Turgis wint gravelrit in Tour de France, topfavorieten houden elkaar in evenwicht

Anthony Turgis heeft de gravelrit in de Tour de France gewonnen. De Fransman maakte deel uit van een omvangrijke kopgroep, waarna hij in de sprint in Troyes de snelste was. Tadej Pogacar en Remco Evenepoel probeerden het onderweg met verschillende aanvallen, maar kregen Jonas Vingegaard er niet af, waardoor in het algemeen klassement niks veranderde.

De graveletappe in de negende etappe was vooraf een van de meest besproken etappes en de renners maakten dat ook volledig waar. In de beginfase van de etappe probeerden verschillende renners in de aanval te gaan en uiteindelijk ontstond er in meerdere schuifjes een omvangrijke kopgroep met onder meer Jasper Stuyven, Tom Piddcock en Maxim van Gils.

De kopgroep nam enkele minuten voorsprong op het peloton, waar Visma Lease a Bike op de tweede gravelstrook doortrok. Verschillende renners moesten van de fiets af en het peloton brak in meerdere stukken. Primoz Roglic had de slag gemist en moest zijn team in de achtervolging zetten en na een kilometer lange achtervolging reed Roglic het laatste gaatje dicht naar het eerste peloton.

Op 88 kilometer van de streep testte Tadej Pogacar eens de benen van zijn concurrenten. Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard waren mee, waarna hij zijn aanval weer staakte. Tien kilometer was het aan Evenepoel, op een oplopende strook ging de Belg in de aanval. De leider in het jongerenklassement nam een kleine voorsprong, waarna Pogacar reageerde en naar het wiel van Evenepoel reed. Ook Vingegaard was mee en ze waren met z'n drieën vooruit, waarbij Evenepoel en Pogacar wel wilde doorrijden, maar Vingegaard duidelijk niet en zo kwamen ze weer terug in de kopgroep.

Visma Lease a Bike hield de controle in de wedstrijd, maar nog altijd had de kopgroep een mooie voorsprong op het peloton. Dat was het moment voor Mathieu van der Poel om in de tegenaanval te gaan. De wereldkampioen kreeg onder meer groenetruidrager Biniam Girmay met zich mee en ze kwamen tot één minuut van de koplopers, waarna ze bleven hangen.

Op de Chemin de Verrières ging Pogacar nogmaals in de aanval en dit keer leek het de goed te gaan. Evenepoel zat te ver van achteren en ook Vingegaard moest passen, maar dankzij de hulp van zijn ploeggenoten kon de Tour de France-winnaar van de laatste twee edities aansluiten bij Pogacar. Opnieuw wilde Vingegaard niet meedraaien en kwam alles weer samen.

De kopgroep had nog altijd één minuut voorsprong en het werd duidelijk dat ze gingen strijden voor de dagzege. Jasper Stuyven plaatste zijn aanval op tien kilometer van de finish vlak voor de laatste gravelstrook en de Belg had lang tien seconden voorsprong en leek het ook te gaan halen, maar in de laatste kilometer werd hij alsnog gegrepen, waarna Anthony Turgis de sprint won. De Fransman won voor Tom Piddcock en Derek Gee.

In het algemeen klassement veranderde er niks en staat Pogacar nog altijd aan de leiding. De Sloveen heeft daarin een voorsprong van halve minuut op Evenepoel. Vingegaard staat op ruim een minuut derde.

Results powered by FirstCycling.com