VS wil vanaf 2026 weer langeafstandswapens in Duitsland stationeren

De Verenigde Staten willen voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog weer langeafstandswapens stationeren in Duitsland. Dit hebben Duitsland en de VS aangekondigd in de marge van de NAVO-top in Washington. Specifiek gaat het om Tomahawk kruisraketten. Deze hebben een bereik tot 2.500 kilometer.

De wapens worden vanaf 2026 in Duitsland gestationeerd. Net als het Duitse Taurus wapensysteem zijn de Tomahawk kruisraketten in staat om diep een vijandelijk gebied in te dringen en daar belangrijke doelen te vernietigen. Dit kunnen commandocentra, bunkers en radarinstallaties zijn. De Tomahawk wordt ingezet vanaf schepen of onderzeeërs, terwijl de Taurus wordt gelanceerd vanuit vliegtuigen.

SM-6 luchtverdedigingsraketten en nieuw ontwikkelde supersonische wapens, die een aanzienlijk groter bereik hebben dan de huidige systemen op land in Europa, worden ook in Duitsland gestationeerd.

Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne heeft de Amerikaanse president Biden het aantal troepen in Duitsland en Europa verhoogd om zo het NAVO-grondgebied beter te beschermen. Biden verzekert de NAVO herhaaldelijk dat de Verenigde Staten vastbesloten zijn om hun verplichtingen in het militaire bondgenootschap na te komen en elke centimeter NAVO-grondgebied te zullen verdedigen. Dit zou echter kunnen veranderen met een machtswisseling in het Witte Huis.

De Republikeinse ex-president Trump is opnieuw kandidaat bij de verkiezingen in november en kan terugkeren naar het Witte Huis. Tijdens zijn ambtstermijn dreigde Trump de VS uit de NAVO te halen en ging hij herhaaldelijk tekeer tegen wat hij zag als ontoereikende defensie-uitgaven door de Europese bondgenoten. In de huidige verkiezingscampagne herhaalde hij deze beschuldigingen en dreigde hij NAVO-landen die hun financiële verplichtingen niet nakwamen niet langer Amerikaanse bescherming te garanderen.