Tour: Etappe 11 - Perfecte rit voor de aanvallers?

De tiende etappe van de Tour de France kon grotendeels schriftelijk af worden gedaan: het was één grote slaappartij met aan het eind nog even een sprint, gewonnen door Jasper Philipsen. Vandaag wordt het hopelijk wat leuker, het parcours leent zich er in elk geval wel naar.

Het peloton vertrekt in Évaux-les-Bains, waar men richting het zuiden rijdt om een maar liefst 211 kilometer lange etappe af te trappen. In het eerste deel van de etappe is het wat heuvelachtig, hoewel het allemaal nog niet te heftig is: na tachtig kilometer een klimmetje van de vierde categorie, daarna één van de derde categorie om de benen goed warm te krijgen.

Het venijn zit hem echter in de tweede helft van de etappe, waarin het continu op en neer gaat. Zo komt men een kleine 45 kilometer voor de finish boven op de Col de Neronne, vier kilometer aan acht procent, gelijk daarna gevolgd door de Puy Mary Pas de Peyrol, ruim vijf kilometer aan bijn acht procent - een duo van de eerste en tweede categorie.

Na de afdaling gaan we gelijk alweer de volgende op, de Col de Pertus van 4,5 kilometer aan ruim acht procent, gevolgd door de minder lastige Col de Font de Cère en vervolgens het laatste stukje naar de finish. Om half twaalf gaat men op pad, relatief vroeg dus, de finish staat zo rond een uur of vijf op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)