Veel doden bij Russische raketaanvallen, ook aanval op kinderziekenhuis

Volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zijn ten minste 26 mensen gedood bij Russische raketaanvallen op verschillende steden in Oekraïne. Er zouden in totaal zo'n 96 mensen gewond zijn geraakt. In de hoofdstad Kyiv werd een kinderziekenhuis gebombardeerd. Deze keer vonden de aanvallen op klaarlichte dag plaats en niet 's nachts zoals gewoonlijk het geval is.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy liet weten dat Rusland de steden Kyiv, Dnipro, Kryvyi Rih, Sloviansk en Kramatorsk onder vuur had genomen met meer dan 40 raketten van verschillende types. De Oekraïense luchtmacht meldde dat het 30 van de 38 Russische raketten had kunnen onderscheppen.

Raketaanval op kinderziekenhuis
Explosies waren te voelen en te horen in heel Kyiv. Het stadsbestuur meldde dat in verschillende wijken brokstukken uit de lucht waren gevallen, vermoedelijk van onderschepte raketten. Dit veroorzaakte branden, waardoor dikke rook opsteeg uit verschillende wijken. Het kantoor van de Oekraïense president zei dat Rusland de aanvallen had uitgevoerd op een moment dat veel mensen in de straten van Kyiv aanwezig waren.

Ook het kinderziekenhuis Ochmatdyt in het centrum van Kyiv werd getroffen door een raketaanval. Het is de grootste faciliteit in zijn soort in Oekraïne. Volgens burgemeester Klitschko zijn er bij de aanval op het kinderziekenhuis zestien gewonden gevallen, inclusief zeven kinderen.  

De aanvallen werden uitgevoerd kort voor aanvang van de NAVO-top in Washington, waar ook gesproken zal worden over steun aan Oekraïne tegen de Russische aanvalstroepen.

Het Russische ministerie van Defensie in Moskou liet weten dat de strijdkrachten alleen Oekraïense luchtmachtbases hadden aangevallen. Faciliteiten voor de defensie-industrie waren ook een doelwit. "De doelen van de aanval zijn bereikt. De beoogde objecten zijn geraakt", aldus het ministerie. Volgens Moskou was de aanval een reactie op eerdere Oekraïense aanvallen op de energiesector in Rusland. Rusland heeft herhaaldelijk verklaard dat zijn troepen geen burgerdoelen hebben aangevallen.

Vergelding
De Oekraïense president Zelenskyy heeft vergelding aangekondigd voor deze massale aanval van Rusland. Zijn land zal ook vragen om een vergadering van de VN-Veiligheidsraad, aldus Zelenskyy tijdens een bezoek aan Warschau.

De partnerlanden van Oekraïne hebben ontzet gereageerd op de aanvallen door Rusland. Zo schreef de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani op X dat de Russische aanval op het kinderziekenhuis Kiev een oorlogsmisdaad is die door de hele wereld veroordeeld moet worden.