Vingegaard klopt Pogacar in de sprint, Evenepoel en Roglic beperken de schade

Jonas Vingegaard heeft de elfde etappe in de Tour de France gewonnen. In het Centraal Massief opende Tadej Pogacar de aanval. De geletruidrager ging op dertig kilometer van de finish in de aanval, maar na een achtervolging van Vingegaard werd de Sloveen weer bijgehaald, waarna de Deen van Visma Lease a Bike de sprint voor de dagzege won.

De elfde etappe in het Centraal Massief leek op voorhand gemaakt te zijn voor aanvallers. Er werd ook volop aangevallen in de eerste negentig kilometer, maar niemand kreeg de ruimte van het peloton. Uiteindelijk kreeg een kopgroep van tien man een klein beetje ruimte, maar nooit echt veel. Tadej Pogacar had zijn zinnen gezet op de etappezege en liet zijn ploeg de gehele dag werken.

Op dertig kilometer opende Pogacar de verwachte aanval. Op de beklimming van de Pas de Peyrol was de geletruidrager de sterkste. Jonas Vingegaard en Primoz Roglic moesten passen na de versnelling van de Sloveen en ook Remco Evenepoel kon niet mee.

In de afdaling van de Pas de Peyrol liep Pogacar alsmaar verder uit op Vingegaard en Roglic en het duo zou terugvallen naar de groep van Evenepoel. Pogacar leek op weg naar een nieuwe ritzege, maar op de volgende beklimming Col du Pertus toonde Vingegaard zijn veerkracht. De Deense tweevoudig Tour de France-winnaar zette zich op kop van het groepje en eerst moest Evenepoel lossen en niet veel later moest ook Roglic passen in het wiel van Vingegaard. De Deen van Visma Lease a Bike had een goed tempo gevonden en reed het gat van een goede halve minuut op Pogacar dicht.

Op de laatste beklimming van de dag hielden Pogacar en Vingegaard elkaar in evenwicht, waarna een sprintje de beslissing moest brengen en die werd verrassend gewonnen door de Deen. Evenepoel werd derde op een kleine halve minuut van Vingegaard en Pogacar. Roglic kwam in de laatste drie kilometer nog ten val, maar vanwege de driekilometerregel kreeg hij dezelfde tijd als Evenepoel.