de twee winkels gesloten waren op het moment van het misdrijf. In de buurt van deze twee winkels werd de man aangehouden.