Orban op bezoek in China, Xi wil wapenstilstand en onderhandelingen OekraÔne

De Chinese president Xi Jinping heeft zich uitgesproken voor een staakt-het-vuren in Oekraïne, gevolgd door onderhandelingen. Dit zou in het belang zijn van alle betrokken partijen, zei Xi tijdens een ontmoeting met de Hongaarse premier Orban in Peking, aldus staatsmedia.

De situatie in Oekraïne moet zoveel mogelijk worden gedeëscaleerd. De internationale gemeenschap moet de voorwaarden scheppen voor een directe dialoog tussen Moskou en Kyiv. China, dat nauwe banden heeft met Rusland, heeft een zespunten-vredesplan gepromoot dat het in mei samen met Brazilië heeft opgesteld, terwijl Orban een 'vredesmissie' is gestart nadat zijn land begin deze maand het roulerende voorzitterschap van de EU heeft overgenomen.

Orban beschreef de Volksrepubliek eerder als een belangrijke macht als het gaat om een vreedzaam einde van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De Hongaarse premier was voor zijn bezoek aan China al naar Kyiv en Moskou afgereisd. Vooral het bezoek aan de Russische president Poetin had verontwaardigde reacties uitgelokt van onder meer de Europese Unie en de NAVO. Orban had hiervoor geen mandaat, zo werd gezegd.